Mässnyheter

21 mars har av FN förklarats som den internationella skogsdagen då man på olika sätt världen runt uppmärksammar skogens betydelse för människan. I år är temat för dagen skog och vatten. Det här vill vi på SkogsElmia uppmärksamma.

21 mars 2016 Läs mer

Marknaden för skogsmaskiner i Sverige minskar. Det visar en genomgång av de senaste sex årens registreringar av skotare. Minskningen är i genomsnitt 16 procent.

Terri fortsätter att utveckla sina små, smidiga skogsmaskiner som lätt tar sig fram i skogen utan att skada marken. Den ökade efterfrågan märktes på SkogsElmia 2015.

09 juni 2015 Läs mer

Att avverka med hygge eller inte är en komplex fråga som många vill veta mer om. Många besökare på SkogsElmia 2015 passade på att gå på tur i skogen med forskningsinstitutet Skogforsk för att se och höra om fördelar och nackdelar.

08 juni 2015 Läs mer

En gammal Volvo BM gjorde succé när Farma marknadsförde drivning på huggarvagn på SkogsElmia 2015. Buster var med för att agera draghjälp till Farmas nya T9-vagn med 4WD.

07 juni 2015 Läs mer

Skillereds Mekaniska visade en nyhet för 2016 på SkogsElmia 2015. Deras Boggieflex är en utrustning för att kunna variera bredden på sin skogsvagn, variabel spårvidd och lastbredd på samma ram.

07 juni 2015 Läs mer

Den nya generationen skogsägare tar greppet om skötseln av sina egna skogar. Deras mål är mer än avkastning. Minst lika viktigt är att skogen brukas på ett långsiktigt och miljöanpassat sätt. Det märktes tydligt på besökare och hos utställarna på årets SkogsElmia.

06 juni 2015 Läs mer

Pewag, en österrikisk tillverkare av slirskydd, valde att förlägga världspremiären av sina nya band till skogsmaskiner till SkogsElmia.

Skogen innehåller mer än träd och blåbär. Här döljer sig även fornminnen.

Det informerade Riksantikvarieämbetet om på SkogsElmia, med hjälp av en äkta flinthuggare.

Ponsses nya hytt med aktiv nivellering skapade stort intresse bland skogens entreprenörer på SkogsElmia.

– Intresset är stort från entreprenörerna, säger Carl-Henrik Hammar, nybliven VD för Ponsse i Sverige.

Christer Arvidsson från värmländska Gunnarskog vann med minsta möjliga marginal skotartävlingen Bästa Mästare på SkogsElmia.

– Det där var onödigt spännande, var hans kommentar efter att domarna konfererat och utsett honom till segrare.

06 juni 2015 Läs mer

Fredrik Karlsson från Sörsjön norr om Sälen är årets svenska mästare i motorsågskörning. Han vann finalen hos Champs of Logging på SkogsElmia 2015.

06 juni 2015 Läs mer

Danske Bank lockade med en tävling där rätt svar inte kommer förrän i höst. Alla som ville och vågade fick vara med och gissa hur det går med ekonomin i år och ta chansen att bli Årets Skogsanalytiker. 

06 juni 2015 Läs mer

Svensk mästare i motorsågning 2015: Fredrik Karlsson från Sörsjön norr om Sälen.

Det sista han gjorde på jobbet vid Malugns Elnät innan han reste till tävlingen var att röja en kraftledningsgata med motorsåg efter en storm.

Även kärlek och romantik flödar bland skogsmaskinerna på SkogsElmia 2015. I Ponsses monter blev det till och med ett frieri när Ponsse-föraren Johan Dalslätt slog till och friade till sin sambo Therese Gunnarsson. 

06 juni 2015 Läs mer

En pressad flismarknad driver på innovationerna.
På SkogsElmia presenterades flera innovativa lösningar för sänkta kostnader.
En av dem var en nyskapande flishuggare från amerikanske CBI.

Det varma klimatet de senaste åren har pressat flisbranschen. Men det har också drivit på utvecklingen mot nya flexibla och kostnadseffektiva produkter. Flera sådana visades upp på SkogsElmia 2015.

06 juni 2015 Läs mer

Vimek lanserar en uppgraderad maskinpark med många nyheter på SkogsElmia. Vimek presenterar på mässan också en helt nyutvecklad förarsimulator för sina skogsmaskiner.  

06 juni 2015 Läs mer

Tänk att förutom värme kunna producera el av egen ved. Drömmen ser ut att kunna uppfyllas i ett forskningsprojekt vid universitetet i Dresden, Tyskland.

Bakom projektet står Ala-Talkkari, en finsk tillverkare av värmeanläggningar för biobränsle. Företagets mest kända produkt är kompletta anläggningar i containrar som bara lyfts på plats.

06 juni 2015 Läs mer

Forskningsinstitutet SkogForsk arbetar mycket med forskning om markskador. På SkogsElmia 2015 visar de olika digitala hjälpmedel som kan underlätta arbetet för skogsägare.

06 juni 2015 Läs mer

Skogen är en bransch med många framtidsyrken. Intresset för att jobba i skogen är också på stark uppgång. Det märks på Stora Segerstad Naturbrukscentrum, som får allt fler sökande och nu också bygger ut skolan. De är på SkogsElmia för att berätta om sina utbildningar, och det är många som stannar till och vill veta mer. 

På SkogsElmia hittar man det mesta i maskinväg och det görs både stora affärer och investeringar. Men det är också full fart på köp av det mindre slaget, kläder och prylar för skogslivet.

06 juni 2015 Läs mer

Woodtiger AB har arbetat mycket med design och detaljer. Deras världsunika hybriddrivna skotare Woodtiger GK30, som har världspremiär på SkogsElmia 2015,  är genomtänkt in i minsta detalj, berättar Åke Johansson, ägare till Woodtiger AB.

06 juni 2015 Läs mer

Milda vintrar och mjuka marker följs åt. Men det finns bra hjälpmedel för att rädda skogsmiljön. Lillevrå Såg AB säljer skogsmattor på SkogsElmia 2015.

06 juni 2015 Läs mer

Vem är Bästa Mästaren på att köra skotare? På SkogsElmia möts alla vinnarna sedan mästerskapet började. En uppvisning i precision och snabbhet i kombination, yrkesskicklighet med kranföring i minsta detalj.

05 juni 2015 Läs mer

Här är skördaraggregatet som förvandlar traktorer och grävmaskiner till rullande vedfabriker.

Tamtron AB har med sig en nyhet som de redan ser kommer att bli en succé när den börjar produceras och säljas i höst – en ny kranvåg med trådlös överföring. 

Finska Sampo Rosenlew är specialister på skörd. I lantbruket och i skogen.

På SkogsElmia presenterades deras första skotare någonsin.

Forskningsinstitutet SkogForsk visar både hjälpmedel och praktiska exempel på skogsskötsel på flera olika stationer på slingan runt på SkogsElmia 2015.

05 juni 2015 Läs mer

– Årets SkogsElmia är ett trendbrott. Nu kommer skogsbolagen och deras entreprenörer.
Magnus Wallin är grundare av skogsmaskintillverkaren Malwa, som tillverkar små maskiner för professionell användning.

En av de mest uppmärksammade skogsmaskinerna på årets SkogsElmia tillverkades 1957, för 58 år sedan.
– Det är var den allra första serietillverkade skogsmaskinen, berättar K-G Lindquist som representerade Källhults Bygdegård.

På SkogsElmia för åtta år sedan gjorde den tjeckiska skogsmaskintillverkaren Novotny ett försök att komma in på den svenska marknaden.
Det gick sådär.
– Nu finns efterfrågan på mindre skotare, säger Thomas Fransson hos den svenska representanten Fröseke Industriservice.

Valtra tillverkade tidigare en jordbrukstraktor med midjestyrning, X-traktorn.

Den slutade tillverkas för 7-8 år sedan.

På SkogsElmia återlanserades den i förbättrad version.

Högläggning är ingen okänd metod för skogsägarna i södra Sverige.

– Principen hade de helt klart för sig, konstaterar Anders Ekberg på Bracke Forest som demonstrerade metoden under SkogsElmia.

De små skogsmaskinerna blir allt mer lika sina stora förebilder.

Datorstöd, rymliga hytter med god arbetsmiljö. På SkogsElmia presenterade Vimek ovanpå det en professionell skördarsimulator.

En svensk klassiker i skogen fick nytt liv på SkogsElmia.

Det handlar om Järnhästen, ett bandgående fordon som sedan 31 år används för att flytta timmer och älgar.

– En norsk kund föreslog att vi skulle förbättra den med flyttbart redskapsfäste, berättar Dick Henriksson hos tillverkaren Lennartsfors.

Finska Sampo Rosenlew har tillverkat skördare för lantbruk och skog i flera år. Nu har de slagit till och tagit fram sin allra första skotare, FR 28, som fick sin världspremiär på SkogsElmia 2015. I samarbete med JPS Teknik AB har de också tagit fram ett nytt aggregat till sin miniskördare, som också fick premiär på SkogsElmia.

05 juni 2015 Läs mer

Med interaktiva glasögon kan framtidens skogsbruk bli ännu mer aktivt. Sydved visar i sin monter på SkogsElmia 2015 i samarbete med Penny AB, som utvecklat C Wear Interactive Glasses, en demoversion kopplad till Sydveds mobilapp med bland annat funktioner och möjligheter för skogsbruksplanering, gallring, avverkning, uppmätning och positionering av olika objekt direkt på kartan - i glasögonen.

Augmented reality - förstärkt verklighet - passar perfekt för skogen, säger Daniel Fellenius, informationschef på Sydved, och Erik Lundström, grundare och vd för Penny AB

05 juni 2015 Läs mer

Woodtiger GJ30 är världens första hybriddrivna skotare. Den mötte sin publik för världspremiär på SkogsElmia 2015.

05 juni 2015 Läs mer

Ponsse har uppgraderat sin 2015-serie i allt från motorteknik och hydraulik till design och ergonomi. På SkogsElmia 2015 visar de sitt nya hyttfjädringssystem ActiveFrame på sin Ponsse Buffalo.

05 juni 2015 Läs mer

Malwa fortsätter att utveckla små, kompakta maskiner för effektivt skogsbruk. På SkogsElmia 2015 visar de flera av sina modeller i 560-serien. De små skogsmaskinerna är helt enkelt stora framtidsvinnare, förklarar Magnus Wallin, affärsutvecklingschef och grundare av företaget.  

04 juni 2015 Läs mer

Skogsentreprenören Olle Olsson med företaget Röjdåfors Skogs AB är årets Golden Logger. Han fick priset på skogens branschmässa SkogsElmia.

En av hemligheterna är att merparten av personalen arbetar i ett skift.

En eldsjäl som alltid tar tillfället i akt att lyfta skogens vatten.

Det är Camilla Logarn, skogsägare från Värends Nöbbele i Småland, som fick ta emot Guldyxan på SkogsElmia.

Sveriges skogar är under snabb digitalisering.

På skogsElmia presenterades flera lösningar för digitala skogsbruksplaner.

– Det här är något som våra medlemmar har efterlyst, säger Markus Steen som är utvecklare på Södra.

Woodtiger är en hybridskotare av det annorlunda slaget.

Maskinen har två typer av transmission, hydrostatisk drivning och mekanisk.

– På väg fungerar skotaren som en vanlig traktor och kan köras i 30 km/h, säger Åke Johansson, konstruktör och företagsledare.

En halvmjuk störtbåge– kan det minska personskadorna med fyrhjulingar?

Lösningen har utvecklats på Nya Zeeland och hade Europapremiär på SkogsElmia.

  

Finska Japa hade världspremiär för sin nya vedmaskin Japa 435 Perfect Split på SkogsElmia.

Maskinen riktar sig till proffs och innehåller två patenterade nyheter.

Fjolårets skogsbrand i Västmanland satte fart på produktutvecklingen i Norge.

På SkogsElmia presenterade företaget HSX resultatet: En mobil enhet med fyrhjuling, brandpumpar, slangar, redskap och en skogspulka.

04 juni 2015 Läs mer

Camilla Logarn från småländska Värends Nöbbele får Guldyxan 2015. Hon får den för sina insatser för att sprida kunskap om och på ett ansvarsfullt sätt värna och vårda skogens vatten. Priset delas ut på SkogsElmia torsdagen den 4 juni.

Nu är finalisterna klara till The Golden Logger 2015, utmärkelsen till den skogsentreprenör som utmärkt sig på ett extra positivt sätt som inspiratör och förebild i branschen. 

SP Maskiner beprövade skördaraggregat SP 451 har fått en uppdaterad uppföljare.
Aggregatet heter SP 461 LF och presenteras på SkogsElmia 4-6 juni.
– Vi har uppdaterat hela konstruktionen, säger Gustav Granath som är försäljningsansvarig.

Mercedes är världen största tillverkare av lastbilar.
Men de har fram till nu varit relativt sällsynta i de sydsvenska skogarna.
På årets SkogsElmia ska Hedin Bil ändra på den saken.

Vem är bäst i Sverige på att hantera en motorsåg? Svaret får du under SkogsElmia där SM i Champs of Logging avgörs. Varje år utbildar dalaföretaget runt 400 personer för motorsågskörkort och samtliga har fått chansen att kvala in till finalen som avgörs på SkogsElmia.

13 maj 2015 Läs mer

2014 slutade med en rekordomsättning – 2015 har börjat lika bra. Vimek från lilla Vindeln i Västerbotten fortsätter att växa.

– Det är klart att det är roligt att gå till jobbet just nu, säger vd:n Fredrik Lundberg. 

13 maj 2015 Läs mer

Den svenska skotarmarknaden har varit trög hittills i år. Nyregistreringarna under januari till april 2015 uppgår till 78 maskiner vilket är tolv procent färre än motsvarade period i fjol. Komatsu som gick förbi John Deere under 2014 när det gäller antalet registrerade skotare är fortfarande marknadsledare och de står nu för nästan 40% av nyregistreringarna.

12 maj 2015 Läs mer

Den skickligaste av de skickliga ska utses. Under SkogsElmia gör 2000-talets svenska skolmästare i skotarkörning upp om titeln ”Bästa Mästaren”.   

Årets SkogsElmia blir även en finsk angelägenhet. Utställarna från vårt östra grannland är många och de förlägger till och med världspremiärer i Jönköping.

Lako Forest har varit en föregångare inom utvecklingen av skördaraggregat i Finland. Men fabrikatet har i flera år saknat svensk återförsäljare. På årets SkogsElmia satsar de åter på Sverige med flera nya aggregat.

På sommarens SkogsElmia visar Sampo Rosenlew för första gången i Sverige den nya skotaren FR28. Den stora nyheten är att det är en Samposkotare.

Ponsse Buffalo med ActiveFrame visas för första gången för allmänheten på SkogsElmia.

Ponsse kommer till SkogsElmia med en till hälften ny skotare. Det är företagets minsta skotare, 10-tonnaren Gazelle.

– Den är ny framför midjan, berättar Eero Lukkarinen, VD för svenska Ponsse AB.

29 april 2015 Läs mer

Sätt plantan i en upp- och nedvänd torva istället för i ett harvat spår.
Det är den nya trenden inom markberedning och ökar plantornas överlevnad och tillväxten.
Ändå är metoden minst 250 år gammal.

16 april 2015 Läs mer

Den nya generationen skogsägare har delvis andra mål för sitt ägande och skötseln av skogen.

– Det blir allt vanligare att man ser skogsbruket som ett sätt att bidra till en hållbar värld, säger Isabelle Bergkvist, programchef för skötsel och miljö på Skogforsk.  

10 april 2015 Läs mer

Uppdatera skogsbruksplanen med automatik efter varje åtgärd, istället för att samla ändringarna på hög och anlita konsult var tionde år.

Det är en av fördelarna med planeringsverktyget ePlan som Svensk eSkog presenterar på Skogselmia.

24 mars 2015 Läs mer

Vi söker efter 2015 års Guldyxevinnare. I år ska det vara en person som gjort skillnad och brinner för skogens mark och vatten. Det är Skogsland, LRF Skogsägarna och Elmia som delar ut utmärkelsen på SkogsElmia den 4 juni.  

23 mars 2015 Läs mer

Markskador har länge diskuterats i skogen. Men åtgärderna låter vänta på sig.
Nu ser det ut som om skogligt okunniga stadsbor ska ändra på den saken.
– Folk accepterar inte längre sönderkörda skogar, säger Gunnar Lindblad hos maskintillverkaren Terri.

16 mars 2015 Läs mer

Norrlands storskaliga skogsbruk ser till att familjeskogsbruket i söder hittar begagnade skogsmaskiner. Det framgår av Transportstyrelsens registreringar av skogsmaskiner. Fyra av fem skotare som levererats de senaste tio åren finns i Götaland och Svealand.   

Skogen har fått sin gör det själv-leverantör. Företaget är finskt och heter Syketec. På Skogselmia 4-6 juni 2015 är det svensk premiär för skördaraggregat i byggsats.

09 februari 2015 Läs mer

De duktiga och driftiga skogsentreprenörerna är de som för skogsbruket och skogsindustrin – hela Skogssverige – framåt. Nu är det dags att nominera förslag till ”The Golden Logger”, utmärkelsen till den skogsentreprenör som lyckats utmärka sig i branschen på ett extra positivt sätt som förebild och inspiratör.

29 januari 2015 Läs mer
Nyregistrering av skotare 2014:

Komatsu Forest har varit den ständiga tvåan på skogsmaskiner i Sverige.

2014 gick de om marknadsledaren John Deere, visar registreringen av nya skotare på Transportstyrelsen.

– Vi har lanserat fem nya modeller, vilket är resultatet av en långsiktig ägare som satsar, förklarar Peter Hasselryd, försäljningschef på Komatsu Forest.

22 januari 2015 Läs mer

Få svenska mässor har så stor betydelse för en hel bransch som SkogsElmia. Intresset är också rekordstort för nästa års stora skogsmässa i skogarna utanför Jönköping den 4-6 juni. Mässan har tre viktiga teman: innovationer, markskador och skogsskötsel. Och med bara ett halvår kvar är redan hälften av platserna för utställare bokade.

15 december 2014 Läs mer

Det mesta av betydelse är väl redan uppfunnet och förfinat så långt det är möjligt?

Även om innovationsforskaren Per Frankelius hört frågan förr, går han igång på alla cylindrar.

– 80-90 procent av alla produkter och metoder som används i dagens skogsbruk går att göra ännu bättre, säger han.

11 december 2014 Läs mer