Nyheter från Elmia Wood

För Elmia Wood 2021 gör vi mässområdet mer lättillgängligt med kortare och tätare slingor. Vi skapar en ny entré och den nya slingan leder direkt till området Forest Machines. 

10 december 2019 Läs mer

Enligt Per Frankelius, som forskar om innovationer vid Linköpings universitet. Har Elmias skogsmässor stor betydelse för utveckling av ny teknik och nya metoder inom skogsbruket.

– På mässor blir uppfinningar till innovationer, säger han.

09 december 2019 Läs mer

Privatskogsbruket blir allt viktigare för svensk skogsindustri och handelsbalansen. Anledningen är att skogsbolagen och statliga Sveaskog på senare år gjort stora uttag av äldre skog på egna marker. De enskilda skogsägarna har en annan situation med möjlighet att leverera. Årets SkogsElmia bevisar att Elmia levererar mötesplatsen för dialog.

09 december 2019 Läs mer

Den nordiska skogsbrukstekniken utvecklades i långa stycken av småföretag, vilka snabbt kom ut på en världsmarknad.

– Elmias skogsmässor var och är det internationella skyltfönstret, säger Hans-Åke Elofson, som under sina pionjärår arbetat på centrala poster hos tongivande maskintillverkare.

09 december 2019 Läs mer

Under SkogsElmia arrangerade Elmia Wood tillsammans med Dagens Industri ett exklusivt seminarie om bioenergi. Var du inte på plats? Det gör inget. Det filmades och finns nu på Elmia Woods YouTube kanal.

09 december 2019 Läs mer
Drone Zone

Världens största skogsmässa var i år större än någonsin, både till yta och till antal utställare. Många besökare lockades till Elmia Wood för att se skogliga nyheter med världspremiär och ta del av ny högteknologi och kunskap i skogarna söder om Jönköping.

10 juni 2017 Läs mer
Liebherr L580 XPower har en växellåda med hydrostat och mekanik som sparar upp till 30 procent bränsle.

Liebherr presenterade två nyheter på Elmia Wood. En lastmaskin med stereostyrning och en lastare för timmer med automatlåda som gör att maskinen kan köras i 40 km i timmen med lägre bränsleförbrukning.

10 juni 2017 Läs mer
Utvecklingen av dagens skogsmaskin startade med den gröna bandgående Bamsen i mitten.

På 1950-talet var maskiner ingen självklarhet i skogsbruket, än mindre hur ett maskinsystem skulle fungera. På Elmia Wood visades fordonen som startade alltihop.

10 juni 2017 Läs mer
Gigantiska band som förvandlar grävmaskiner till amfibiefarkoster.

Det här kan mycket väl vara världens största bandställ för grävmaskiner.
Bakom konstruktionen står finska FB Pontoons.
Den förvandlar grävmaskiner till amfibiefarkoster. 

10 juni 2017 Läs mer
På Elmia Wood visade Bruks företaget första flishugg monterad på en traktorvagn, Bruks 806 PT.

Bruks lyckades förvirra besökarna på Elmia Wood med en av sina nya flishuggar. Den var monterad på en lastbilstrailer med vändskiva i båda ändarna. Vad är bak och vad är fram?

10 juni 2017 Läs mer
Lars-Johan Johansson och Michael Thorn visade en vägkonstruktion som klarar blöta marker och massor av regn på Elmia Wood.

Ju mer det regnade under Elmia Wood, desto gladare blev Lars-Johan Johansson och Michael Thorn. Deras företag Nordenväg har konstruerat ett system för att bygga vattensäkra vägar i skogen.

10 juni 2017 Läs mer

Haglöf Sweden utvecklar och tillverkar professionella mätsystem för användning i fält. Lagom till Elmia Wood presenterar de nu sin senaste produktnyhet VL5 Vertex Laser: en komplett fältmätare som kombinerar bland annat mätning med ultraljud och laser.

10 juni 2017 Läs mer

Maskin- och vagntillverkarna Kranman från västsvenska Bullaren lanserar en helt ny miniskördare för den självverksamma skogsägaren. Bison 1000 Kombi kommer bland annat med ett hydrauliskt midjelås för bästa stabilitet i avverkningsläget.

10 juni 2017 Läs mer
– Elmia Wood är en viktig och naturlig mötesplats för vår stora målgrupp som finns inom jord- och skogsbruk, säger Thomas Fransén på Swedbank i Växjö.

Med en alltmer differentierad skogsägarkår, där några bor på sin fastighet, andra i stan och åker till fastigheten bara ibland blir också den ekonomiska rådgivningen mer varierad och individuell. I Swedbanks monter på Elmia Wood ges handfasta tips för din skogsekonomi och de ser också en tendens till ny ”grön våg”.

10 juni 2017 Läs mer
– Naturturismen är het berättar Jan Hedberg reseansvarig på Skogsresor.

Det som började med att arrangera några enklare sågverksbesök och någon gruppresa till Elmia Wood har idag vuxit till en fullskalig temaresearrangör för skogs- och naturintresserade. Skogsresor vill göra skogen till upplevelse med resmål över hela världen.

10 juni 2017 Läs mer
Kunderna som beställt nya Rottne H8D utan att ha sett skördaren blev positivt överraskade när de för första gången fick bekanta sig med den på Elmia Wood.

Rottne hade sålt bortåt tio skördare av den nya modellen H8D utan att någon fått se den.

Alla fick vänta till världspremiären på Elmia Wood.  Reaktionen? Bättre än förväntat.

09 juni 2017 Läs mer

Det pågår ett träningsläger på Elmia Wood. Med stenhårda moment inför publik visar Svenska Logginglandslaget upp sig. Under lördagen kulminerar lägret dessutom i skarp uttagning till Nordiska Mästerskapen som avgörs i Norge i sommar. För första gången kommer Sverige att skicka ett damlag.

09 juni 2017 Läs mer
Alstor 840 Pro är företagets första maskin med hydrostattransmission.

För första gången utrustas Alstors små, smidiga skotare med hydrostattransmission och låsbar differential fram och bak. En motoruppgradering som ska leda till jämn och stark drivning även på låga varv. Modellen heter 840 Pro och premiärvisas på Elmia Wood.

09 juni 2017 Läs mer
Palfinger Epsilons kranbom i genomskärning. All el och hydraulik går inne i kranen.

Kranar från österrikiska Palfinger Epsilon är en vanlig syn på timmerbilar. På Elmia Wood tog de ytterligare ett steg ut i skogen, genom att presentera en prototyp speciellt utvecklad för skotare.

09 juni 2017 Läs mer

När VM-finalen i skoterkörning avgjordes på Elmia Wood under fredagen stod kampen mellan Daniel Bergmann, Tyskland och Kamil Kaczynski, Polen. Genom ett felfritt finalrace var det till slut Bergmann som inför en entusiastisk hejaklack bärgade guldet.

09 juni 2017 Läs mer
Sågspånen flyger och skämten haglar när Champs of Logging säkerhetsshowar på Elmia Wood.

Champs of Loggings tävlingar och shower har blivit något av en tradition på Elmia Wood. Genom tävlingsmomenten ska åskådarleden inspireras till säkert arbete med motorsågen.

09 juni 2017 Läs mer
– Den nya sågenheten gör det enklare för tillverkarna av skördaraggregat och är tillfärlitligare för entreprenören, säger Stefan Bergquist på Hultdins.

Hultdins serverade en världsnyhet på Elmia Wood, som bara en begränsad krets omedelbart såg värdet av. En nyutvecklad sågenhet för skördaraggregat.

– Enklare skötsel, säkrare drift och möjligheten att använda två sorters kedjor, sammanfattar konstruktionschefen Stefan Bergquist.

09 juni 2017 Läs mer
Efter att den åttahjuliga skördaren Ecolog 688E haft världspremiär på Elmia Wood är E-serien komplett.

På Elmia Wood presenterade Ecolog den nya skördaren som gör nya E-serien komplett. Det är den åttahjuliga skördaren Ecolog 688 E. Maskinen väger 23 ton och är något mindre än företagets största skördare 590.

09 juni 2017 Läs mer
Enda Keane, VD för Treemetrics, visar den elektronikenhet som ska bygga ett Internet of Trees.

Internet för träd presenterades för världen på Elmia Wood.

Det är ett mångfacetterat utvecklingsprojekt som leds av det irländska företaget Treemetrics i samarbete med bland annat den europeiska rymdmyndigheten ESA och IBM.

09 juni 2017 Läs mer
Terris första skotare på hjul premiärvisas på Elmia Wood.

Sedan Terri lanserade sin första bandgående dragare 1972 har det varit just band som varit maskinernas signum. På Elmia Wood visas för första gången Terri 34c med hjul.

 

09 juni 2017 Läs mer
Ett helt nytt underrede till grävmaskiner, utvecklat av Nisula. Bandställen vippar, vilket gör att den kan klättra över hinder och kommer fram i skogen.

Den förbättringen av underreden till grävmaskiner på många år. Kalle Mattsson, försäljningschef och delägare i den finska maskintillverkaren Nisula tvekar inte i sin presentation av företagets världsnyhet på Elmia Wood. Underredet sitter på en grävmaskin från Volvo och gör den terränggående.

09 juni 2017 Läs mer
Lennart Nicklasson bredvid den storsäljande åttahjuliga lastvagnen.

Elmia Wood är inte bara ny teknik och moderna skogsmaskiner. Nicklassons ATV i Harestad tillverkar skogsvagnar för draghästar – och intresset är faktiskt relativt stort.

09 juni 2017 Läs mer
Jubileumsmodellen Tatra Phoenix Präsident, tillverkad i 120 exemplar för att fira Tatras 120 år som fordonstillverkare på Elmia Wood.

Den tjeckiska lastbilstillverkaren Tatra kom till Elmia Wood med en timmerbil i jubileumsutförande.

– Tatra tillverkade den första personbilen redan för 120 år sedan, berättar den svenska generalagenten Svante Cordestam.

09 juni 2017 Läs mer
Årets hårdvarunyhet från Ponsse, skördare med Active Frame, först tillgänglig på Ponsse Ergo.

Ponsse kom till Elmia Wood med hela sitt program av skogsmaskiner, flera världsnyheter och kunder från hela jordklotet.

– Två av tre besökare i vår monter kommer från andra länder än Sverige, berättar Urban Folkesson som är eftermarknadschef.

09 juni 2017 Läs mer
Från grunden nyutvecklade SP 661 LF hade världspremiär på Elmia Wood. Enligt konstruktionschefen Anders Johansson är den stora nyheten flytande diametermätning som sker med en tredje toppkniv.

Ett nytt mätsystem för skördaraggregat kommer att spara stora summor för skogsbruket. Bakom den patentsökta innovationen står SP, som presenterade den på Elmia Wood. Funktionen har fått namnet FDM, och debuterar på det nyutvecklade aggregatet SP 661 LF.

09 juni 2017 Läs mer
Thomas Lindh, tror att Yamaha Viking ROV snart blir ett vanligt inslag på skogsgårdarna.

När ATV, fyrhjulingar gjorde mässentré på allvar drygt 10 år sedan var det många som fnös och betraktade dem som leksaker. Idag har de vunnit gehör som ett självklart arbetsredskap på skogsgården. Med erfarenhet från Europa och Nordamerika tror Yamaha Sverige att nästa arbetsredskap är på väg att göra entré - ROV - Recreational Off-road Vehicles.

08 juni 2017 Läs mer
Frans Spetz på Nitta Rundvirke beskrev sitt jobb som skogsentreprenör som världens bästa. Utmärkelsen ska han låta verka som motivation till att bli ännu bättre.

I Sverige finns omkring 1500 verksamma skogsmaskinsentreprenörer. En av dessa är Nitta Rundvirke, från Hökarum utanför Ulricehamn, som på torsdagen tilldelades SkogForsk och Elmia Woods pris Golden Logger 2017.

08 juni 2017 Läs mer
Gremo har bantat bort 2 ton på nya skotaren 750 F. Den väger 10,5 ton och lastar 8,5.

Många äldre skogsägare och entreprenörer minns med saknad den tid då skotarna lastade sin egen vikt. Gremo har i det närmaste återuppfunnit klassen. På Elmia Wood visade de ett koncept på en skotare som väger 10,5 ton och lastar 8,5.

08 juni 2017 Läs mer
Karl-Erik Jansson, till vänster, från ÖSA Historiska förening och Karl Erik Jonsson från Skogens veteraner.

Under hela 1900-talets mitt var ÖSA synonymt med svenska skogsmaskiner av högsta kvalitet. Men 1993 flyttades all tillverkning från Filipstad till Finland och till slut avvecklades företaget. Minnet av fabriken lever kvar tack vare ÖSA Historiska förening.

08 juni 2017 Läs mer
Motorsågmästarna Wayne Leblanc och Rolf Johansson förlängde på torsdagen sin svit av besökta Elmia Wood sedan 1980-talet.

Idag klev två rutinerade Elmia Wood-besökare in genom mässentrén. De båda kompisarna Rolf Johansson, Hedemora, Sverige och Wayne Leblanc, British Columbia, Kanada har förutom sina diverse mästartitlar på motorsågstävlingar runt om i världen också besökt varje Elmia Wood sedan 1980-talet.

08 juni 2017 Läs mer
Albach Diamant 2000 är kraftfull. Samtidigt har den förfinats för att vara smidig när du vill använda den för flisning i skogen.

Flismaskinen Albach Diamant 2000 finns i en uppdaterad version i montern på Elmia Wood. Rotorn har utvecklats för att minimera dammbildning och minska bränsleförbrukningen. ”På köpet” en jämn och stabil drift som ger flis utan dimensionsvariationer.

08 juni 2017 Läs mer
Anton Holmström demonstrerar den drönare som Skogsstyrelsen använder i sitt tillsynsarbete.

Under Elmias senaste skogsmässor har drönarna väckt allt större intresse.

Hittills har de tillhört framtiden, men på Elmia Wood 2017 går de från framtidsvision till ett verktyg för skogsbruket.

08 juni 2017 Läs mer
John Deeres nya kranspetsstyrning för skördare, sedd från insidan. Med en joystick manövrerar föraren kranen snabbare och med större precision.

Att styra kranen till en skördare kan kräva både två och tre reglage.  På Elmia Wood hade John Deere världspremiär för kranstyrning med bara en joystick.  Resultatet är större precision med mindre anspänning för föraren.

08 juni 2017 Läs mer
Niklas Sarius visar hur filmallen till Husqvarnas X-cut fungerar.

Utvecklad och tillverkad bara några mil från mässområdet presenterar Husqvarna sin nya motorsågskedja X-cut på Elmia Wood. Dessutom en hel del klädnyheter i allt från nyutvecklade knän till en speciell damkollektion.

08 juni 2017 Läs mer
Världens största skördare på 8 hjul hade världspremiär på Elmia Wood. Tigercat 1185 är skapad för att konkurrera med helstamshantering på marknader med grova träd och tuffa förhållanden.

Världspremiärerna duggar tätt på årets Elmia Wood. Ett och annat världsrekord blir också slaget. Två dagar innan mässan lastade Tigercat av världens största skördare på hjul i Göteborgs hamn.

08 juni 2017 Läs mer
På Elmia Woods första dag avtäckte Volvo Penta sin version av framtidens motor i skogsbruket.

2019 kommer emissionskraven för dieselmotorer i skogsmaskiner inom EU steg V att träda i kraft. På Elmia Woods första dag avtäckte Volvo Penta sin version av framtidens motor i skogsbruket. Som förutom lägre utsläppsnivåer även tar fasta på enkelhet i underhåll, användning och installation.

07 juni 2017 Läs mer
Tobias Ettemo på Komatsu visar en av pendelarmarna som i kombination med boggie och åtta hjul gör nya Komatsu 901 XC stabilare och mer mångsidig.

Nu tar maskinerna även över avverkning i brant terräng som tidigare skedde manuellt.

Det är ett av skälen till att Komatsu utvecklat den nya skördaren 901 XC som hade världspremiär på Elmia Wood.

07 juni 2017 Läs mer
Nytt markbredningsaggregat från Bracke Forest där harvtallrikarna kan köras åt båda håll.

Stora nyheter kan vid första anblicken synas små. Så var det med det nya aggregatet från Bracke Forest som hade världspremiär på Elmia Wood.

07 juni 2017 Läs mer
Uppfinnaren Mats Balte (t v) presenterar instrumentet som hittar gränsen mellan fastigheterna för Albert Johansson från Sydved.

Få ting kan göra grannar så osams som fastighetsgränser.

Lösningen presenterades på Elmia Wood, ett laserinstrument som gör att grannar tillsammans kan hitta den korrekta gränsen.

– Jag har hjälpt folk som inte pratat med varandra på 20 år och som efteråt skakat hand, berättar uppfinnaren Mats Balte.

07 juni 2017 Läs mer
 Skol-SM i skotarkörning arrangerades av Skogsentreprenörerna på Elmia Wood under onsdagen.

Det blev en jämn kamp till sista stock när Skol-SM i skotarkörning arrangerades av Skogsentreprenörerna på Elmia Wood under onsdagen. I finalen väntade ett Norrlandsderby när Erik Frisk från Torsta Naturbruksgymnasium och Lukas Olsson från Skedoms dito ställdes mot varandra. Snabbast genom de olika momenten och svensk mästare 2017 är Erik Frisk!

07 juni 2017 Läs mer
Görgen Gustavsson, vd på Sydplantor.

Snabbväxande trädslag är ett allt vanligare alternativ för ökad tillväxt i skogsbranschen. Men Görgen Gustavsson, vd på skogsplantskolan Sydplantor, förordar en mix för att få den bästa kvaliteten på beståndet.

07 juni 2017 Läs mer
Världens första hybridskördare hade världspremiär på Elmia Wood. Logset Logset 12H GTE använder teknik från supersportbilar.

Logset presenterade världens första serietillverkare hybridskördare på Elmia Wood.

Korta stunder levererar motorpaketet 510 hästkrafter.

– Det ger mer kraft i skogen samtidigt som bränsleförbrukningen minskar, säger Pascal Rety på Logset.

07 juni 2017 Läs mer
Anna Dahlin är på Elmia Wood för att informera om Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg.

Vill du ha jobb som skogsmästare, då får du jobb. Det säger Anna Dahlin från Skogsmästarskolans studentkår. Hon är på Elmia Wood för att berätta mer om den unika utbildningen.

07 juni 2017 Läs mer
Axel Johansson har bråda dagar i Skånejakts monter.

Marknaden för mörkersikte ser ljus ut. Det bekräftar Axel Johansson på företaget Skånejakt som ställer ut på Elmia Wood. Han visar nyheter varje dag och utlovar något riktigt häftigt på fredag.

07 juni 2017 Läs mer
Carina Keskitalo, professor på Umeå universitet föreläste tillsammans med Dr Mariella Marzano på Forest Research och professor Jan Stenlid på SLU om invasiva arter.

Under första dagen på Elmia Wood hölls ett seminarium om invasiva arter och hur de påverkar skogsmiljön. Föreläsarna betonade hur viktigt det är att allmänheten blir varse om hur de ska agera för att bidra till att reducera skadorna som finns i våra skogar. Gemene man har stor inverkan på våra skogars hälsa.

07 juni 2017 Läs mer
Isabelle Bergkvist och Gustav Friberg från Skogforsk vill inspirera till spårlös avverkning.

I en simulator i Skogforsk monter tar sig en testförare försiktigt fram med skördaren över stockbron som ska skydda bäcken i avverkningstrakten. Här ska mässbesökaren inspireras att tänka till på hur avverkningen kan planeras för att skona vattnet i skogsmiljön på bästa sätt och minimera risken för spår och körskador.

07 juni 2017 Läs mer
Annette Johansson, ägare till Snifferdogs, tillsammans med hundföraren Daniel Jarhult och Lindiax Kolt, en snart fyraårig malinois.

Granbarkborren är inte helt enkel att se med blotta ögat. Men en tränad hund kan sniffa sig till ett angripet träd. Under Elmia Wood visar det småländska företaget Snifferdogs att metoden verkligen fungerar.

07 juni 2017 Läs mer
Eleonora Campana tillsammans med sina kollegor Giuliano Graiff, till vänster, och Fabrizio Proni, till höger, framför nya PT-300.

FAE Group har funnits på den svenska marknaden i 15 år. Men det är första gången som det italienska företaget har en egen monter på Elmia Wood. Den stora nyheten är bandfordonet PT-300.

07 juni 2017 Läs mer
Nu har mässan öppnat, besökare från hela världen strömmar till Elmia Wood. Glada miner trots regnet.

Idag öppnade världens största skogsmässa Elmia Wood i skogarna söder om Jönköping. I år är mässan större och mer heltäckande än någonsin med över 550 utställare från fem kontinenter. Närmare 200 av dem ställer ut här för första gången.

07 juni 2017 Läs mer

Rottne har världspremiär på Elmia Wood för en helt ny  skördare – så efterlängtad att den redan har flera beställningar innan den ens visats upp. Den heter Rottne H8D och har en innovativ och nyutvecklad drivlina. Resultatet är lägre bränsleförbrukning och väsentligt mindre markskador.

03 juni 2017 Läs mer
Årets Guldyxevinnare är Mikael Wik, Adelöv, Tranås.

Årets Guldyxevinnare är Mikael Wik, Adelöv, Tranås. Mikael Wik är en energisk landsbygdsentreprenör som numera är helt självförsörjande på energi.

02 juni 2017 Läs mer

Som ett globalt företag med försäljning av träbearbetningsmaskiner till cirka 60 länder ser Logosol Elmia Wood som en extra viktig mötesplats. Härnösandsföretaget, med specialiteten portabel träbearbetning, träffar både sina svenska slutkunder och sina internationella återförsäljare på världens största skogsmässa.

01 juni 2017 Läs mer