Nyheter från Elmia Wood

Drone Zone

Världens största skogsmässa var i år större än någonsin, både till yta och till antal utställare. Många besökare lockades till Elmia Wood för att se skogliga nyheter med världspremiär och ta del av ny högteknologi och kunskap i skogarna söder om Jönköping.

10 juni 2017 Läs mer
Liebherr L580 XPower har en växellåda med hydrostat och mekanik som sparar upp till 30 procent bränsle.

Liebherr presenterade två nyheter på Elmia Wood. En lastmaskin med stereostyrning och en lastare för timmer med automatlåda som gör att maskinen kan köras i 40 km i timmen med lägre bränsleförbrukning.

10 juni 2017 Läs mer
Utvecklingen av dagens skogsmaskin startade med den gröna bandgående Bamsen i mitten.

På 1950-talet var maskiner ingen självklarhet i skogsbruket, än mindre hur ett maskinsystem skulle fungera. På Elmia Wood visades fordonen som startade alltihop.

10 juni 2017 Läs mer
Gigantiska band som förvandlar grävmaskiner till amfibiefarkoster.

Det här kan mycket väl vara världens största bandställ för grävmaskiner.
Bakom konstruktionen står finska FB Pontoons.
Den förvandlar grävmaskiner till amfibiefarkoster. 

10 juni 2017 Läs mer
På Elmia Wood visade Bruks företaget första flishugg monterad på en traktorvagn, Bruks 806 PT.

Bruks lyckades förvirra besökarna på Elmia Wood med en av sina nya flishuggar. Den var monterad på en lastbilstrailer med vändskiva i båda ändarna. Vad är bak och vad är fram?

10 juni 2017 Läs mer
Lars-Johan Johansson och Michael Thorn visade en vägkonstruktion som klarar blöta marker och massor av regn på Elmia Wood.

Ju mer det regnade under Elmia Wood, desto gladare blev Lars-Johan Johansson och Michael Thorn. Deras företag Nordenväg har konstruerat ett system för att bygga vattensäkra vägar i skogen.

10 juni 2017 Läs mer

Haglöf Sweden utvecklar och tillverkar professionella mätsystem för användning i fält. Lagom till Elmia Wood presenterar de nu sin senaste produktnyhet VL5 Vertex Laser: en komplett fältmätare som kombinerar bland annat mätning med ultraljud och laser.

10 juni 2017 Läs mer

Maskin- och vagntillverkarna Kranman från västsvenska Bullaren lanserar en helt ny miniskördare för den självverksamma skogsägaren. Bison 1000 Kombi kommer bland annat med ett hydrauliskt midjelås för bästa stabilitet i avverkningsläget.

10 juni 2017 Läs mer
– Elmia Wood är en viktig och naturlig mötesplats för vår stora målgrupp som finns inom jord- och skogsbruk, säger Thomas Fransén på Swedbank i Växjö.

Med en alltmer differentierad skogsägarkår, där några bor på sin fastighet, andra i stan och åker till fastigheten bara ibland blir också den ekonomiska rådgivningen mer varierad och individuell. I Swedbanks monter på Elmia Wood ges handfasta tips för din skogsekonomi och de ser också en tendens till ny ”grön våg”.

10 juni 2017 Läs mer
– Naturturismen är het berättar Jan Hedberg reseansvarig på Skogsresor.

Det som började med att arrangera några enklare sågverksbesök och någon gruppresa till Elmia Wood har idag vuxit till en fullskalig temaresearrangör för skogs- och naturintresserade. Skogsresor vill göra skogen till upplevelse med resmål över hela världen.

10 juni 2017 Läs mer
Kunderna som beställt nya Rottne H8D utan att ha sett skördaren blev positivt överraskade när de för första gången fick bekanta sig med den på Elmia Wood.

Rottne hade sålt bortåt tio skördare av den nya modellen H8D utan att någon fått se den.

Alla fick vänta till världspremiären på Elmia Wood.  Reaktionen? Bättre än förväntat.

09 juni 2017 Läs mer

Det pågår ett träningsläger på Elmia Wood. Med stenhårda moment inför publik visar Svenska Logginglandslaget upp sig. Under lördagen kulminerar lägret dessutom i skarp uttagning till Nordiska Mästerskapen som avgörs i Norge i sommar. För första gången kommer Sverige att skicka ett damlag.

09 juni 2017 Läs mer
Alstor 840 Pro är företagets första maskin med hydrostattransmission.

För första gången utrustas Alstors små, smidiga skotare med hydrostattransmission och låsbar differential fram och bak. En motoruppgradering som ska leda till jämn och stark drivning även på låga varv. Modellen heter 840 Pro och premiärvisas på Elmia Wood.

09 juni 2017 Läs mer
Palfinger Epsilons kranbom i genomskärning. All el och hydraulik går inne i kranen.

Kranar från österrikiska Palfinger Epsilon är en vanlig syn på timmerbilar. På Elmia Wood tog de ytterligare ett steg ut i skogen, genom att presentera en prototyp speciellt utvecklad för skotare.

09 juni 2017 Läs mer

När VM-finalen i skoterkörning avgjordes på Elmia Wood under fredagen stod kampen mellan Daniel Bergmann, Tyskland och Kamil Kaczynski, Polen. Genom ett felfritt finalrace var det till slut Bergmann som inför en entusiastisk hejaklack bärgade guldet.

09 juni 2017 Läs mer
Sågspånen flyger och skämten haglar när Champs of Logging säkerhetsshowar på Elmia Wood.

Champs of Loggings tävlingar och shower har blivit något av en tradition på Elmia Wood. Genom tävlingsmomenten ska åskådarleden inspireras till säkert arbete med motorsågen.

09 juni 2017 Läs mer
– Den nya sågenheten gör det enklare för tillverkarna av skördaraggregat och är tillfärlitligare för entreprenören, säger Stefan Bergquist på Hultdins.

Hultdins serverade en världsnyhet på Elmia Wood, som bara en begränsad krets omedelbart såg värdet av. En nyutvecklad sågenhet för skördaraggregat.

– Enklare skötsel, säkrare drift och möjligheten att använda två sorters kedjor, sammanfattar konstruktionschefen Stefan Bergquist.

09 juni 2017 Läs mer
Efter att den åttahjuliga skördaren Ecolog 688E haft världspremiär på Elmia Wood är E-serien komplett.

På Elmia Wood presenterade Ecolog den nya skördaren som gör nya E-serien komplett. Det är den åttahjuliga skördaren Ecolog 688 E. Maskinen väger 23 ton och är något mindre än företagets största skördare 590.

09 juni 2017 Läs mer
Enda Keane, VD för Treemetrics, visar den elektronikenhet som ska bygga ett Internet of Trees.

Internet för träd presenterades för världen på Elmia Wood.

Det är ett mångfacetterat utvecklingsprojekt som leds av det irländska företaget Treemetrics i samarbete med bland annat den europeiska rymdmyndigheten ESA och IBM.

09 juni 2017 Läs mer
Terris första skotare på hjul premiärvisas på Elmia Wood.

Sedan Terri lanserade sin första bandgående dragare 1972 har det varit just band som varit maskinernas signum. På Elmia Wood visas för första gången Terri 34c med hjul.

 

09 juni 2017 Läs mer
Ett helt nytt underrede till grävmaskiner, utvecklat av Nisula. Bandställen vippar, vilket gör att den kan klättra över hinder och kommer fram i skogen.

Den förbättringen av underreden till grävmaskiner på många år. Kalle Mattsson, försäljningschef och delägare i den finska maskintillverkaren Nisula tvekar inte i sin presentation av företagets världsnyhet på Elmia Wood. Underredet sitter på en grävmaskin från Volvo och gör den terränggående.

09 juni 2017 Läs mer
Lennart Nicklasson bredvid den storsäljande åttahjuliga lastvagnen.

Elmia Wood är inte bara ny teknik och moderna skogsmaskiner. Nicklassons ATV i Harestad tillverkar skogsvagnar för draghästar – och intresset är faktiskt relativt stort.

09 juni 2017 Läs mer
Jubileumsmodellen Tatra Phoenix Präsident, tillverkad i 120 exemplar för att fira Tatras 120 år som fordonstillverkare på Elmia Wood.

Den tjeckiska lastbilstillverkaren Tatra kom till Elmia Wood med en timmerbil i jubileumsutförande.

– Tatra tillverkade den första personbilen redan för 120 år sedan, berättar den svenska generalagenten Svante Cordestam.

09 juni 2017 Läs mer
Årets hårdvarunyhet från Ponsse, skördare med Active Frame, först tillgänglig på Ponsse Ergo.

Ponsse kom till Elmia Wood med hela sitt program av skogsmaskiner, flera världsnyheter och kunder från hela jordklotet.

– Två av tre besökare i vår monter kommer från andra länder än Sverige, berättar Urban Folkesson som är eftermarknadschef.

09 juni 2017 Läs mer
Från grunden nyutvecklade SP 661 LF hade världspremiär på Elmia Wood. Enligt konstruktionschefen Anders Johansson är den stora nyheten flytande diametermätning som sker med en tredje toppkniv.

Ett nytt mätsystem för skördaraggregat kommer att spara stora summor för skogsbruket. Bakom den patentsökta innovationen står SP, som presenterade den på Elmia Wood. Funktionen har fått namnet FDM, och debuterar på det nyutvecklade aggregatet SP 661 LF.

09 juni 2017 Läs mer
Thomas Lindh, tror att Yamaha Viking ROV snart blir ett vanligt inslag på skogsgårdarna.

När ATV, fyrhjulingar gjorde mässentré på allvar drygt 10 år sedan var det många som fnös och betraktade dem som leksaker. Idag har de vunnit gehör som ett självklart arbetsredskap på skogsgården. Med erfarenhet från Europa och Nordamerika tror Yamaha Sverige att nästa arbetsredskap är på väg att göra entré - ROV - Recreational Off-road Vehicles.

08 juni 2017 Läs mer
Frans Spetz på Nitta Rundvirke beskrev sitt jobb som skogsentreprenör som världens bästa. Utmärkelsen ska han låta verka som motivation till att bli ännu bättre.

I Sverige finns omkring 1500 verksamma skogsmaskinsentreprenörer. En av dessa är Nitta Rundvirke, från Hökarum utanför Ulricehamn, som på torsdagen tilldelades SkogForsk och Elmia Woods pris Golden Logger 2017.

08 juni 2017 Läs mer
Gremo har bantat bort 2 ton på nya skotaren 750 F. Den väger 10,5 ton och lastar 8,5.

Många äldre skogsägare och entreprenörer minns med saknad den tid då skotarna lastade sin egen vikt. Gremo har i det närmaste återuppfunnit klassen. På Elmia Wood visade de ett koncept på en skotare som väger 10,5 ton och lastar 8,5.

08 juni 2017 Läs mer
Karl-Erik Jansson, till vänster, från ÖSA Historiska förening och Karl Erik Jonsson från Skogens veteraner.

Under hela 1900-talets mitt var ÖSA synonymt med svenska skogsmaskiner av högsta kvalitet. Men 1993 flyttades all tillverkning från Filipstad till Finland och till slut avvecklades företaget. Minnet av fabriken lever kvar tack vare ÖSA Historiska förening.

08 juni 2017 Läs mer
Motorsågmästarna Wayne Leblanc och Rolf Johansson förlängde på torsdagen sin svit av besökta Elmia Wood sedan 1980-talet.

Idag klev två rutinerade Elmia Wood-besökare in genom mässentrén. De båda kompisarna Rolf Johansson, Hedemora, Sverige och Wayne Leblanc, British Columbia, Kanada har förutom sina diverse mästartitlar på motorsågstävlingar runt om i världen också besökt varje Elmia Wood sedan 1980-talet.

08 juni 2017 Läs mer
Albach Diamant 2000 är kraftfull. Samtidigt har den förfinats för att vara smidig när du vill använda den för flisning i skogen.

Flismaskinen Albach Diamant 2000 finns i en uppdaterad version i montern på Elmia Wood. Rotorn har utvecklats för att minimera dammbildning och minska bränsleförbrukningen. ”På köpet” en jämn och stabil drift som ger flis utan dimensionsvariationer.

08 juni 2017 Läs mer
Anton Holmström demonstrerar den drönare som Skogsstyrelsen använder i sitt tillsynsarbete.

Under Elmias senaste skogsmässor har drönarna väckt allt större intresse.

Hittills har de tillhört framtiden, men på Elmia Wood 2017 går de från framtidsvision till ett verktyg för skogsbruket.

08 juni 2017 Läs mer
John Deeres nya kranspetsstyrning för skördare, sedd från insidan. Med en joystick manövrerar föraren kranen snabbare och med större precision.

Att styra kranen till en skördare kan kräva både två och tre reglage.  På Elmia Wood hade John Deere världspremiär för kranstyrning med bara en joystick.  Resultatet är större precision med mindre anspänning för föraren.

08 juni 2017 Läs mer
Niklas Sarius visar hur filmallen till Husqvarnas X-cut fungerar.

Utvecklad och tillverkad bara några mil från mässområdet presenterar Husqvarna sin nya motorsågskedja X-cut på Elmia Wood. Dessutom en hel del klädnyheter i allt från nyutvecklade knän till en speciell damkollektion.

08 juni 2017 Läs mer
Världens största skördare på 8 hjul hade världspremiär på Elmia Wood. Tigercat 1185 är skapad för att konkurrera med helstamshantering på marknader med grova träd och tuffa förhållanden.

Världspremiärerna duggar tätt på årets Elmia Wood. Ett och annat världsrekord blir också slaget. Två dagar innan mässan lastade Tigercat av världens största skördare på hjul i Göteborgs hamn.

08 juni 2017 Läs mer
På Elmia Woods första dag avtäckte Volvo Penta sin version av framtidens motor i skogsbruket.

2019 kommer emissionskraven för dieselmotorer i skogsmaskiner inom EU steg V att träda i kraft. På Elmia Woods första dag avtäckte Volvo Penta sin version av framtidens motor i skogsbruket. Som förutom lägre utsläppsnivåer även tar fasta på enkelhet i underhåll, användning och installation.

07 juni 2017 Läs mer
Tobias Ettemo på Komatsu visar en av pendelarmarna som i kombination med boggie och åtta hjul gör nya Komatsu 901 XC stabilare och mer mångsidig.

Nu tar maskinerna även över avverkning i brant terräng som tidigare skedde manuellt.

Det är ett av skälen till att Komatsu utvecklat den nya skördaren 901 XC som hade världspremiär på Elmia Wood.

07 juni 2017 Läs mer
Nytt markbredningsaggregat från Bracke Forest där harvtallrikarna kan köras åt båda håll.

Stora nyheter kan vid första anblicken synas små. Så var det med det nya aggregatet från Bracke Forest som hade världspremiär på Elmia Wood.

07 juni 2017 Läs mer
Uppfinnaren Mats Balte (t v) presenterar instrumentet som hittar gränsen mellan fastigheterna för Albert Johansson från Sydved.

Få ting kan göra grannar så osams som fastighetsgränser.

Lösningen presenterades på Elmia Wood, ett laserinstrument som gör att grannar tillsammans kan hitta den korrekta gränsen.

– Jag har hjälpt folk som inte pratat med varandra på 20 år och som efteråt skakat hand, berättar uppfinnaren Mats Balte.

07 juni 2017 Läs mer
 Skol-SM i skotarkörning arrangerades av Skogsentreprenörerna på Elmia Wood under onsdagen.

Det blev en jämn kamp till sista stock när Skol-SM i skotarkörning arrangerades av Skogsentreprenörerna på Elmia Wood under onsdagen. I finalen väntade ett Norrlandsderby när Erik Frisk från Torsta Naturbruksgymnasium och Lukas Olsson från Skedoms dito ställdes mot varandra. Snabbast genom de olika momenten och svensk mästare 2017 är Erik Frisk!

07 juni 2017 Läs mer
Görgen Gustavsson, vd på Sydplantor.

Snabbväxande trädslag är ett allt vanligare alternativ för ökad tillväxt i skogsbranschen. Men Görgen Gustavsson, vd på skogsplantskolan Sydplantor, förordar en mix för att få den bästa kvaliteten på beståndet.

07 juni 2017 Läs mer
Världens första hybridskördare hade världspremiär på Elmia Wood. Logset Logset 12H GTE använder teknik från supersportbilar.

Logset presenterade världens första serietillverkare hybridskördare på Elmia Wood.

Korta stunder levererar motorpaketet 510 hästkrafter.

– Det ger mer kraft i skogen samtidigt som bränsleförbrukningen minskar, säger Pascal Rety på Logset.

07 juni 2017 Läs mer
Anna Dahlin är på Elmia Wood för att informera om Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg.

Vill du ha jobb som skogsmästare, då får du jobb. Det säger Anna Dahlin från Skogsmästarskolans studentkår. Hon är på Elmia Wood för att berätta mer om den unika utbildningen.

07 juni 2017 Läs mer
Axel Johansson har bråda dagar i Skånejakts monter.

Marknaden för mörkersikte ser ljus ut. Det bekräftar Axel Johansson på företaget Skånejakt som ställer ut på Elmia Wood. Han visar nyheter varje dag och utlovar något riktigt häftigt på fredag.

07 juni 2017 Läs mer
Carina Keskitalo, professor på Umeå universitet föreläste tillsammans med Dr Mariella Marzano på Forest Research och professor Jan Stenlid på SLU om invasiva arter.

Under första dagen på Elmia Wood hölls ett seminarium om invasiva arter och hur de påverkar skogsmiljön. Föreläsarna betonade hur viktigt det är att allmänheten blir varse om hur de ska agera för att bidra till att reducera skadorna som finns i våra skogar. Gemene man har stor inverkan på våra skogars hälsa.

07 juni 2017 Läs mer
Isabelle Bergkvist och Gustav Friberg från Skogforsk vill inspirera till spårlös avverkning.

I en simulator i Skogforsk monter tar sig en testförare försiktigt fram med skördaren över stockbron som ska skydda bäcken i avverkningstrakten. Här ska mässbesökaren inspireras att tänka till på hur avverkningen kan planeras för att skona vattnet i skogsmiljön på bästa sätt och minimera risken för spår och körskador.

07 juni 2017 Läs mer
Annette Johansson, ägare till Snifferdogs, tillsammans med hundföraren Daniel Jarhult och Lindiax Kolt, en snart fyraårig malinois.

Granbarkborren är inte helt enkel att se med blotta ögat. Men en tränad hund kan sniffa sig till ett angripet träd. Under Elmia Wood visar det småländska företaget Snifferdogs att metoden verkligen fungerar.

07 juni 2017 Läs mer
Eleonora Campana tillsammans med sina kollegor Giuliano Graiff, till vänster, och Fabrizio Proni, till höger, framför nya PT-300.

FAE Group har funnits på den svenska marknaden i 15 år. Men det är första gången som det italienska företaget har en egen monter på Elmia Wood. Den stora nyheten är bandfordonet PT-300.

07 juni 2017 Läs mer
Nu har mässan öppnat, besökare från hela världen strömmar till Elmia Wood. Glada miner trots regnet.

Idag öppnade världens största skogsmässa Elmia Wood i skogarna söder om Jönköping. I år är mässan större och mer heltäckande än någonsin med över 550 utställare från fem kontinenter. Närmare 200 av dem ställer ut här för första gången.

07 juni 2017 Läs mer

Rottne har världspremiär på Elmia Wood för en helt ny  skördare – så efterlängtad att den redan har flera beställningar innan den ens visats upp. Den heter Rottne H8D och har en innovativ och nyutvecklad drivlina. Resultatet är lägre bränsleförbrukning och väsentligt mindre markskador.

03 juni 2017 Läs mer
Årets Guldyxevinnare är Mikael Wik, Adelöv, Tranås.

Årets Guldyxevinnare är Mikael Wik, Adelöv, Tranås. Mikael Wik är en energisk landsbygdsentreprenör som numera är helt självförsörjande på energi.

02 juni 2017 Läs mer

Som ett globalt företag med försäljning av träbearbetningsmaskiner till cirka 60 länder ser Logosol Elmia Wood som en extra viktig mötesplats. Härnösandsföretaget, med specialiteten portabel träbearbetning, träffar både sina svenska slutkunder och sina internationella återförsäljare på världens största skogsmässa.

01 juni 2017 Läs mer
Höglastaren L180H med timmergrip är en av de maskiner som Volvo CE visar på Elmia Wood.

Tre av Volvo-koncernens bolag håller tillsammans i den största montern på Elmia Wood i den nya avdelningen Load & Transport.

– Det är första gången vi gör en liknande satsning i Sverige, säger Lisa Arwenhielm, som leder koncernens deltagande på mässan.

29 maj 2017 Läs mer
Världspremiär för Tigercat LH822D på Elmia Wood. Den har nytt chassi med längre band för att ta sig fram och stå stabilt i bränt terräng.

Under första kvartalet 2017 registrerades 65 nya skotare i Sverige. Bara en av den var tillverkade av Tigercat. Men internationellt ser det annorlunda ut, och det ska Tigercat visa på Elmia Wood.

28 maj 2017 Läs mer

Det finns runt 1 500 verksamma skogsmaskinsentreprenörer i Sverige. För en av dem väntar en alldeles speciell utmärkelse på Elmia Wood: Golden Logger 2017. 

26 maj 2017 Läs mer

Champs of Logging är ett säkert kort i skogen. De arbetar med säkerhet och utbildning och har varit med på Elmias skogsmässor i över tio år.

24 maj 2017 Läs mer
Komatsu visar nya maskiner på Elmia Wood. Vad det är avslöjas först på mässan. Men klart är att det ska gå att provköra skotare.

Komatsu Forest planerar att visa flera nya produkter på Elmia Wood. Exakt vilka avslöjas först på mässan.

– Vi kommer med en ny maskin, nyheter på aggregatsidan och några nya tekniska lösningar, säger Annelie Persson, kommunikationsansvarig på Komatsu Forest.

22 maj 2017 Läs mer

Svenska Logginglandslaget deltar för första gången på Elmia Wood. De kommer både för att visa upp sig och vässa formen inför VM 2018 i Lillehammer med ett träningsläger med fart och spänning. 

22 maj 2017 Läs mer
Eco Logs nya E-skotare kommer till Elmia Wood. Det är första gången som hela E-serien med skördare och skotare visas samtidigt.

Eco Log skapade sensation förra Elmia Wood genom att presentera en studie av framtidens skotare. Den här gången blir det mer jordnära nyheter.

– Vi kommer att visa en ny maskin klar för produktion, säger Daniel Majgren, marknadsansvarig på Eco Log.

17 maj 2017 Läs mer

Krossa eller flisa är frågan för många entreprenörer som producerar skogsbränsle. Den amerikanska maskintillverkaren CBI ser att trenden går åt krossning, men de visar både alternativen under Elmia Wood.

16 maj 2017 Läs mer
Seminarium fredag den 9 juni
Gunn Persson, klimatforskare på SMHI.

Förändringar i klimatet skapar nya förutsättningar för skogsbruket. Säsongsmässiga variationer som inte följer det vanliga mönstret och mer extrema väderförhållanden gör planeringen svårare och arbetet mer oförutsägbart. De nya förutsättningarna diskuteras på Elmia Wood.

15 maj 2017 Läs mer
208 F är en av tre skotare från HSM som även fungerar som lunnare.

I Norden är det självklart att skog avverkas med kortvirkesmetoden. I andra delar av världen är helstamshantering lika självklart. Men behovet är många gånger både och.

Det har tyska HSM tagit fasta på och visar en kombinerad skotare och lunnare på Elmia Wood. 

14 maj 2017 Läs mer

När Stihl Timbersports anordnar tävlingar på Elmia Wood håller startfältet allra högsta nivå – hela svenska landslaget och juniorlandslaget deltar. 

12 maj 2017 Läs mer
Mer än så här visar inte Swiss Tracked Forwarder av sin nya skotare, som har världspremiär på Elmia Wood.

Vad gör skogsentreprenörer som inte tycker att existerande maskiner håller måttet?

Bygger en själv – som den schweiziska familjen Widmer.

– Vår far jobbade 50 år i skogen och visste vad han ville ha, säger Elias Widmer. 

 

10 maj 2017 Läs mer
Seminarium lördagen den 10 juni

Skogen är en viktig resurs i den globala cirkulära bioekonomin. För att skapa lönsamhet och samtidigt upprätthålla en acceptens från samhället krävs hållbarhet. Hur man arbetar långsiktigt med det är temat för ett seminarium på Elmia Wood.

08 maj 2017 Läs mer
Husqvarnas nya motorsågskedja X-CUT får världspremiär på Elmia Wood. Med den senaste teknologin har Husqvarna utvecklat en kedja som sågar snabbare med mindre vibrationer.

För många är en kedja den viktigaste nyheten på Elmia Wood. Det handlar om den nyutvecklade motorsågskedjan X-CUT från Husqvarna.

07 maj 2017 Läs mer

Det slovenska företaget Tajfun lanserar ett nytt produktområde på Elmia Wood. De presenterar en egenutvecklad dataklave, som med hjälp av en app erbjuder avancerade funktioner. 

03 maj 2017 Läs mer
Liebherr 518 har världspremiär på Elmia Wood. Det är den största lastmaskinen hittills med styrning i stereo.

Tyska Liebherr förlägger världspremiären för sin nya lastmaskin till Elmia Wood. Maskinen heter 518 och är den största hittills med styrning i stereo.
– Stereo betyder midjestyrning i kombination med styrning på bakaxeln, säger Jörg Miethke, vd  för Liebherr Sverige.

02 maj 2017 Läs mer
– Det behövs en bättre mix av träslag i svenska skogar, anser Jan Coussement från den belgiska plantleverantören Sylva.

En svensk skog innehåller sällan mer än en handfull trädslag. Den belgiska plantskolan Sylva kommer till Elmia Wood med 20 – 25 olika trädslag.

– Svenska skogar behöver ett större inslag av lövskog, anser Jan Coussement, vd för Sylva. 

02 maj 2017 Läs mer
Scalelog har byggt in vågen i kranens länk. Den kommunicerar trådlöst med instrumentet.

För lite last eller överlast? Förare av timmerbilar måste vara säkra på att vågen fungerar. Svenska ScaleLog presenterar lösningen på Elmia Wood.

01 maj 2017 Läs mer
Forwarder World Cup

För dig som vill uppleva tävlingsnerv, snabba beslut och starka maskiner är Skogsentreprenörernas monter på Elmia Wood ett hett tips.

– Under mässdagarna arrangerar vi Skol-SM, SM och VM i skotarkörning. Det kommer att bli åka av, lovar Karl-Magnus Hembjer på Skogsentreprenörerna. 

28 april 2017 Läs mer

Invasiva arter – främmande och starkt utbredande växter – blir ett allt större problem i våra skogar. Under ett seminarium på Elmia Wood diskuteras effekterna och hur vi kan minska de invasiva arternas negativa påverkan.

25 april 2017 Läs mer

Ponsse kommer till Elmia Wood med runt 15 skördare och skotare. De har bjudit in kunder från alla världsdelar, från samtliga marknader där Ponsse har verksamhet.

– Självklart blir det nyheter, men vi håller på dem till mässan, säger Lars Wickman, affärsutvecklare på Ponsse.

25 april 2017 Läs mer
En av Brasiliens allt fler plantageskogar.

Skogen är en av de viktigaste näringarna i Brasilien, med mycket hög tillväxt. Men ett förändrat klimat med torka kan leda till minskad tillväxt av bland annat odlad eukalyptus och tall. 

30 mars 2017 Läs mer

Idag 21 mars är den av FN instiftade Internationella skogsdagen. Årets tema är skog och energi. Fira dagen genom att nominera värdiga mottagare av utmärkelsen Guldyxan 2017.

20 mars 2017 Läs mer

Drönare är ingen framtidsvision utan mogen teknik, färdig att användas i skogsbruket.

På årets Elmia Wood 7-10 juni får det obemannade flyget en egen avdelning kallad Drone Zone. Elmia Wood samarbetar med UAS Forum Sweden som arrangerar landets ledande konferens inom området. De i sin tur samlar experter och leverantörer.

06 mars 2017 Läs mer

På årets Elmia Wood 7-10 juni får det obemannade flyget en egen avdelning kallad Drone Zone. Mässan samarbetar med UAS Forum Sweden som arrangerar landets ledande konferens inom området. De i sin tur samlar experter och leverantörer.

16 februari 2017 Läs mer

Fyra månader innan Elmia Wood öppnar konstaterar arrangörerna att det blir största skogsmässan någonsin i världen.
– Redan i januari hade vi sålt mer monteryta än till förra Elmia Wood 2013, säger projektledaren Jakob Hirsmark.

13 februari 2017 Läs mer
The Golden Logger
Dags att nominera the Golden Logger 2017!

The Golden Logger är utmärkelsen till duktiga skogsentreprenörer som inspirerar andra att utveckla sina företag. Olle Olsson lyckades med just det och vann priset 2015. Nu är det dags att nominera årets kandidater.

26 januari 2017 Läs mer

Sverige och Norden är världsledande på skogsteknik, men det är Nordamerika som avverkar mest skog. Ändå blir Elmia Wood 2017 årets största globala skogshändelse.
– Det är på Elmia som man ser trenderna och vart utvecklingen är på väg, säger Rob Stanhope, redaktör för den kanadensiska skogstidningen Logging & Sawmilling Journal.

24 januari 2017 Läs mer
MAN TGS

Den tyska lastbilstillverkaren MAN ser skogsbruket i Europa som en allt viktigare marknad. Därför ställer de ut på den världsledande skogsmässan Elmia Wood 2017 på det nya området Load & Transport, som samlar allt som rör logistiken från skogen till industrin.

22 december 2016 Läs mer
Förköp biljetter

Nu kan du köpa biljetter till Elmia Wood. Den perfekta julklappen till skogsintresserade familjemedlemmar, släktingar och vänner. Eller varför inte till dig själv?

12 december 2016 Läs mer
Jimmi Svensson har scannat in mer intressant dokumentation om äldre skogsmaskiner till e-museet Elmia Classics. I handen håller han en rysk broschyr om en maskin byggd på ett stridsvagnschassi.

Elmia Classics, e-museet för gamla skogsmaskiner och tillhörande produkter, har uppdaterats med nya maskiner. Museet har nu utökats med både äldre och nyare maskiner, av såväl nordisk som utländsk tillverkning.

03 november 2016 Läs mer
Tommy Karlsson och Linus Bergman, Hypro

Efter en olycka i skogen fick Tommy Karlsson tid att skapa vad som skulle minska risken för framtida olyckor, en hydraulisk processor till traktorn, numera känd som Hypro. Idag finns produkten i 32 länder.

31 augusti 2016 Läs mer