Nyheter från Elmia Wood

Champs of Logging är ett säkert kort i skogen. De arbetar med säkerhet och utbildning och har varit med på Elmias skogsmässor i över tio år.

24 maj 2017 Läs mer
Komatsu visar nya maskiner på Elmia Wood. Vad det är avslöjas först på mässan. Men klart är att det ska gå att provköra skotare.

Komatsu Forest planerar att visa flera nya produkter på Elmia Wood. Exakt vilka avslöjas först på mässan.

– Vi kommer med en ny maskin, nyheter på aggregatsidan och några nya tekniska lösningar, säger Annelie Persson, kommunikationsansvarig på Komatsu Forest.

22 maj 2017 Läs mer

Svenska Logginglandslaget deltar för första gången på Elmia Wood. De kommer både för att visa upp sig och vässa formen inför VM 2018 i Lillehammer med ett träningsläger med fart och spänning. 

22 maj 2017 Läs mer
Eco Logs nya E-skotare kommer till Elmia Wood. Det är första gången som hela E-serien med skördare och skotare visas samtidigt.

Eco Log skapade sensation förra Elmia Wood genom att presentera en studie av framtidens skotare. Den här gången blir det mer jordnära nyheter.

– Vi kommer att visa en ny maskin klar för produktion, säger Daniel Majgren, marknadsansvarig på Eco Log.

17 maj 2017 Läs mer

Krossa eller flisa är frågan för många entreprenörer som producerar skogsbränsle. Den amerikanska maskintillverkaren CBI ser att trenden går åt krossning, men de visar både alternativen under Elmia Wood.

16 maj 2017 Läs mer
Gunn Persson, klimatforskare på SMHI.

Förändringar i klimatet skapar nya förutsättningar för skogsbruket. Säsongsmässiga variationer som inte följer det vanliga mönstret och mer extrema väderförhållanden gör planeringen svårare och arbetet mer oförutsägbart. De nya förutsättningarna diskuteras på Elmia Wood.

15 maj 2017 Läs mer
208 F är en av tre skotare från HSM som även fungerar som lunnare.

I Norden är det självklart att skog avverkas med kortvirkesmetoden. I andra delar av världen är helstamshantering lika självklart. Men behovet är många gånger både och.

Det har tyska HSM tagit fasta på och visar en kombinerad skotare och lunnare på Elmia Wood. 

14 maj 2017 Läs mer

När Stihl Timbersports anordnar tävlingar på Elmia Wood håller startfältet allra högsta nivå – hela svenska landslaget och juniorlandslaget deltar. 

12 maj 2017 Läs mer
Mer än så här visar inte Swiss Tracked Forwarder av sin nya skotare, som har världspremiär på Elmia Wood.

Vad gör skogsentreprenörer som inte tycker att existerande maskiner håller måttet?

Bygger en själv – som den schweiziska familjen Widmer.

– Vår far jobbade 50 år i skogen och visste vad han ville ha, säger Elias Widmer. 

 

10 maj 2017 Läs mer

Skogen är en viktig resurs i den globala cirkulära bioekonomin. För att skapa lönsamhet och samtidigt upprätthålla en acceptens från samhället krävs hållbarhet. Hur man arbetar långsiktigt med det är temat för ett seminarium på Elmia Wood.

08 maj 2017 Läs mer
Husqvarnas nya motorsågskedja X-CUT får världspremiär på Elmia Wood. Med den senaste teknologin har Husqvarna utvecklat en kedja som sågar snabbare med mindre vibrationer.

För många är en kedja den viktigaste nyheten på Elmia Wood. Det handlar om den nyutvecklade motorsågskedjan X-CUT från Husqvarna.

07 maj 2017 Läs mer

Det slovenska företaget Tajfun lanserar ett nytt produktområde på Elmia Wood. De presenterar en egenutvecklad dataklave, som med hjälp av en app erbjuder avancerade funktioner. 

03 maj 2017 Läs mer
Liebherr 518 har världspremiär på Elmia Wood. Det är den största lastmaskinen hittills med styrning i stereo.

Tyska Liebherr förlägger världspremiären för sin nya lastmaskin till Elmia Wood. Maskinen heter 518 och är den största hittills med styrning i stereo.
– Stereo betyder midjestyrning i kombination med styrning på bakaxeln, säger Jörg Miethke, vd  för Liebherr Sverige.

02 maj 2017 Läs mer
– Det behövs en bättre mix av träslag i svenska skogar, anser Jan Coussement från den belgiska plantleverantören Sylva.

En svensk skog innehåller sällan mer än en handfull trädslag. Den belgiska plantskolan Sylva kommer till Elmia Wood med 20 – 25 olika trädslag.

– Svenska skogar behöver ett större inslag av lövskog, anser Jan Coussement, vd för Sylva. 

02 maj 2017 Läs mer
Scalelog har byggt in vågen i kranens länk. Den kommunicerar trådlöst med instrumentet.

För lite last eller överlast? Förare av timmerbilar måste vara säkra på att vågen fungerar. Svenska ScaleLog presenterar lösningen på Elmia Wood.

01 maj 2017 Läs mer

För dig som vill uppleva tävlingsnerv, snabba beslut och starka maskiner är Skogsentreprenörernas monter på Elmia Wood ett hett tips.

– Under mässdagarna arrangerar vi Skol-SM, SM och VM i skotarkörning. Det kommer att bli åka av, lovar Karl-Magnus Hembjer på Skogsentreprenörerna. 

28 april 2017 Läs mer

Invasiva arter – främmande och starkt utbredande växter – blir ett allt större problem i våra skogar. Under ett seminarium på Elmia Wood diskuteras effekterna och hur vi kan minska de invasiva arternas negativa påverkan.

25 april 2017 Läs mer

Ponsse kommer till Elmia Wood med runt 15 skördare och skotare. De har bjudit in kunder från alla världsdelar, från samtliga marknader där Ponsse har verksamhet.

– Självklart blir det nyheter, men vi håller på dem till mässan, säger Lars Wickman, affärsutvecklare på Ponsse.

25 april 2017 Läs mer
En av Brasiliens allt fler plantageskogar.

Skogen är en av de viktigaste näringarna i Brasilien, med mycket hög tillväxt. Men ett förändrat klimat med torka kan leda till minskad tillväxt av bland annat odlad eukalyptus och tall. 

30 mars 2017 Läs mer

Idag 21 mars är den av FN instiftade Internationella skogsdagen. Årets tema är skog och energi. Fira dagen genom att nominera värdiga mottagare av utmärkelsen Guldyxan 2017.

20 mars 2017 Läs mer

Drönare är ingen framtidsvision utan mogen teknik, färdig att användas i skogsbruket.

På årets Elmia Wood 7-10 juni får det obemannade flyget en egen avdelning kallad Drone Zone. Elmia Wood samarbetar med UAS Forum Sweden som arrangerar landets ledande konferens inom området. De i sin tur samlar experter och leverantörer.

06 mars 2017 Läs mer

På årets Elmia Wood 7-10 juni får det obemannade flyget en egen avdelning kallad Drone Zone. Mässan samarbetar med UAS Forum Sweden som arrangerar landets ledande konferens inom området. De i sin tur samlar experter och leverantörer.

16 februari 2017 Läs mer

Fyra månader innan Elmia Wood öppnar konstaterar arrangörerna att det blir största skogsmässan någonsin i världen.
– Redan i januari hade vi sålt mer monteryta än till förra Elmia Wood 2013, säger projektledaren Jakob Hirsmark.

13 februari 2017 Läs mer
Dags att nominera the Golden Logger 2017!

The Golden Logger är utmärkelsen till duktiga skogsentreprenörer som inspirerar andra att utveckla sina företag. Olle Olsson lyckades med just det och vann priset 2015. Nu är det dags att nominera årets kandidater.

26 januari 2017 Läs mer

Sverige och Norden är världsledande på skogsteknik, men det är Nordamerika som avverkar mest skog. Ändå blir Elmia Wood 2017 årets största globala skogshändelse.
– Det är på Elmia som man ser trenderna och vart utvecklingen är på väg, säger Rob Stanhope, redaktör för den kanadensiska skogstidningen Logging & Sawmilling Journal.

24 januari 2017 Läs mer
MAN TGS

Den tyska lastbilstillverkaren MAN ser skogsbruket i Europa som en allt viktigare marknad. Därför ställer de ut på den världsledande skogsmässan Elmia Wood 2017 på det nya området Load & Transport, som samlar allt som rör logistiken från skogen till industrin.

22 december 2016 Läs mer
Förköp biljetter

Nu kan du köpa biljetter till Elmia Wood. Den perfekta julklappen till skogsintresserade familjemedlemmar, släktingar och vänner. Eller varför inte till dig själv?

12 december 2016 Läs mer
Jimmi Svensson har scannat in mer intressant dokumentation om äldre skogsmaskiner till e-museet Elmia Classics. I handen håller han en rysk broschyr om en maskin byggd på ett stridsvagnschassi.

Elmia Classics, e-museet för gamla skogsmaskiner och tillhörande produkter, har uppdaterats med nya maskiner. Museet har nu utökats med både äldre och nyare maskiner, av såväl nordisk som utländsk tillverkning.

03 november 2016 Läs mer
Tommy Karlsson och Linus Bergman, Hypro

Efter en olycka i skogen fick Tommy Karlsson tid att skapa vad som skulle minska risken för framtida olyckor, en hydraulisk processor till traktorn, numera känd som Hypro. Idag finns produkten i 32 länder.

31 augusti 2016 Läs mer

21 mars har av FN förklarats som den internationella skogsdagen då man på olika sätt världen runt uppmärksammar skogens betydelse för människan. I år är temat för dagen skog och vatten. Det här vill vi på Elmia Wood uppmärksamma. 

Marknaden för skogsmaskiner i Sverige minskar. Det visar en genomgång av de senaste sex årens registreringar av skotare. Minskningen är i genomsnitt 16 procent.

Intresset är stort för skogsmässan KWF-Tagung, som arrangeras i Bayern den 9-12 juni. Mässan arrangeras vart fjärde år och är startskott för Elmia Wood 2017 på den internationella arenan.

Annonser: