Smått är gott hos Haimer

För Haimers kunder är det korta verktyg som gäller. Därför har deras krympteknologi lockat under Elmia Verktygsmaskiner.

– Det som lockar är åtkomlighet och stabilitet, säger Mattias Bjurling, vd på Haimer Scandinavia.

Mattias Bjurling på Haimer vid företagets värmekrympmaskin. 

För två år sedan öppnade tyska familjeföretaget Haimer ett Skandinavienkontor och i år har de för första gången en egen monter under Elmia Verktygsmaskiner. Där visar företaget upp sitt breda sortiment av verktygshållare. Allt med fokus på Industri 4.0. Men det är Haimers krymp- och balanseringsmaskiner som lockar besökarna mest, enligt Mattias Bjurling.

– Balansering är något som alla både vet vad det är och vad det inte är. Precis som man balanserar bildäck vill vi även bli av med vibrationerna i maskiner. Särskilt med tanke på att maskinerna snurrar betydligt mycket snabbare än vad bildäcken gör. Genom att minimera vibrationerna spar man både maskinspindlarna och får längre livstid på verktygen, säger han. 

För många är det också viktigt att få ner storleken på verktygen.

– Många maskiner idag är femaxliga och man vill inte ha för långa verktyg, för då tappar man stabiliteten. Med våra krympmaskiner kan vi på ett enkelt sätt slimma ner verktygen. Det ska vara enkelt, annars används de inte.

Publicerad
2018-05-17
Bilder
Mattias Bjurling på Haimer vid företagets värmekrympmaskin.
Mattias Bjurling på Haimer vid företagets värmekrympmaskin.