Från SM på Elmia till WorldSkills i Abu Dhabi

Det började med Yrkes-SM på Elmia Verktygsmaskiner i CNC-fräsning och svarvning. Nu har Nam Pham och Joel Lindh tävlat i Abu Dhabi i WorldSkills – yrkesutbildningarnas eget världsmästerskap – ett äventyr som räcker länge och ger mycket för det fortsatta yrkeslivet.

Nam Pham kom på 17:e plats som CNC-operatör svarvning i WorldSkills. Foto: Viktor Fremling/Worldskills Sweden.

– Det har varit oerhört häftigt att vara där. Lite nervöst också förstås. Det var så mycket att se, väldigt hårda moment och många andra duktiga motståndarlag att tävla mot. Bara att få vara med i en så stor tävling var ju enormt, definitivt en livsupplevelse, säger Joel Lindh.

– Det har varit roligt och stressigt, man var taggad. Det var också riktigt roligt att se alla olika yrken i tävlingen, säger Nam Pham.

De tävlade intensivt i fyra-timmarspass. Nam Pham hamnade på 17:e plats och Joel Lindh på 20:e plats i sina respektive grenar. Ett blågult brons blev det under Yrkes-VM i Abu Dhabi. Det togs av Björn Landin från Hortlax, som tävlade inom yrket VVS-installation. Det Svenska Yrkeslandslaget, som hade tävlande i hälften av de 50 olika grenarna i WorldSkills, tog även hem sju Medallion for Excellence.

– Våra tävlande har gjort en stark insats och är alla goda ambassadörer för svensk yrkesutbildning, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig för WorldSkills Sweden.

 

Lång förberedelse

– Det var otroligt spännande att få vara på plats och träffa alla dessa yrkesskickliga, fokuserad och målmedvetna ungdomar. Dessa unga talanger kan gå hur långt som helst inom sina specifika yrkesområden. De är goda exempel för att visa andra ungdomar att yrkesutbildningar är en fantastisk möjlighet för alla som snabbt vill komma igång och bygga sin karriär, säger Ulrika Elmersson, projektledare på Skärteknikcentrum, SKTC, som var med på plats i Abu Dhabi när WorldSkills avgjordes.

Vägen till WorldSkills började med att Nam var med och tog en lagvinst i ungdoms-SM på Elmia Subcontractor 2015, när han gick på gymnasiet. När Yrkes-SM sedan hölls på Elmia Verktygsmaskiner 2016 vann Nam som CNC-operatör i svarvning och Felix Persson i fräsning. Därmed var de båda uttagna till Svenska Yrkeslandslaget med siktet inställt på WorldSkills i Abu Dhabi den 15 – 18 oktober 2017, med runt 1 200 tävlande från cirka 70 olika länder. När Felix valde att ställa sin plats till förfogande fick Joel Lindh, som hade haft en mycket jämn kamp med Felix om den platsen, chansen.

Vinsten i Yrkes-SM innebar att det blev fullt upp att varje ledig tid träna tillsammans med varsin expert som SKTC försåg dem med. Tränaren hjälpte dem förbereda sig både kunskapsmässigt och mentalt för det stora äventyret – världsmästerskapet. Förutom individuell coachning med sina respektive mentorer har de också varit på träningsläger både i Sverige och Tyskland, samt på landslagsträffar med Svenska Yrkeslandslaget.

– Det är ju en oerhörd merit att få tävla i WorldSkills, och både Nam och Joel är mycket stora talanger. De har lagt all sin fritid på att träna och vässa sina kunskaper tillsammans med sin expert, säger Ulrika Elmersson.

 

Stark framtidsbransch

Nam Pham jobbar som CNC-operatör på Xylem i Emmaboda och Joel Lindh som CNC-operatör i fräsning på Scania Motorbearbetning i Södertälje. Att ha med WorldSkills som erfarenhet i yrkeslivet ger en extra guldkant, menar båda.

– Det är ju extremt bra att ha i CV:t att man är en av världens bästa operatörer. Jag tycker också att tävlingen är inspirerande för att få fler ungdomar att välja den här tekniklinjen. Det är ju extra sporrande att man har möjlighet både att tävla om vem som är bäst och att man har stora möjligheter att utveckla sina kunskaper, säger Joel Lindh.

– Upplägget på tävlingen, med tidspressen och allt, är också så nära verkligheten. Det är ju så det kommer att se ut många gånger på jobbet, att man får en viss uppgift som ska utföras på en viss tid, och där kunden ska bli nöjd. Det är också en viktig erfarenhet att ha med sig, säger Nam Pham.

Redan under Elmia Subcontractor genomförs nu den första finalen i Ungdoms-SM 2017, tävlingen som avgör vilka som ska få tävla i Yrkes-SM under Elmia Verktygsmaskiner 2018, och sedan ha nästa svenska chans i Yrkes-VM, WorldSkills.

– Det händer otroligt mycket inom vår bransch och vi vill att ungdomar ska få en chans att lära känna branschen med alla dess spännande utvecklingsmöjligheter som ligger framför oss. Industribranschen är fortfarande den starkaste i vårt land och kommer att förbli det länge till, säger Ulrika Elmersson.

Publicerad
2017-10-31
Bilder
Nam Pham kom på 17:e plats som CNC-operatör svarvning i WorldSkills. Foto: Viktor Fremling/Worldskills Sweden.
Nam Pham kom på 17:e plats som CNC-operatör svarvning i WorldSkills. Foto: Viktor Fremling/Worldskills Sweden.
Joel Lindh kom på 20:e plats som CNC-operatör fräsning i WorldSkills. Foto: Viktor Fremling/Worldskills Sweden.
Joel Lindh kom på 20:e plats som CNC-operatör fräsning i WorldSkills. Foto: Viktor Fremling/Worldskills Sweden.