Perfekt skyltfönster för Edströms verktygsautomat

Edströms i Jönköping visade under Elmia Verktygsmaskiner en verktygsautomat för förbrukningsutrustning. Många stannade till, men insåg inte vid första anblicken enhetens oanade möjligheter. Fast ovetskapen förvandlades snabbt i ett stort intresse.
– Kunderna som fick en presentation blev väldigt imponerade, säger Edströms ägare Ola Andersson.

Verktygsautomaten, som var Edströms dragplåster under Elmia Verktygsmaskiner i maj, heter ToolBar och tillverkas av amerikanska Stanley Black & Decker. Exteriört påminner den om gamla tiders godisautomater, men det är en tämligen vanvördig beskrivning.
– Det är mycket mer än en godisautomat, fastslår Ola Andersson och förklarar:
– Skåpet är en bisak. Grejen är mjukvaran som styr enheten. Det hela heter Tool Management System, även benämnt VMI (Vendor-managed inventory). Det är ett avancerat system som skapar ordning och reda. Vi pratar lean production i sin yttersta form. Rätt sak finns på rätt plats vid rätt tid.      

ToolBar-automaten har total överblick. Den håller reda på vem som plockar ut vad, den ser till att det aldrig blir tomt och sköter likaså beställningarna. Utöver en minutiös ordning får man en betydande rationalisering på köpet.

Detta helt digitaliserade flöde är ett typexempel på uppkopplad industri.
– Konceptet har exploderat i USA. I princip alla industrier däröver har skaffat systemet. Känslan är att det lär växa snabbt hos oss också. Vi har redan ett 25-tal kunder. Vår bedömning är att detta kommer att finnas i varenda verkstad i Sverige inom fem–tio år.

Andra förtjänster med systemet är att det motverkar överförbrukning liksom alltför stor lagerhållning. I stället för att verktygen ligger utspridda i verkstaden skapar ToolBar en välkommen samordning – utan att gå via manuella händer.
– Skåpet ska stå ute i produktionen. Det behövs varken någon som lämnar ut produkterna eller beställer hem nya. Du har dessutom total översikt av flödet via internet, konstaterar Ola Andersson och framhåller vinningen det ger i effektivitet:
– Framför allt finns det ingen anledning att lägga arbetstid på återkommande produkter. Det ska bara finnas där vid rätt tid.

Verktygs- och maskinleverantören Edströms är en trogen utställare. Företaget har medverkat kontinuerligt genom årens lopp. I år, när det hölls fyra olika industrimässor parallellt med varandra, hade man sin monter inom ramen för Elma Verktygsmaskiner.
– Detta var den bästa mässan någonsin i Sverige vill jag påstå, hävdar Ola Andersson.
– Vi hade folk hela tiden och fick tillfälle att förmedla saklig information och förklara funktionerna på verktygsautomaten vi visade upp. Det var också rätt tajming. Maj är en bra tidpunkt. 

Publicerad
2016-10-06
Bilder
Säljaren Johan Håkansson framför automaten ToolBar.
Säljaren Johan Håkansson framför automaten ToolBar.