Inspiration med professionell drömmare

Skärteknikcentrum Sverige arrangerar i år för första gången Yrkes-SM. Under onsdagens tävling fanns ingen mindre än Staffan Taylor, föreläsare och professionell drömmare, på plats för att inspirera de 200 skolelever som SKTC bjudit in till mässan.

Ulrika Elmersson, Skärteknikcentrum och Staffan Taylor, föreläsare och professionell drömmare

– Vi har haft en väldigt lyckad dag, alla inbjudna elever dök upp, säger Ulrika Elmersson, Skärteknikcentrum.

Kompetensförsörjningen till industrin är nödvändig och det faktum att färre elever väljer industritekniska utbildningar är en av anledningarna till att Skärteknikcentrum Sverige i år valde att hålla i Yrkes-SM. Tävlingsgrenen CNC-fräsning och svarvning avgörs alltså på fredag på Elmia Verktygsmaskiner, i hall D. Och fram tills dess är det fullt pådrag med olika aktiviteter runt omkring tävlingen.

– Vi vill visa att industrin är häftig, cool och att det definitivt är ett framtidsyrke, säger Ulrika Elmersson, som under onsdagen tog emot cirka 200 inbjudna skolelever från länet.

Idén om att bjuda in ungdomarna till mässan är ett samarbete med Teknikcollage. För att inspirera eleverna, att få dem att följa sina drömmar och våga satsa på det de vill jobba med, hyrde SKTC in Staffan Taylor som föreläsare.

– Ungdomarna har fått besöka olika företag och montrar, självklart titta på tävlingsdeltagarna samt lyssna till Staffan när han pratar om att våga följa det man tror på, säger Ulrika.

– Det har varit väldigt uppskattat, både från elevernas och företagens sida. 

Staffan Taylor, föreläsare och professionell drömmare, fokuserar mycket på självledarskap. Förutom att prata inför eleverna höll Staffan även i en rundvandring där eleverna fick besöka företag och prata med mässbesökare om branschen som ett framtidsyrke.

– När vi själva vet vad vi vill ha kan vi också ge oss förutsättningarna att komma dit. Jag brukar säga att drömmar tar oss framåt och rädslan tar oss bakåt, säger Staffan.

– Alla behöver en push för att våga och det är just därför jag är här, för att inspirera och uppmana ungdomarna till att våga följa sina drömmar. 

De övriga tävlingsgrenarna inom Yrkes-SM avgörs i Malmö. Och för att ungdomarna där inte ska missa det som händer på Elmia livesänds allt via youtube. Även finalen på fredag kommer att sändas på webben.

För att följa livesändningen, gå in på: http://youtu.be/.QREOidlUb1Y

Publicerad
2016-05-12
Bilder
Ulrika Elmersson, Skärteknikcentrum och Staffan Taylor, föreläsare och professionell drömmare
Ulrika Elmersson, Skärteknikcentrum och Staffan Taylor, föreläsare och professionell drömmare