Xylem presenterar världsnyhet på mässan

Xylem har tagit fram världens första pumpsystem för avloppsvatten med inbyggd intelligens. I höst är det säljstart på den svenska marknaden.

– Produkten är banbrytande inom branschen, säger Anders Engström, vd för Xylem Sverige.

På VA-mässan väljer Xylem att lansera ”Flygt Concertor”. Globalt gjordes detta redan i våras, men nu är det alltså dags för den svenska publiken att stifta bekantskap med det nya pumpsystemet.

Det har tagit Xylem cirka tre år att arbeta fram produkten. Genom en kombination av avancerade programfunktioner och toppmodern maskinvara kan Concertor känna av de omgivande driftsförhållandena och anpassa pumpprestanda i realtid, fatta intelligenta beslut och ge feedback till pumpstationens operatör.

– Den är både driftsäker och energieffektiv. Pumpsystemet kan anpassas till olika behov och den behöver inte längre veta vilket tryck eller flöde det är i vattnet. Vi vet att förrådet av reservpumpar kan minskas upp till 80 procent, konstaterar Anders Engström.

En grundläggande del av Xylems arbete är att utveckla nya tekniker som förbättrar vårt sätt att använda, förvara och återanvända vatten. Framför allt vänder man sig till kommuner och industrier.

­­– Jag vågar påstå att den här funktionen är framtiden. I Sverige kommer vi att ha säljstart den 1 november och jag är övertygad om att försäljningen kommer gå bra.

VA-mässan är viktig för Xylem. Enligt Anders Engström görs merparten av försäljningen under de tre mässdagarna och företaget får också en bredare uppfattning om branschen i stort.

– För vår del är det viktigt att närvara på mässan och vi ser framför allt fram emot att hitta nya samarbetspartners, säger Anders Engström.

Xylem Sverige har cirka 1 700 anställda i Emmaboda, där fabriken ligger. Forskning- och utvecklingscentret finns i Stockholm och företaget har återförsäljare över hela landet.

 

Publicerad
2016-09-27
Bilder
Anders Engström, vd för Xylem Sverige, var förväntansfull att presentera det revolutionerande pumpsystemet på VA-mässan. Foto: Mediaspjuth/Elmia AB