Snabbt, ekonomiskt och skonsamt

- Stor efterfrågan på schaktfri ledningsförnyelse 

När kommuner och industrier ska förnya sina avlopps- och vattenledningar efterfrågas schaktfri ledningsförnyelse allt mer.

- Det går betydligt snabbare, är avsevärt billigare och mycket skonsammare mot miljön jämfört med traditionell schaktning, säger Stefan Indahl, vd på Aarsleff Rörteknik AB.

Aarsleff Rörteknik AB är specialister och marknadsledande inom schaktfri förnyelse av VA-ledningar. De genomför förnyelseprojekt i såväl Sverige som resten av världen, oavsett om ledningarna befinner sig under vägar, i industrimark eller i bostadsområden.

– Våra uppdrag sker ofta under komplicerade omständigheter och på kort tid. Med Aarsleffs flexibla foder bygger vi ett nytt rör i det gamla och slipper på så vis gräva i marken, säger Stefan Indahl.

Schaktfritt ledningsbyggande kallas även för ”No Dig”, just för att man inte behöver gräva.

En av företagets kunder är stålkoncernen SSAB. Aarsleff Rörteknik har sedan tidigt 90-tal varit delaktiga i SSAB:s planerade och förebyggande underhåll. Vid stålverket i Oxelösund har Aarsleff genom åren förnyat flera tusen meter av ledningsnätet.

– Industriområdets ledningar kräver underhåll för att inte orsaka akuta och mycket kostsamma driftstopp. För att undvika detta ersätter vi de delar av ledningssystemet som är i störst behov av förnyelse, säger Stefan Indahl.

– I somras, till exempel, byggdes 860 meter nya rör med diametern 800 millimeter på bara fem dagar. Det hade aldrig gått så snabbt om vi var tvungna att gräva.

På VA-mässan på Elmia vill Aarsleff Rörteknik dela med sig av sina kunskaper inom schaktfritt ledningsförnyelse och planerat underhåll.

– Vi vill möta kommuner och ledningsägare och berätta vad ”No Dig” innebär. Under temavandringarna kommer vi att berätta om vårt sätt att arbeta.

Publicerad
2014-09-24
Bilder
Stefan Indahl, vd på Aarsleff Rörteknik, ser en allt större ökad efterfrågan på schaktfri ledningsförnyelse.
Stefan Indahl, vd på Aarsleff Rörteknik, ser en allt större ökad efterfrågan på schaktfri ledningsförnyelse.