Siemens nya styrsystem tilltalar spelintresserad ungdom

Söker: Operatör till vattenreningsverk med spelvana.

Så kan det i framtiden stå i platsannonserna, när Siemens nya version av styrsystemet Simatic PCS-7 och konstruktionsplattformen Comos etablerat sig på marknaden.

Systemen är integrerade och bygger på en gemensam databas. På VA-mässan i Jönköping presenterades den nya versionen som bland annat innehåller 3D-simulering på samma nivå som dagens dataspel.

– När anläggningen är konstruerad, kan den provköras utan att någon hårdvara kopplas in. Man kan även ta en promenad i anläggningen, berättar Mikael Börjesson som är produkt och marknadsansvarig.

3D-funktionen kan även användas i driftskedet. Ett exempel på nytta är vid planerat underhåll eller om det krävs avhjälpande insatser. Hur ser det ut på platsen? Hur stor är pumpen som ska bytas ut? Behövs det en pallyft och får en sådan över huvud taget plats?

Numera behöver man inte gissa med ritningar som underlag. Gå in i anläggningen med datorns hjälp och titta efter hur det ser ut, vad som sitter där och hur det är monterat.

– Konstruktion och drift utgår från samma databas. Om man bygger om anläggningen så uppdateras dokumentationen automatisk, ger Mikael Börjesson som ytterligare ett exempel på fördelar med den nya versionen.

En annan reflektion är att det 3-dimensionella angreppssättet kan göra jobb i VA-branschen mer attraktiva. Som ett dataspel och därtill en upplevelse IRL, i verkliga livet.

Publicerad
2014-10-01
Bilder
Mikael Börjesson visar hur operatören kan promenera runt i anläggningen, precis som i ett dataspel.
Mikael Börjesson visar hur operatören kan promenera runt i anläggningen, precis som i ett dataspel.