70 procent lägre energiförbrukning

Vattenteknikföretaget Xylem Sverige har förbättrat och utvecklat sin bästsäljande avloppspump – Flygt Experior.

– Med effektivare motor, igensättningsfritt pumphjul och smart styrning garanterar vi att pumpen sänker energiförbrukningen med upp till 70 procent, säger Gunnar Berg, marknadschef på Xylem Sverige. 

Företaget har utvecklat pumpar och pumplösningar för effektiv vattenförsörjning sedan mitten av 1900-talet och finns idag representerade i hela världen. Deras mest kända produkt i Sverige är avloppspumpen Flygt Experior – som nu har utrustats med bland annat smart styrning.

– Den nya teknologin både rensar pumpen och ser till att pumpdriften blir optimal, säger Gunnar Berg.

– På så vis minskar vi riskerna för till exempel översvämning och förorenat dricksvatten.

Flygt Experior-pumpar finns idag installerade i en mängd pumpstationer runt om i Sverige och i världen. Jämför man dem med äldre avloppspumpar sänker de energiförbrukningen avsevärt.

– Nya Flygt Experior är smartare och snålare. Vi kan styra hur snabbt pumpen ska jobba och undviker därmed onödig energiförbrukning, säger Gunnar Berg.

– Men det som gör oss speciellt unika är vår närhet till våra kunder. Vi har fabriken i Emmaboda, teknikutvecklingen i Stockholm och erbjuder snabb service på nästan varje ort i landet.  

På årets upplaga av VA-mässan på Elmia arrangeras temavandringar inom en rad olika ämnen där besökarna får välja ett visst tema efter eget intresse.

Vad får besökarna ta del av under era temavandringar inom Ny Teknik och Energieffektivisering?

– Hela vårt sortiment, både inom avlopp, dricksvatten och rening. Vi kommer att berätta hur man uppnår ett klimatsmart VA-nät och ha demovisningar på hur olika produkter fungerar. I vår demoanläggning får besökarna klämma och känna på utrustningen.

VA-mässan på Elmia i Jönköping arrangeras parallellt med Fjärrvärmemässan och Elmia Avfall & Återvinning 30 september–2 oktober 2014.

Publicerad
2014-09-05
Bilder
Gunnar Berg, marknadschef på Xylem Sverige.
Gunnar Berg, marknadschef på Xylem Sverige.