Virtuell svetsning kan bli lyft för utbildning

Virtuell svetsning – i princip att svetsa med VR-glasögon – kan få stor betydelse både för utbildning och för hela branschen. Virtual welding visades på den internationella mässan Schweissen & Schneiden i Düsseldorf i september.

Virtual welding testades på den internationella mässan Schweissen & Schneiden.

– Det här är ju en teknik som förekommit några år, men som egentligen inte varit tillräckligt mogen förrän nu. De första teknikerna kring virtuell svetsning kom runt 2010, men det är först nu på mässan i Düsseldorf som jag ser att det är moget att tillämpas i utbildningssammanhang. Nu är det praktiskt möjligt och jag tror det kommer innebära många fördelar, säger Mathias Lundin, VD och tekniksekreterare för Svetskommissionen, teknisk branschorganisation för fogande industri.

Utrustad med svetshjälm och VR-glasögon blir det möjligt att prova sig fram med olika tekniker, testa att svetsa i olika material och öva sig fram till en viss grundnivå, utan att slösa material eller lärartid. Ett smidigt och kostnadseffektivt sätt att öva handlaget till en nivå där det är lämpligt att börja med svetsning ”IRL”.

– Man sparar tid för lärare och man får en snabb och bra feedback från ett virtuellt system. Det är ju heller ingen okänd teknik för många unga i dag. Det påminner lite om dataspel, att bära VR-glasögon i en spelkonsol, men här i ett system utvecklat för svetsning med allt vad det innebär. Det kommer betyda mycket för yrket, säger Mathias Lundin.

 

Viktig framtid och stora behov

Att förbättra och effektivisera utbildningen inom svetsning är viktigt för att säkra framtidens behov inom industri, menar han.

– Om man ser virtuell svetsning i ett industriellt och kommersiellt perspektiv ser det kanske inte så intressant ut vid en första blick. Men industrin har ett stort behov av att utbilda personal och vi ser en enorm potential just i utbildning, och jag blir eld och lågor när jag ser det här. Framför allt när det gäller att locka unga till yrket. Det finns ett enormt behov av kompetent personal till industrin och vi vill att flera ska välja yrket och se den stora utvecklingspotential som finns, säger Mathias Lundin.

Svetskommissionen är samarbetspart till Elmia Svets och Fogningsteknik. Mässan, som går 15–18 maj 2018, blir större än någonsin och är redan fullbokad.

– Industrins behov av kompetent personal är enormt och samverkan om att tillgodose behovet är avgörande för att en marknad ska finnas inom svets och fogningsteknik. Vi samlas på Elmia Svets och Fogningsteknik för att gynna marknaden och branschsamverkan, säger Mathias Lundin.

Publicerad
2017-10-31
Bilder
Virtual welding testades på den internationella mässan Schweissen & Schneiden.
Virtual welding testades på den internationella mässan Schweissen & Schneiden.