Högkonjunktur ger ökade investeringsbehov

Investeringsbehovet bland små och medelstora företag börjar ta fart. Det visar den undersökning som Qimtek genomförde inför Elmia Produktionsmässor. Över hälften av de företag som har svarat planerar att investera mer i år jämfört med förra året.

Den fortsatta tillväxten och stärkta konjunkturen var tydlig under Elmia Produktionsmässor. Flera affärer genomfördes på plats och många utställare slog rekord i antalet leads. Framför allt är det de små och medelstora företagen som efter några år av högkonjunktur nu vågar tro på fortsatt tillväxt. Ett företag är Gotlands Svets och Smide som på mässan köpte en fiberlaser av Intercut.

– Vi hann inte med att göra allt med vår befintliga vattenskärare. Därför behövde vi en maskin till, säger Peder Havdelin, vd på Gotlands Svets och Smide.

Nästan 57 procent av de företag som svarade på Qimteks undersökning planerar att investera mer i år jämfört med förra året. Endast sju procent säger sig ha ett lägre investeringsbehov. Med sin nya fiberlaser DURMA HD F-3015 kan Gotlands Svets och Smide förkorta ställtiderna och enklare skifta mellan små och stora serier.

– Det här är en väldigt stor investering för oss och inköpspriset ligger nästan på en årsomsättning. Men vi får ut mer av den än med vattenskäraren, samtidigt som vi kommer att behöva köra båda maskinerna. Det ger oss ett bredare utbud och vi blir en mer komplett samarbetspartner till våra kunder, säger Peder Havdelin.

Gotlands Svets och Smide är ett litet smidesföretag på Gotland med fem anställda som både har fin- och grovsmide i sin verksamhet. Det innebär att det ena dagen kan tillverkas möbeldetaljer till en restaurang, andra dagen kan det vara en stenkross som behöver renoveras.

– Jag köpte firman för två år sedan och sedan dess har det bara gått uppåt, säger Peder Havdelin.

Publicerad
2018-06-19
Bilder
De små och medelstora företagen vågar tro på fortsatt tillväxt vilket ger ökade investeringsbehov.
De små och medelstora företagen vågar tro på fortsatt tillväxt vilket ger ökade investeringsbehov.