Stort intresse för plastsvetsning

Varmgassvetsningen är en helt ny typ av plastsvetsningen som Agaria visade upp under Elmia Polymer. Tack vare skyddsgasen blir det ingen oxidation i fogområdet.
– De flesta som besöker vår monter är intresserade av nya metoder av svetsning. De kanske har något problem i dag som de vill göra någonting åt, säger Jonas Axelsson, vd på Agaria.

Plastsvetsning genom ultraljud, varmluftsnitning och impulsnitning har varit kända länge. Den allra nyaste metoden är varmgassvetsning, speciellt utvecklad för termoplaster som är svåra att svetsa och patenterad av den tyska tillverkaren KVT.
– Polyamider brukar inte gilla varandra i vanlig spegelsvetsning. I varmgassvetsningen tillförs gas, gärna kvävgas, för att förhindra oxidation, säger Jonas Axelsson.

Även friktionssvetsning, till skillnad från vibrationssvetsning, är en ny metod som Agaria visade upp i sin monter. Svetsmaskinen har servomotor och finns som fyrkant, trekant eller cirkel. Sammanfogningen sker sedan genom att ytorna gnuggas mot varandra.
– Fördelen är att större detaljer kan fogas samman och att det blir täta fogytor, säger Jonas Axelsson.

Även limning, tejpning eller märkningen är en form av sammanfogning och för att detta ska fungera måste plastens vätbarhet öka – och då krävs det en ytbehandling. Antingen genom Korona, lågtrycksplasma eller atmosfärsplasma.

Just atmosfärplasma, och Plasmatreats teknik Openair, är en modern ersättare till den vanliga, och ofta öppna, gaslågan.
– Det fina och specifika med atmosfärplasma är att den är lätt att integrera i den industriella processen. Dessutom är den driftsäker, säger Jonas Axelsson.

Publicerad
2015-06-03
Bilder
Jonas Axelsson visar den lätt det är med atmosfärplasmabehandling från Plasmatreat och tekniken Openair.
Jonas Axelsson visar den lätt det är med atmosfärplasmabehandling från Plasmatreat och tekniken Openair.