Satsning på automation gav effekt – ökat omsättningen med 30 procent

För att klara marknadens krav på kvalitet, funktion och finish har SMP Parts investerat i två svetsstationer. Det har lett till att företaget ökat sin omsättning med över 30 procent på knappt fyra år.
– Vi har blivit bättre på allt sedan vi började automatisera. Nu planerar vi för en tredje svetsstation, säger Börje Blank, platschef på SMP Parts.

SMP Parts utvecklar och säljer utrustning och redskap för bland annat grävmaskiner och traktorgrävare. All utveckling och tillverkning sker på fabriken i Ilsbo i Hälsingland. Efter den svåra finanskrisen insåg företaget att man måste bli mer konkurrenskraftiga. Man fattade ett beslut att investera i automation. 2009 installerade SMP Parts sin första svetsrobot.
– Ganska snart kunde vi se att satsningen var helt rätt. Året därefter köpte vi ytterligare en robotstation. Det är det bästa vi har gjort, säger Börje Blank.

Svetsrobotarna kör i tvåskift och har tagit över en stor del av den manuella svetsningen. Det har resulterat i ökad kapacitet, förbättrad kvalitet och mer volymer. Dessutom har företaget ökat sin omsättning med över 30 procent på knappt fyra år.
– Automatiseringen har minst sagt ökat vår konkurrenskraft, säger Börje Blank.
– Nu planerar vi för en tredje svetsrobot. Men första måste vi bygga ut våra lokaler.

En robot ersätter normalt tre svetsare. Men SMP Parts har inte behövt säga upp någon. Tack vare de ökade volymerna har alla anställda fått stanna kvar och utvecklas på sina arbetsplatser. Företaget har i dag över 90 anställda och omsätter cirka 216 miljoner kronor.

Publicerad
2014-04-16
Bilder
Svetsrobotarna på SMP Parts har tagit över en stor del av den manuella svetsningen. Det har resulterat i ökad kapacitet, förbättrad kvalitet och mer volymer.