Optimera produktionen med en smart svetscell

Gör din svetscell ”smartare” och öka produktiviteten. På Elmia Svets och Fogningsteknik ska Swerea prata om hur företag kan få effektivare produktionsflöden genom att göra sin svetscell smartare.

En svetscell är produktiv när svetsning pågår och ljusbågen brinner. Det är då värde skapas. Nu vill Swerea visa hur man kan effektivisera sin robotcell, förenkla den, optimera den och anpassa den efter produktionsbehovet.

– Tillverkande företag inom industrin har ofta komplicerad tillverkning. Genom att skapa en smart svetscell kan man förenkla och utveckla processen så att det i svetscellen görs rätt saker vid rätt tid, säger Joakim Hedegård, från Swerea.

–  Även när ljusbågen är släckt ska rätt saker göras, både i och utanför svetscellen. Minskade ställtider och optimerade flöden ger effektivitet.

Swerea besöker företag som vill utveckla sin svetsverkstad och skräddarsyr en studie för var och en där de introducerar en smart svetscell, utifrån lean, svetsteknik och automation.

Det som skiljer en smart svetscell från en traditionell är flexibiliteten och fokus på flödet. En smart svetscell minskar stilleståndet och antalet feltillverkade produkter, vilket ger maximal produktionsökning.
– När vi besöker företag tittar vi närmare på flödet och dess kundnytta. Det kan handla om allt från att byta en liten del i cellen till att förändra flöden helt, säger Joakim Hedegård.

Smart svetscell började som ett projekt 2012. Idag har Swerea tillämpat processen hos ett flertal företag och ser positiva förändringar.
– På mässan delar vi med oss av vår kunskap och bjuder in till diskussion. Vi tror att allt fler företag kan öka sin produktivitet genom att göra sin svetscell smartare.

Smart svetscell presenteras dels i kortare form i mässhallen under onsdagen, dels i konferensprogrammets seminarie ”Flexibel automatisering av svetsapplikationer i mindre serier” under fredagen den 9 maj.

Publicerad
2014-03-25
Bilder