Utställarnyhet

Nya robotiserade svetslösningar från Motoman

Planeringen inför vårens mässor Elmia Automation och Elmia Svets och Fogningsteknik är i full gång och robottillverkaren Yaskawa kommer att visa nya robotiserade svetslösningar. Systemet ArcWorld är en robotcell för bågsvetsning med två stationer, där maskin och människa samverkar för ökad produktivitet.

Yaskawa har ansvaret för det europeiska centrallagret av Motoman-robotar.
– På Elmia Automation 2014 kommer vi bland annat ha med oss Motoman Arcworld, som är en komplett men smidig standardcell för bågsvetsning, En hel robotstation i en CNC-maskin på knappt fyra kvadratmeter, säger Johnny Jarhall, marknadsdirektör på Yaskawa.

Yaskawas Motoman Arc System består av två stationer, där roboten kan svetsa i den ena stationen medan operatören laddar i den andra. Stationerna har var sin lägesställare. Dessa kan vara av samma sort, antingen för vertikal eller horisontell rotation av objektet. Eller en av varje, till exempel om man vill ha två olika flöden i robotcellen.
– Tvåstationslösningen ska leda till ökad produktivitet, säger Johnny Jarhall.

Yaskawa Nordic AB är Nordens största systemhus för robotiserade automationslösningar. Företaget grundades 1976 i Torsås och är idag en del av Yaskawa Electric Corporation.

Mer än 270.000 Motomanrobotar är installerade över hela världen och Yaskawa deltar i flera internationella mässor med sina produkter.
– Men vi har saknat en lagom stor svetsmässa i Sverige och det är en klar fördel att Elmia Svets och Fogningsteknik hålls tillsammans med Elmia Automation. Det är ju två områden som hör ihop och överlappar varandra, säger Johnny Jarhall.

Publicerad
2013-11-26
Bilder
Motoman ArcWorld tar liten plats, bara knappt fyra kvadratmeter, och ska leda till ökad produktivitet för industrin.
Motoman ArcWorld tar liten plats, bara knappt fyra kvadratmeter, och ska leda till ökad produktivitet för industrin.