Ny slipteknologi gjorde skillnad hos Norrhults Stålgjuteri

Norrhults Stålgjuteri ville byta slipmaterial. De valde 3M:s nya Cubitron II-sortiment och sparade såväl tid som pengar.
– Vi gör samma jobb som tidigare, fast fortare och bättre, säger Henrik Wernesjö, produktionschef på Norrhults Stålgjuteri.

Norrhults Stålgjuteri är ett handformningsgjuteri som grundades 1995. Idag är de marknadsledande i Norden med gjutning av avancerat stålgjutgods.
För ungefär ett år sedan bytte Norrhults Stålgjuteri ut sitt slipmaterial. Under en provperiod fick företaget testa 3M:s nyutvecklade Cubitron II-sortiment, med nav- och lamellrondeller, som ersatte de slipskålar som de tidigare hade använt.
– Vi märkte på en gång att det var något utöver det vanliga. Tekniken ger en väldig vinst, både tidsmässigt och ekonomiskt, säger Henrik Wernesjö.
Hemligheten bakom Cubitron II är 3M:s patenterade teknologi med precisionsformade slipmineraler. Alla mineralkorn har samma storlek och perfekt triangelform, till skillnad från en traditionell slipprodukt som vanligtvis består av oregelbundet formade och slumpvist placerade mineralkorn.
– Det har många fördelar. Operatörerna behöver arbeta mindre för att få samma arbete gjort. Samtidigt håller slipmaterialet längre. Det gör att man sparar tid på tidskrävande byten. Dessutom skitar materialet inte ner lika mycket, vilket ger en bättre arbetsmiljö, säger Henrik Wernesjö.

Norrhults Stålgjuteri, som levererar framför allt till offshore-industrin i Norge, men också propellerdetaljer och nav till framdrivna fartyg liksom komponenter till vattenkraftverk, hade först vissa tveksamheter att byta slipmaterial – på grund av priset.
– Det var en rejäl prisökning jämfört med tidigare, men när vi såg fördelarna kunde vi räkna hem det ganska enkelt. En sådan här skiva motsvarar tre av de vi använde tidigare, säger Henrik Wernesjö och fortsätter:
– Vi hoppas att 3M kommer att fortsätta utveckla den här tekniken, säger han.

Cubitron II är 3M:s mest framgångsrika slipnyhet på senare år. De första produkterna med de nya mineralerna lanserades 2009 och sedan har 3M byggt ut sortimentet successivt.
– En stor del i framgången är att produkterna upplevs som mer användarvänliga, precis som hos Norrhults Stålgjuteri. Produkterna låter, vibrerar och dammar mindre, säger Per Borgemo på 3M.
– Dessutom kräver de inte samma tryck som konventionella produkter gör, vilket skonar armar och rygg på de som ska göra jobbet. Att de dessutom håller väldigt länge gör inte saken sämre.

Publicerad
2014-11-26
Bilder