Ny marknadsplats för svensk tillverkningsindustri

Svensk tillverkningsindustri har fått en ny viktig marknadsplats för affärer och kunskap. Elmia Verktygsmaskiner är en komplett produktionsteknisk mässa med allt inom verktygsmaskiner, verktyg och mätteknik. Mässan går parallellt med de båda väletablerade mässorna Elmia Automation och Elmia Svets- och Fogningsteknik – ett starkt sällskap med fokus på global konkurrenskraft och fler exportaffärer.

– Det är mycket viktigt för svensk industri att ha en gemensam marknadsplats för att utveckla och utväxla idéer som ger nya affärsmöjligheter. Vi har lång erfarenhet av att arrangera mässor tillsammans med branschen och dessutom ett utmärkt geografiskt läge mitt i det industriella Sverige, en plats dit de flesta enkelt kan ta sig, säger Henrik Landén, projektledare för Elmia Verktygsmaskiner och Elmia Automation.

Elmia Automation är den ledande automationsmässan för Sveriges tillverkningsindustri och arrangeras i partnerskap med Svenska Automationsgruppen (SAG).
– Konkurrensen inom tillverkningsindustrin är väldigt tuff i dag, både nationellt och globalt. Vi måste därför göra mässorna mer värdefulla för besökarna och det tycker jag att vi har lyckats med nu genom att skapa den här plattformen. Här får man helheten på ett helt nytt sätt, säger Manne Seifter, ordförande för SAG.

Gemensamma angreppssätt

Elmia Svets- och Fogningsteknik arrangeras i samarbete med Svetskommissionen och var fullbokad vid sin premiär 2012.
– Vi har en gemensam uppgift att fylla när det gäller den industriella tillverkningen i landet, att hitta gemensamma angreppssätt för att möta konkurrens från utlandet, både vad gäller produkter men framför allt tillverkning. Vi behöver också hjälpas åt att motivera unga människor att satsa på utbildning inom industriell tillverkning, säger Mathias Lundin, vd för Svetskommissionen, teknisk branschorganisation för fogande industri.

Positiva synergier

– Med dessa tre mässor parallellt kan vi lyfta gemensamma frågor för branscher och skapa samarbeten över gränserna. De tre mässorna skapar en viktig plattform för tillverkningsindustrin med många positiva synergieffekter för respektive bransch, säger Tanja Lundberg, projektledare för Elmia Svets & Fogningsteknik.

– Vi ser en stor potential i att skapa ett industriellt mässkluster. Det ger svensk tillverkningsindustri en möjlighet att utveckas tillsammans för att fortsätta vara globalt konkurrenskraftiga, säger Peter Scott, kommersiell chef för Elmia AB.

Elmia Verktygsmaskiner arrangeras tillsammans med SVMF, Sveriges Verktygsmaskinaffärers förening, och MTAS, Machine & Tool Association of Sweden.

Publicerad
2015-02-17