Ny lösning suger bort svetsröken

Svetsare är en av de mest sjukskrivna yrkesgrupperna. Det vill skånska Nederman förändra, bland annat genom tekniken med On-torch, att kunna suga bort svetsröken direkt vid svetspistolen. På Elmia Svets och Fogningsteknik visar de upp sin lösning.

Nedermans lösning On-torch suger upp röken direkt vid svetspistolen.

En rapport från Försäkringskassan visar att gjutare, svetsare och plåtslagare är några av de mest sjukskrivna yrkeskategorierna. Det är en av anledningarna till Nedermans arbete med On-torch. 

– Vi tror att vi kan tillföra något nytt till en klassisk bransch, upplysa om våra lösningar och därmed aktivt bidra till förändringsarbetet, säger Ola Olsson, vd på Nederman Nordic.

– Rök från svetsoperationer ska inte passera svetsarens andningsorgan och vi erbjuder lösningar där allt är samlat i ett och samma verktyg. Man behöver inga externa anordningar. Vår styrka är att vi kan kombinera processerna, ha integrerade lösningar till olika applikationer.

Energieffektiv lösning
På Elmia Svets och Fogningsteknik visar Nederman upp tekniken, både direkt i montern och under föredrag som hålls på mässgolvet samtliga dagar.

– Nu har vi en lösning som är smidigare och mer attraktiv för svetsaren att använda än tidigare. Genom att prata om On-torch på mässgolvet vill vi föra in det på den nordiska marknaden, säger Thomas Niklasson, marknads- och kommunikationschef. 

Nederman har mycket fokus på hållbarhet och där passar On-torch in väl med sin energieffektivitet.

– I och med att röken tas precis vid källan får kunden en energieffektiv lösning. Hade röken i stället kommit ut i hela lokalen är det väldigt stora luftmängder som ska filtreras, vilket kräver stora energimängder och därmed större klimatpåverkan, säger Ola Olsson. 

Att Elmia Svets och Fogningsteknik i år arrangeras tillsammans med bland annat Elmia Verktygsmaskiner ser Nederman som en bra möjlighet.

– Det är en klockren lösning. Vi erbjuder båda typer av de här processerna i vår verksamhet. Våra ledord är filtrering, rening och återvinning och det går igen i allt relaterat till svets och verktygsmaskiner.

Publicerad
2016-02-22
Bilder
Nedermans lösning On-torch suger upp röken direkt vid svetspistolen.
Nedermans lösning On-torch suger upp röken direkt vid svetspistolen.