Mot framtiden med lasersvetsning

Brogren Industries ville ta sig in på flygindustrin och behövde tillgång till nya svetstekniker. De vände sig till Permanova Lasersystem, som levererade en komplett laserrobotstation.
– Lasersvetsning har de egenskaper som krävs; djup svetspenetration, liten värmepåverkan, liten deformation och att det skulle vara en effektiv svetsprocess, säger Erik Vännman, säljare hos Permanova.

Det var för ett par år sedan då dåvarande LB:s Mekaniska (Brogren Industries sedan slutet av 2012) ville ta ett större kliv in i flygmotorindustrin och upptäckte att svetstekniken i företaget behövde uppdateras. För att kunna leverera komponenter till kunderna med samma teknik behövde de föra in laserteknik i företaget. De vände sig då till Permanova, Mölndalsföretaget som utvecklar, tillverkar och installerar lasersystem för metallbearbetning inom industrin.

– Lasersvetsen är mycket smalare än TIG-svetsen och är gjord i ett pass för varje svets. TIG-svetsen är bredare, har krävt två–tre pass och tagit femton gånger så lång tid att genomföra, säger Erik Vännman.

Installationen av robotstationen Permaflex har hjälpt Brogren Industries att kunna leverera till gasturbin- och flygindustrin med avancerade och konkurrenskraftiga lösningar för delar som tidigare krävde dyrare och mer komplex tillverkning.

– Lasersvetsning har tidigare kostat mycket och setts som high-tech. Nu är det en mogen svetsmetod som har blivit avsevärt billigare. Andra fördelar är att den är beröringsfri, har hög repeterbarhet och mycket högre svetshastighet än exempelvis TIG-svetsning.

Tidigare Permaflex-stationer har funnits till för att lasersvetsa en eller ett mindre antal produkter. Brogren Industries system är mer komplext.

– Det ska inte finnas några begränsningar tekniskt, oavsett om det är runda, fyrkantiga, ovala, långa eller korta produkter som ska bearbetas. Samtidigt säkerställer man korrekta och stabila svetsprocesser och ger god lönsamhet även vid små serier, bland annat tack vare korta ställtider.

I april höll Permanova föredrag om caset med Brogren Industries på Robotdalens event Robotics Innovation Challenge där Elmia Automation var med som partner och höll i delar av programmet. 2012 ställde Permanova ut på Elmia Automation, parallellt med Elmia Svets och Fogningsteknik. Mässorna arrangeras nästa gång 6-9 maj 2014.

Publicerad
2013-05-31
Bilder
För drygt ett år sedan installerades Permanovas laserrobotsystem hos Brogren Industries. En station har hjälpt Brogren att komma in på nya marknader.
För drygt ett år sedan installerades Permanovas laserrobotsystem hos Brogren Industries. En station har hjälpt Brogren att komma in på nya marknader.