Heta trender i sprakande bransch

Nya processer, nya material, lättare konstruktioner. Svetsbranschen är i ständig utveckling och trenderna är många.

– Det handlar om att bli lättare, starkare och bättre, säger Joakim Hedegård på Swerea, som koordinerar seminariet ”Hetaste trenderna – vad är på gång i branschen?” under Elmia Svets och Fogningsteknik.

Joakim Hedegård, Swerea

Joakim Hedegård har verkat i svetsbranschen i decennier. Nu jobbar han på Swerea med nya tekniker, att bevaka nya trender och utbildning. Dessutom driver han en fogningsteknisk utvecklingsenhet.

– Jag brinner för det som är nytt och vill bidra till branschen. Det händer saker hela tiden, vilket är otroligt spännande, säger Joakim Hedegård. 

På Elmia Svets och Fogningsteknik kommer många nyheter att visas upp i montrarna på mässgolvet. Men det kommer även finnas chans att diskutera såväl dagens som framtidens trender på ett seminarium under torsdagen.

– Målet är att ge en bra överblick över vad som är nytt i området, vilka nya processer och material som finns och hur man gör för att få starkare och lättare konstruktioner, säger Joakim Hedegård.

– Det vi vill är att folk ska få en känsla om hur långt man har kommit och ge inspiration om hur man kan tänka. 

Joakim Hedegård nämner bland annat hybridmaterial och hybridprocesser som något som är på frammarsch.

– Det handlar mycket om hur man kan skapa lättare metall. Där man har ett ytterskikt på över- och undersida, med ett annat material exempelvis polymer eller metallskum i mitten. Eller att skapa nya varianter av plåtmaterial. Det kan vara att stränggjuta olika materialtyper för att kunna kombinera dess egenskaper smartare.

Han nämner bland annat Golden Gate som exempel på vilka möjligheter som finns.

– Hade man byggt om Golden Gate-bron idag, med befintligt material och nytt tänk så skulle man kunna göra det med hälften så mycket stål som den är byggd med nu.

 

Anmäl dig till seminariet här

Hela seminarieprogrammet för Elmia Svets och Fogningsteknik finns här

Publicerad
2016-04-14
Bilder
Joakim Hedegård, Swerea
Joakim Hedegård, Swerea