Automation stärker Sveriges konkurrenskraft

För att Sverige ska klara konkurrensen från låglöneländer krävs att produktionen stannar inom landets gränser. Nyckeln till framgång stavas automation.
– Effektivare tillverkning ger stärkt konkurrenskraft, säger Rune Andersson, vd på Ljungby Maskin.

Det småländska företaget Ljungby Maskin tillverkar hjullastare till kunder runt om i hela världen. Här installerades den första svetsroboten för cirka 15 år sedan. I dag har företaget sju svetsrobotar, en lackeringsrobot samt en robot som betjänar kantpressen. Rune Andersson värnar om den svenska produktionen och uppmanar tillverkningsindustrin att fortsätta automatisera.
– På så sätt säkerställer vi att jobben stannar i Sverige. Vi blir konkurrenskraftiga och kan öka kapaciteten ännu mer.

När tillverkningen flyttar utomlands, flyttar även stora delar av företagens övriga verksamhet. Rune Andersson menar att framgångsrik utveckling av nya produkter kräver att konstruktion, tillverkning och logistik fysiskt ligger nära varandra.
– Produktionskostnaderna är billigare än transportkostnaderna. Dessutom sparar vi miljön genom minskade transporter mellan olika produktionsenheter.

Sedan Ljungby Maskin valde att satsa på automatisering i svetsproduktionen har företaget ökat kapaciteten, förbättrat kvalitén och nästan fördubblat sin omsättning. Tidigare låg en liten del av tillverkningen i Tjeckien och Polen, men den har man flyttat tillbaka till Sverige.
– Med allt på samma ställe minskar vår sårbarhet och vi har full kontroll över tillverkningskedjan.

Hur ser vi till att behålla produktionen i Sverige?
– Fortsätt automatisera, sätt krav på medarbetarna att vara effektiva och hjälp varandra. Vi måste ta vara på Sverige som ett starkt produktionsland, avslutar Rune Andersson.

Rune Andersson är en av föredragshållarna under Elmia Svets och Fogningsteknik. Han medverkar i seminariet ”Konkurrenskraft – hur behåller vi produktionen i Sverige”.

 

Publicerad
2014-04-15
Bilder
Svetsdetaljerna bearbetas i fleroperationsmaskiner och robotmatade svarvar. Ljungby Maskin har sju svetsrobotar som utför hela 90 procent av allt svetsarbete.