Automation – framtiden för svetsbranschen?

Automation blir en allt vanligare del i svetsbranschen. Men hur ser framtiden ut och vilket är nästa steg? Det och mycket mer kommer att diskuteras på Autmationscentralen på Elmia Svets och Fogningsteknik 11 maj.

Automatisering är ett måste för att svensk svetsindustri ska fortsätta vara konkurrenskraftig. Det menar Dick Skarin, Global Value Added Engineering Manager på ESAB, som kommer att tala på Elmia Svets och Fogningsteknik.

– Det är enda sättet för oss att konkurrera med låglöneländerna. Mycket produktion har redan flyttats ut. Nu måste vi vända trenden och det gör vi genom automatisering och effektivisering. Och det finns en hel del goda exempel på företag som har lyckats, säger Dick Skarin.

ESAB arbetar med att studera företags nuvarande produktion och därefter komma med lösningar på hur de kan bli mer lönsamma och produktiva. Då med fokus på att optimera befintliga automationslösningar.

– Vi ligger långt framme med automatisering om vi tittar på robotlösningar per capita. Men det kan bli mer effektivt och vi kan utnyttja automationen på ännu bättre sätt, säger Dick Skarin som även kommer att göra jämförelser av manuell svetsning och mekaniska lösningar.

Dessutom kommer Michael Tranberg, Saab Kockums, Lars Karlberg, ABB, Sture Jonsson, IGM samt Niclas Ilestedt, Svets & RobotTeknik att medverka på scenen.  

Seminarie

Automation – hinder och möjligheter inom svetsning? Hur tar vi nästa steg?

Onsdag 11 maj

Klockan 10.00–11.30

Lokal: Öppna scenen, Automationscentralen, D07:65

Se hela seminarieprogrammet här.

Se scenprogrammet i hall C här.

Publicerad
2016-05-03