Snabba startups gör industrin hållbar

AI, VR, AR, AM, Deep learning. Det startas alltfler bolag inom de nya teknikerna. Snabba startups som i samarbete med industrin kan trygga utveckling, hållbarhet och konkurrenskraft. På mässan möter du dem på Pop-up Expo.

Det går inte längre att blunda för den stora trenden med de digitala teknikerna. Har man inte redan gjort det så är det hög tid att sätta fokus på detta i sitt eget bolag, menar Lena Miranda, vd på Science Park Mjärdevi.

– Sverige går generellt sett väldigt bra just nu. Många bolag har bra med kunder och bra med uppdrag, men därmed också lite tid till att fokusera på strategier, utveckling och nya sätt att lösa utmaningar. Det gäller att inte halka efter där. 

Hyllade Epishine finns på plats

I utställningen Pop-up up Expo ställer en rad av Sveriges skarpa startups ut, med expertis inom olika områden. Ett av bolagen är Epishine, hyllade för sin innovativa teknik inom Light Energy Harvesting. Deras organiska solceller kan tryckas på plastfilm och blir böjbara, tunna och återvinningsbara celler som använder inomhusljus och blir en hållbar och ekonomisk ersättning till batterier.

– Vi vill visa på möjligheterna som finns med den teknik vi jobbar med och hoppas väcka nya tankar om vilka möjligheter den nya tekniken ger, säger en av grundarna, Anders Elfwing. 

Hållbarhet med snabba lösningar

Enligt Lena Miranda är hållbarhet och minskad klimatpåverkan på väg att bli en hygienfaktor, för att attrahera såväl kunder som nya medarbetare. För ett etablerat företag kan lösningen stavas just ”startup”.

– Det är oerhört viktigt att förstå alla delar av digitaliseringen och vad ny teknik kan bidra med till ens eget bolag. Kan man då hitta bra samarbetspartner bland startups som har nya lösningar, då kan omställningen gå mycket snabbare än om man försöker utveckla nya lösningar själv, säger hon.

Tre fokusområden

Under mässans två första dagar, tisdag och onsdag, ligger Pop-up Expos fokus på emerging technologies. Torsdagen bjuder på utställare inom IoT, medan fredagen ägnas åt kompetensförsörjning.  

Läs mer om Pop-up Expo

Publicerad
2018-10-16
Bilder