Dynamik i mötet mellan plåtleverantör och kund

Kundanpassade helhetslösningar och teknikfokus med hög automationsgrad är framgångskonceptet inom modern plåtbearbetning. Gårö Plåtprodukter vet precis vad det handlar om.

– Utvecklingstjänster är viktiga för oss, att prata tekniska lösningar tillsammans med kunden. Våra tekniker och vår marknadsavdelning jobbar i nära samarbete med kundens inköps- och teknikavdelning. Och det skapar rätt så häftig dynamik, säger vd och delägare Daniel Petersson.

Plåtbearbetningens all inclusive

Sedan starten av Gårö Plåtprodukter för 20 år sedan har man inriktat sig på att bli plåtbearbetningens all inclusive. Man har en bred teknikgrupp med flera plåtingenjörer som kan bistå kunden redan på konstruktionsstadiet. Processen går vidare ut i produktionen via en bred maskinpark med den senaste tekniken inom stansning, laserskärning, bockning, pressning och svetsning. Ombesörjning av ytbehandling, montering och logistiklösningar skapar ytterligare mervärden. Förra året landade Gårös omsättning på 165 miljoner SEK vilket är all time high.

Viktiga kundmöten på mässgolvet

Kundmötet är hjärtat som får blodomloppet att fungera i en bra affär, menar Daniel. Flera kontaktytor gentemot kunden behövs i ett tätt och nära samarbete, både genom möten på plats hos kund och hos Gårö själva. Även kundmötet på mässgolvet har stor betydelse.

– På Elmia Subcontractor värderas kundmötet väldigt högt och det är precis så vi vill ha det, säger Daniel.

För två år sedan fick Gårö beskedet från en befintlig kund, mitt under pågående underleverantörsmässa, att man valt att ta hem produktion från Asien och i stället lägga den hos Gårö. Medierna rapporterade om ”Drömbesked på mässgolvet”.

Fortsatt hemflytt av produktion

Är det en trend som håller i sig?

– Ja vi ser en fortsatt trend åt det hållet. Vi får kontinuerligt förfrågningar på hemflytt av produktion på grund av mindre batcher och behovet av snabbare leveranser. Kunderna vill inte längre binda för mycket kapital i långa transporter och stora lager, säger Daniel.

Och här har svensk plåtbearbetning en viktig nyckel till fortsatt tillväxt.

– Jag upplever att kunder sätter ett större värde på närhet till produktionen än att få det absolut lägsta priset. Sen är det ju faktiskt så att Sverige är ett lågkostnadsland idag, i bemärkelsen att vi är så duktiga på att automatisera, säger Daniel.

 

 

Publicerad
2018-10-29
Bilder
Bildtext: De tre bröderna Andreas, Daniel och Tobias Petersson driver verksamheten i familjeföretaget Gårö Plåtprodukter. Foto: GnosjoRegion.se