Nytt från Elmia Subcontractor

BASF:s funktionella lack - mer än bara ytaaktiv

Sänkt innertemperatur med upp till 20 grader och säker spårning i radar och nära infraröda systemen. I framtidens bil sträcker sig lackens egenskaper långt utanför det enbart estetiska.

Schweiziska Bcomps unika linfiberkomposit lockar både bil- och rymdindustrin. Den kan ersätta kolfiber med liknande egenskaper, men är mer kostnadseffektiv, säkrare och återvinningsbar. Electric GT:s Tesla P100D racingbil har en exteriör helt i Bcomps material ampliTex och powerRibs. Bilens bakvinge visas på Subcontractor InnoDex.

08 november 2018 Läs mer

Skumplasten finns överallt – och får en allt viktigare roll i tekniska applikationer. Recticel skapar lösningar för allt ifrån medicinteknik till rymdraketer.

 

06 november 2018 Läs mer

Digitalisering och uppkopplade produkter. IoT är idag ett av de mest centrala ämnena på industrins dagordning, något som varje företag behöver ta till sig för att stå starkt i framtiden. Subcontractor IoT Arena visar framgångsrika exempel på hur man kan göra.

05 november 2018 Läs mer

Världens största partikelfysiklaboratorium Cern kommer till Elmia Subcontractor. Ja, inte själva laboratoriet i sig utan fyra inköpare med siktet inställt på svenska leverantörer med spetskompetens. Cern medverkar både i scenprogrammet och i matchmakingen på Connect.

01 november 2018 Läs mer

Kommande megatrender. Snabb utveckling av nya, disruptiva tekniker. En världsmarknad i förändring. Elmia Subcontractor duckar inte inför det faktum att det inte längre är ”business as usual”. Sveriges största industrievent tar ett helhetsgrepp om såväl dagsläget och framtiden, på inspirationsarenor, i scenprogram, i matchmaking och med en fyra mässhallar stor leverantörsutställning.      

01 november 2018 Läs mer

Nya tekniker innebär nya förväntningar från kunderna. Nu gäller det för leverantörerna att sikta framåt och möta kundernas krav på utveckling och nytänk.

29 oktober 2018 Läs mer

Vilken nytta kan industrin dra av den växande gamingkulturen, där avancerade dataspel engagerar tusentals ungdomar?

Under Elmia Subcontractor 2018 närmar vi oss succéeventet Dreamhack för att hitta nya vägar till produktutveckling och framtidens kompetens.

29 oktober 2018 Läs mer

Kundanpassade helhetslösningar och teknikfokus med hög automationsgrad är framgångskonceptet inom modern plåtbearbetning. Gårö Plåtprodukter vet precis vad det handlar om.

29 oktober 2018 Läs mer

Vilka funktioner kan bilens transparenta ytor ha, förutom att vara just genomskinliga? Det ville fordonsutvecklaren CEVT och digitaliseringsbyrån Zenta ta reda på. Nu visas deras unika prototyp, med både ljud- och visuella funktioner, på Subcontractor IoT Arena.

29 oktober 2018 Läs mer

När det kommer till säkra, bekväma och enklare transporter med autonoma fordon handlar allt om att känna tillit till produkten.  Detta är ett område som bilsäkerhetsföretaget Veoneer lägger all sin kraft på.

– Vi har jättefokus på detta och då inte bara på helt autonoma fordon utan även på system för förarstöd och aktiva säkerhetsprodukter, säger Magnus Nygren, utvecklingsansvarig Veoneer i Europa.

29 oktober 2018 Läs mer

Världens första modulära, hopfällbara hjul; superstabilt high-tech-trä och en 3D-printad bro i metall. I år visas runt hundra innovationer på Subcontractor InnoDex– handplockade egenskaper och möjligheter.

26 oktober 2018 Läs mer

Ökad global konkurrens, bromsad tillväxt och för mycket fokus på inflation. Det är där någonstans som svensk industri ska ta sig vidare in i framtiden. Men hur? Välkommen till en visionär debatt med fyra ytterst namnkunniga gäster som ger sina perspektiv på kommande utmaningar.

26 oktober 2018 Läs mer

Från aluminiumbearbetning till stål och plast – ett 30-tal producerande bolag ingår i den familjeägda Welandkoncernen. Nu tar man ett gemensamt grepp och vässar ansiktet utåt i ny stor monter på Elmia Subcontractor.

26 oktober 2018 Läs mer

En uppkopplad skruv som förmedlar kritiska mätdata – eller en pillerkamera för endoskopisk undersökning. Lösningarna är både smarta och kreativa. ShortLink skapar nya möjligheter med trådlös elektronik.

26 oktober 2018 Läs mer

Börja där du står och bygg vidare på det du har. Med den filosofin har AI-experten Inovia gjort Saxnäs vattenkraftverk effektivt och lönsamt, genom att koppla upp gammal men välfungerande teknik.    

26 oktober 2018 Läs mer

Fordonsindustrin står inför en ny tidsålder. Ambitioner som självkörande fordon, elektrifiering, nya affärsmodeller, ökad digitalisering och artificiell intelligens innebär att kraven på utveckling och nytänk inom den egna verksamheten är skyhög för bilindustrins underleverantörer.

– För oss handlar det om ett närmare samarbete med leverantörerna, att bli mer effektiva och skapa nya innovativa lösningar och produkter, säger Magnus Leiner, Vice President, Global Procurement Software & Electronic, Volvo Cars. Vår ambition på Volvo är att genom digitalisering och ny teknik kunna erbjuda våra kunder en hel extra vecka i tid år 2025.

26 oktober 2018 Läs mer

Hur bygger man muskler som leverantör för att stå stark i framtiden när digitalisering och snabb innovation står på alla kunders kravlista? Genom ekosystem med nära samarbeten över gränserna, om du frågar ABB vars tillväxthubb SynerLeap växer stadigt.

23 oktober 2018 Läs mer

AI, VR, AR, AM, Deep learning. Det startas alltfler bolag inom de nya teknikerna. Snabba startups som i samarbete med industrin kan trygga utveckling, hållbarhet och konkurrenskraft. På mässan möter du dem på Pop-up Expo.

16 oktober 2018 Läs mer

 

"Nya digitala teknologier gör inte bara att industrier, branscher och samhällen byter skepnad. De banar också väg för nya affärsmodeller där produkter, processer och tjänster vävs samman till lösningar som skapar nya värden för kunden." 

11 oktober 2018 Läs mer

Flyg- och rymdbranschen växer både i Sverige och globalt. Inom de närmaste 20 åren beräknas upp emot 20 000 nya flygplan att byggas världen över och rymdbranschen växer med nya tjänster för kommunikation, positionering, jordobservationer. Detta innebär nya affärsmöjligheter för svenska leverantörer. Men hur blir man leverantör till flyg- och rymdbranschen? Svaren ger Aerospace Cluster Sweden på Elmia Subcontractor.

11 oktober 2018 Läs mer

Husqvarna arbetar ständigt med innovation och utveckling när det handlar om att producera nya produkter. Då är valet av leverantörer oerhört viktigt och termer som kvalitet och tillit blir nyckelord i urvalsprocessen.

08 oktober 2018 Läs mer

Nu tas hållbara material och 3D-printning in i fordonstillverkarnas produktionskedjor på riktigt. Ett skifte som bara har börjat, menar tyske innovationsgurun dr Sascha Peters. 

05 oktober 2018 Läs mer

Pålitliga och snabba med hög kvalitet. Svenska leverantörer står sig bra hos de europeiska inköparna, som hittar vad de söker i matchade affärsmöten på Subcontractor Connect. Det menar Atis Bogdans, inköpschef på lettiska Ceram Optec som hittade tre nya leverantörer på Elmia Subcontractor 2017.

01 oktober 2018 Läs mer

Att bredda sin kundbas och utforska internationella marknader är en evigt aktuell fråga för svenska leverantörer. Men att navigera nya marknader kan dock visa sig både utmanande och tidskrävande. Genom kvalificerade konsulter på plattformen Sweden on the Go tillhandahåller Chamber Trade Sweden expertis till företag som vill expandera internationellt.

01 oktober 2018 Läs mer

Säkerhetsklassade detaljer till tung fordonsindustri ställer krav på tillverkaren. Fundo Components satsar på högteknologiska lösningar för att leverera komplext gjutet aluminiumgods till krävande applikationer.

01 oktober 2018 Läs mer

Få effektiv marknadsföring på branschens största arena och ett tillskott i expanderingskassan på upp till 250 000 kr. Elmia Subcontractors pitch-tävling är en gyllene chans för ditt företags utveckling!

01 oktober 2018 Läs mer

Bättre koll och snabbare service. Mervärde för kunden möjliggjort av IoT-lösningar i Orwaks uppkopplade maskiner för avfallshantering. Ett bra exempel på nyttan och konkurrenskraften i IoT som visades på Elmia Subcontrctors IoT Arena 2017. Hur har det gått sen dess?

13 september 2018 Läs mer

Subcontractor IoT Arena är tillbaka på mässgolvet med nya, spännande IoT-case att inspireras av. Förra årets succé utvecklas och växer i storlek, med målet att ge tillverkande företag konkreta idéer kring digitalisering av sina produkter för en smartare framtid.

13 september 2018 Läs mer

Med global konkurrens och teknikutveckling som rusar på är relationen mellan kund och leverantör allt viktigare. Inom t.ex. fordonsindustrin skapas redan idag så mycket som upp till 75% av förädlingsvärdet hos leverantören. Som leverantör gäller det att kunna erbjuda sin kund mervärde i lösningarna som levereras – men även vara ett smart val genom att erbjuda teknikhöjd, innovation, utveckling och flexibilitet. Vi kan kalla det att vara en Smart Supplier, ett epitet som passar på många av Elmia Subcontractors utställare. Så här berättar årets ambassadörer om vad som gör dem till Smart Suppliers.

13 september 2018 Läs mer

Etablerade leverantörer med framtidssikte matchas med skarpa startups inom digitalisering – i nya matchmakingen Ignite Elmia på Elmia Subcontractor.

30 augusti 2018 Läs mer

Status i realtid, intelligent infotainment och ökat stöldskydd. Det är bara några av tjänsterna i ett uppkopplat fordon. I en framtid där färre bilar lär tillverkas är det här som fordonstillverkarna kommer att tjäna sina pengar.

30 augusti 2018 Läs mer
Stål laddat med digital information är ett första steg mot helt uppkopplade material.

SSAB SmartSteel 1.0 är stål laddat med digital information. All materialinfo som kunden behöver kan scannas med mobilen och visas i en app.
– Det blir transparent och tydligt för alla led i produktionskedjan. Ett första steg mot helt uppkopplade material, säger Lasse Bengtsson, Marketing Manager på SSAB.

29 augusti 2018 Läs mer
Michael Lindgren pratade om simulering vid framtagning av nya verktyg och produkter inom rullformning på Elmia Plåt i maj.

Det sparar tid och blir rätt från början. Vinsterna med simulering vid framtagning av nya verktyg är många. Sedan några år tillbaka är det även möjligt att simulera inom rullformning. Det visade Michael Lindgren från Ortic under Plåtforums seminarium på Elmia Plåt i maj.

29 augusti 2018 Läs mer
Einrides T-pod är en självkörande och batteridriven lastbil utan varken hytt eller förarsäte.

Till hösten tar svenska Einride steget ut på allmän väg när lastbilen T-pod installeras hos DB Schenker i Jönköping. Genom att kombinera eldrift med självkörning är ambitionen att förändra transportsystemet i grunden. I lastbilen sitter komponenter från svenska och holländska underleverantörer.

25 juni 2018 Läs mer
Subcontractor Connect är ett ypperligt snabbspår för mindre leverantörer att få komma in och presentera sig för stora bolag, menar Daniel Ström, vd på CombiQ.

För lilla IIoT-utvecklaren CombiQ blev medverkan i Subcontractor Connect och mässans endagsutställning Pop-up Expo 2017 en riktig hit. Bland annat resulterade matchmakingen i en skarp lead med Volvo Bussar.

20 juni 2018 Läs mer

Optimismen är fortsatt stark i svensk leverantörsindustri. 90 procent av de företag som under maj svarat på FKG:s branschbarometer Vägvisaren uppger ökad eller oförändrad omsättning i Sverige. 60 procent av leverantörerna uppger även att omsättningen kommer att öka utomlands.

10 juni 2018 Läs mer
Andreas Ljungberg, vd, och Adam Alfredsson, designer och konstruktör, visar en komponent till en kontorsstol framtagen för Kinnarps – både lättare och billigare att producera än i magnesium.

Inxide är det lilla bolaget som snabbt blivit en av huvudspelarna i en rad utvecklingsprojekt inom fordonsindustrin, tack vare sin unika kompetens inom termoplastkompositer. 2018 är de en av tre ambassadörer för Elmia Subcontractor.

 

01 juni 2018 Läs mer

Svensk industri går för högtryck och står inför teknikskiften som kommer att förändra hela tillverkningsindustrin. Det var tydligt när Elmia Produktionsmässor bekräftade sin plats som Sveriges viktigaste arena för produktion inom tillverkande industri. Under fyra mässdagar genomfördes flera nya affärer och de hetaste framtidsfrågorna diskuterades.

22 maj 2018 Läs mer
Underleverantörsbarometern från Svensk Industriförening Sinf

En majoritet av svenska underleverantörer upplever fortfarande en högkonjunktur, men det finns en indikation på att den uppåtgående trenden börjar mattas av. Det visar Underleverantörsbarometern som presenterades av Svensk Industriförening Sinf på Elmia Produktionsmässor i Jönköping.

- Det är en överhettad marknad. Företagen går för fullt och det är svårt att hitta kompetent arbetskraft för att öka ytterligare i samma takt som vi sett de senaste åren, säger Joakim Norlén, VD för Svensk Industriförening Sinf.

18 maj 2018 Läs mer
Björn Florman under föreläsningen ”Framtidens hållbara plaster” på Elmia Polymer.

Framtidens hållbara plaster kommer fortfarande att tillverkas av olja. Vilket leder till ett större ansvar att ta hand om plasten. Svaret är cirkulär ekonomi. Det menar Björn Florman, grundare av Materialbiblioteket, som föreläste på Elmia Polymer.

17 maj 2018 Läs mer
Jeremiah Dutton föreläste på Stora scenen i Lobby Syd under Elmia Polymer.

Resursbrist, ökad urbanisering och växande intresse för delningsekonomi. Allt detta skapar ett behov för en övergång från linjär till cirkulär ekonomi. Men vad innebär det för plastbranschen? Det svaret gav Jeremiah Dutton, grundare av Trifilon, under sin föreläsning på Elmia Polymer.

16 maj 2018 Läs mer

Alla pratar digitalisering men det är en förlegad benämning på dagens utveckling, menar Magnus Melander, grundare av alliansen SMSE och en av landets ledande affärskonsulter inom IoT.
– Det är en digital transformation vi står inför och Sverige är en stormakt på området, det måste alla börja förstå.

14 maj 2018 Läs mer

När fogen behöver vara starkare än hela konstruktionen, då är lödningsexperten Dreisen en säker partner. De har kunder som bl.a. Danska Försvarsministeriet, ABB och Husqvarna, och är en av Elmia Subcontractors tre ambassadörer 2018.

14 maj 2018 Läs mer

Digitalisering, AI och lättvikt var några genomgående teman på årets industrimässa i Hannover. Elmia var på plats för att spana trender och besöka den svenska samlingsmonter som Elmia Subcontractor arrangerade.

14 maj 2018 Läs mer

Vad ska framtidens bil innehålla? Svaret på den frågan har aldrig varit svårare att besvara än nu.
–  Vi ser ett stort värde i att komma i kontakt med företag som ännu inte är leverantörer till branschen. På Elmia Subcontractor träffade jag ett antal människor som vi kommer att sätta oss med igen. Kanske hittade vi framtidens nya leverantörer, säger Kitty Muffolini, inköpschef på CEVT.

16 april 2018 Läs mer

Ökad digitalisering och tuffare konkurrens skapar nya utmaningar för svensk industri. Men också möjligheter att skapa nya innovativa produkter. Det säger Håkan Brandt, vd på Beckhoff Automation, som tillsammans med Microsoft visar möjligheterna med Internet of Things på Elmia Automation.

16 april 2018 Läs mer
Ambassadör 2018

Zenta är digitaliseringsbyrån som drar till sig aktörer som Cevt, Swerock, Swerea och en rad andra storbolag. Men de vill också hjälpa mindre och medelstora bolag in i den digitala framtiden. I år är bolaget en av Elmia Subcontractors tre ambassadörer.

13 april 2018 Läs mer

Tätare samarbete och långsiktiga partnerskap. När det handlar om Internet of Things går det inte att klara av den ökade komplexiteten på egen hand. Det menar Petra Sundström, Director Idea and Innovation Management på Husqvarna Group.

13 april 2018 Läs mer
Ambassadör 2017

Horda Stans bestämde sig för att satsa på ett bredare kundunderlag under 2015. Vilket blev ett riktigt lyckat drag. Från en omsättning på 90 miljoner kronor har den nu ökat till 140 miljoner att omsätta 2018.

– Vill man ta det stora klivet så måste man satsa brett. Där har vi gjort en resa som känns väldigt bra, säger Anders Edin, marknadschef på Horda Stans.

16 mars 2018 Läs mer

När BAE Systems Hägglunds ställde sig på scenen under Elmia Subcontractor och sa att deras leverantörer inte höll vad de lovat fick det effekt.
Leveransprecisionen har förbättrats från leverantörerna.
Budskapet gick fram på scenen men det är mycket jobb kvar, säger Martin Johansson, inköpschef på BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik.

16 mars 2018 Läs mer
Industry Trend Monitor:

Att hitta rätt kompetens och att få unga människor att jobba inom industrin. Enligt Elmias nya trendrapport Industry Trend Monitor för våren 2018 är det de två största utmaningarna för framtida rekrytering inom svensk industri.

Linda Fransson, vd på Gnosjö Automatsvarvning, känner igen sig i svaren.

16 mars 2018 Läs mer
Automation och produktion är det område där kompetenskraven kommer vara störst i framtiden, följt av digitalisering och digitala verktyg. FOTO: Elmia AB

Utvecklingen inom svensk industri går fort nu. Enligt en ny rapport, Industry Trend Monitor, från Elmia i samarbete med Fairlink, tankesmedjan AutomaTHINK och Ny Teknik bedömer de flesta att automation och produktion är det område där kompetenskraven kommer att vara störst i framtiden, följt av digitalisering och digitala verktyg. Analysen visar också tydligt att svensk industris största utmaning är att få unga att vilja arbeta inom industrin. Det anser hela 45 procent av de svarande.

16 mars 2018 Läs mer
Sinf Underleverantörsbarometer för Q4 2017

Fortsatt positiva tongångar, ett bra avslut på 2017 och brist på arbetskraft.

Så kan man sammanfatta Underleverantörsbarometern som idag presenteras av Svensk Industriförening Sinf.
- Är man en duktig säljare eller marknadsförare så finns det väldigt många möjligheter inom industrin. Branschen behöver ytterligare kompetens i form av just de personalgrupperna, säger Joakim Norlén, VD Svensk Industriförening Sinf.

01 februari 2018 Läs mer
Subcontractor Direct

Tillverkningsindustrin är brännhet och står inför teknikskiften som kommer förändra hela samhället. Det blev tydligt när Elmia Subcontractor, Sveriges största industrievent, återigen stärkte sin position som den främsta marknadsplatsen för nya affärer och arena för industrins framtidsfrågor.

17 november 2017 Läs mer
Dr. Sascha Peters visar upp en av innovationerna på InnoDex under Elmia Subcontractor.

Audi föreläste på Subcontractor InnoDex, Volvos designteam letade nya material och besökarantalet var det bästa någonsin. Arenan är verkligen rätt för dig som vill hitta världsunika produkter, nya material och spännande konstruktioner.

17 november 2017 Läs mer
Panelsamtalet arrangerades av Elmia Subcontractor i samarbete med TRR Trygghetsrådet. I panelen, från vänster, Claes Åberg, marknadschef på TRR Trygghetsrådet, Marie Torén, HR Manager Trelleborg Sealing Profiles Sweden AB, Peter Siljerud omvärldsanalytiker och trendspanare, Linus Zackrisson, karriärkonsult och specialist på sociala medier samt moderatorn Johan Wangström.

Robotar och avancerade datorer tar över allt mer av arbetet inom industrin. Kvar finns de mer avancerade arbetsuppgifterna. För att lyckas hitta rätt kompetens tror trendspanaren Peter Siljerud att företag måste jobba mer med sin egen image.

17 november 2017 Läs mer
Lasse Bengtsson från SSAB vid projektet EcoUpgraded, som är en del av företagets satsning på hållbara lösningar.

Stålets superhjältar. Det har varit ett fokus för SSAB under årets Elmia Subcontractor. Mässdeltagandet har också varit riktigt lyckat med närmare 400 leads de tre första dagarna.

17 november 2017 Läs mer

En definition av start-ups är företag yngre än sju år och som tagit in externt kapital. För den typen av företag och företagare finns olika stöd och innovationsmiljöer att söka sig till. Men hur är det för befintliga företag med nya idéer? Hur kan entreprenörskapet och innovationskraften hos dessa företag stärkas och synliggöras?

17 november 2017 Läs mer

Varje dag kan man läsa nyheter om autonoma och automatiserade fordon, frågan är inte om utan när det blir verklighet på vägarna. Även om tekniken kommit långt så är frågetecknen och hindren många. Hur ser utvecklingen framåt ut, inom vilka områden får autonomin fotfäste först? Hur påverkar det fordonsindustrins befintliga leverantörsbas och vilka nya aktörer äntrar marknaden?

17 november 2017 Läs mer
Hans Bergersäter, till vänster, och inköparen Philip Kjellander visade upp den egna träplasten i Smålandsmontern på Elmia Subcontractor.

Ingen röta och inget behov av att måla om. Intresset för träplast ökar och småländska A-plast har tagit fram ett helt eget material. Förfrågningarna kring tekniken har varit många på Elmia Subcontractor.

17 november 2017 Läs mer
Annelill Annevik från Gafs Kartong presenterade en idé om att digitalisera och bygga en webbplattform.

Två företag stod som segrare på scenen i Pitch-it, som arrangerades på Elmia Subcontractor för första gången i år. Gafs Kartong och CombiQ övertygade juryn med sina idéer.

16 november 2017 Läs mer
Centerpartiets partiledare Annie Lööf besökte Elmia Subcontractor under torsdagen och frågades ut på scen av Bengt Spjuth och Linda von Essen Sylvén.

Satsar vi på digitalisering, AI och automatisering kommer svensk industri fortsätta ligga i framkant även i framtiden. Det var ett av Annie Lööfs budskap till underleverantörerna på Elmia Subcontractor.

16 november 2017 Läs mer
Jörgen Wingårdh och Johan Fritzon visar nya ställdonet CAHB 22 i SKF:s monter.

SKF lanserar en rad nyheter på den svenska marknaden under Elmia Subcontractor 2017. Fokus ligger på effektiv rotation och ökad driftsäkerhet.

16 november 2017 Läs mer
Magnus Mörstam är koordinator för Subcontractor IoT Arena.

I år intog Internet of Things Elmia Subcontractor. Både vad gäller ett nytt utställarsegment och Subcontractor IoT Arena. John Wibrand, Senior IoT Advisor på Cybercom, tycker att det är en helt rätt satsning.

16 november 2017 Läs mer
Petra Guvek och Jonas Ekström från Malmö Gravyr.

Kundens första order kom på Elmia Subcontractor och låg på 1 500 kronor. I dag har det vuxit till affärer i miljonklassen. Malmö Gravyr ställer i år ut på mässan för 21:a gången och har alltid intressanta leads med sig hem.

16 november 2017 Läs mer
Ulf Petersson är en av Recticels representanter under årets Elmia Subcontractor.

Recticel är på Elmia Subcontractor för att visa att de är mer än ett skumplastföretag.

– Vi är faktiskt större inom bilindustrin än vi är på möbler, säger Ulf Petersson, Senior Sales Technical Foams.

16 november 2017 Läs mer
Italienska Ma. Bo. är sedan fem år tillbaka en återkommande utställare på Elmia Subcontractor. Här syns säljchefen Pierluigi Casadei i montern under årets mässa.

Trägen vinner. Italienska Ma. Bo. ställer i år ut på Elmia för femte gången och säljchefen Pierluigi Casadei har sett en stark utveckling.

– Det blir bättre och bättre för varje år, säger han.

16 november 2017 Läs mer

Digitalisering, kompetensförsörjning och hållbarhet. Tre fokusområden som närings- och innovationsminister Mikael Damberg lyfte fram när han intervjuades på Subcontractor Direct under Elmia Subcontractors första dag.

16 november 2017 Läs mer

Deltagare: 
Gerteric Lindquist, vd i NIBE Industrier AB och NIBE AB
Erik Wahlin, chefredaktör och ansvarig utgivare för Affärsvärlden
Anders Rune, chefekonom Teknikföretagen

Arrangör: Teknikföretagen

16 november 2017 Läs mer
Det är första gången som Jotun ställer ut på Elmia Subcontractor. Här syns Carl-Oskar Hjern, till höger, tillsammans med försäljningskollegan Leif Wolden.

Pulverlackering har av tradition använts främst till stålprodukter. Men tack vare den tekniska utvecklingen är det nu lika enkelt att använda pulver till trä och MDF. Det norska företaget Jotun berättar om fördelarna på Elmia Subcontractor.

16 november 2017 Läs mer

Corporate Venturing är ett av de senaste årens så kallade buzzwords. När utvecklings-takten trappas upp för var dag som går har flera svenska storföretag har insett att det i befintlig företagsstruktur och organisation kan vara svårt för nya idéer att överleva. Med lite olika strategier men samma mål skapar man egna miljöer där innovationskraften får möjlighet att frodas.

16 november 2017 Läs mer
Mikael Larsson är försäljningschef på UW-Elast som under premiärdagen av Elmia Subcontractor förvärvade Törebodaföretaget Polyteknik.

På premiärdagen av Elmia Subcontractor blev UW-Elast plötsligt större. Då förvärvade polyuretantillverkaren nämligen Polyteknik från Töreboda.

– Både vi och vårt moderbolag (Garpco AB) har alltid en ambition att växa och bli större, säger Mikael Larsson, försäljningschef på UW-Elast.

16 november 2017 Läs mer

Att en produkt kan kopplas upp eller användas för att samla data blir en allt vanligare aspekt av produktutveckling. Nya möjligheter som skapar nya ekosystem. Var i ligger utmaningarna att implementera IoT i produkterna? Och hur resonerar och agerar man som företag? Vad kan tillverkningsindustrin lära från andra branscher, t.ex. fastighetsbranschen?

16 november 2017 Läs mer

På Elmia Subcontractors andra dag presenterades Underleverantörsbarometern av Alexander Clomén, chefsjurist på Sinf (Svensk Industriförening).

16 november 2017 Läs mer
Jens Præstgaard Møller visar upp olika varianter av Light Guide Plate från Ingemann Components.

Bättre designmöjligheter och högre effektivitet. Fördelarna med en Light Guide Plate till LED-belysningen är många. Det danska företaget Ingemann Components visar möjligheterna med lösningen på Elmia Subcontractor.

16 november 2017 Läs mer
Leif Johansson, från Aerospace Cluster Sweden, intervjuades av Johan Wangström på Subcontractor Direct om möjligheterna för svenska underleverantörer att ta kliv mot flyg- och rymdindustrin.

Den svenska flyg- och rymdindustrin växer, men det finns fortfarande få underleverantörer som levererar till den branschen i landet. Något Leif Johansson, projektledare inom Aerospace Cluster Sweden, vill ändra på.

– Svenska underleverantörer är definitivt inte sämre än exempelvis amerikanska eller tyska, säger han.

16 november 2017 Läs mer
Internet of Things innebär nya möjligheter för den svenska industrin. Ett steg för att lyckas är att bli mer transparent som företag och utbyta idéer med andra. Ett sådant exempel är Combient som besökte Elmia Subcontractor och deltog på scenen under temat ”IoT skapar möjligheter för nya produkter och affärer”.

Internet of Things innebär nya möjligheter för den svenska industrin. Ett steg för att lyckas är att bli mer transparent som företag och utbyta idéer med andra. Ett sådant exempel är Combient som besökte Elmia Subcontractor och deltog på scenen under temat ”IoT skapar möjligheter för nya produkter och affärer”.

15 november 2017 Läs mer
Sinfs chefsjurist Alexander Clomén presenterade den årliga barometern för underleverantörsindustrin.

Högkonjunkturen fortsätter och det finns stor potential för det kommande året. Sinfs årliga underleverantörsbarometer visar att det blåser positiva vindar i svensk industri.
– Det råder stark optimism, menar Alexander Clomén, chefsjurist på Sinf.

15 november 2017 Läs mer
Fredrik Sidahl, vd för FKG, presenterade Vägvisaren på Elmia Subcontractor.

Fordonsbranschen är inne i en svag men uppåtgående kurva. Det berättade Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen FKG, när han presenterade Vägvisaren på Elmia Subcontractor.

15 november 2017 Läs mer
Ovako har som tradition att lansera nyheter på Elmia Subcontractor. I år handlar det bland annat om den nya stålfamiljen Hybrid steel, säger försäljningschefen Jukka Kivelö

Traditionsenligt lanserar stålproducenten Ovako stora nyheter på Elmia Subcontractor. I år visar företaget bland annat innovationen Hybrid steel.
– Det är en ny stålfamilj med unika egenskaper, säger Jukka Kivelö, Ovakos försäljningschef i Skandinavien.

15 november 2017 Läs mer
Hur kan små och medelstora företag stärka sin innovationskraft? Det var frågan på scenen på Elmia Subcontractor på tisdagen. Från vänster ses moderatorn Bengt Spjuth, Gustav Österström, vd på Science Park Jönköping, Maria Rosendahl, chef kompetensförsörjning och innovation på Teknikföretagen och Lena Miranda, vd på Science Park Mjärdevi.

Hur kan små och medelstora företag stärka sin innovationskraft? Just nu råder visserligen högkonjunktur i Sverige, men frågan är berättigad.

En viktig punkt som togs upp på stora scenen under första dagen av Elmia Subcontractor.

15 november 2017 Läs mer
Benny Guttman från Roland Berger tillsammans med Johan Wangström, programledare för Subcontractor Direct.

Börja med att skapa en medvetenhet kring ny teknik i företaget. Våga sedan testa dina idéer. Råden gav Benny Guttman på Elmia Subcontractor och de handlar om den teknikomställning som vi just nu befinner oss i.

15 november 2017 Läs mer
Unibap vann årets Subcontractor Jumpstart och fick därmed ta emot en innovationscheck på 100 000kr från Teknikföretagen, som får nyttjas hos Sveriges ledande industridesignföretag Shift Design & Strategy. Från vänster: Karl Hampf, Shift Design & Strategy, Anders Rune, chefekonom Teknikföretagen, Fredrik Bruhn, CEO, Unibap & Lena Miranda, vd Science Park Mjärdevi

Det blev Unibap från Uppsala som tog hem Subcontractor Jumpstart och en innovationscheck på 100 000 kronor. Pengarna ska användas till att marknadsföra en ny produkt som lanserades för en månad sedan.

14 november 2017 Läs mer
Örjan Freijd, försäljningschef på Bufab Lann, ser en ständigt ökande marknad för de komponenter som Värnamoföretaget tillverkar.

Svensktillverkade produkter tillverkade i gammal hederlig småländsk företagsanda.

Bufab Lann i Värnamo växer så det knakar även om vissa kunder flyttar utomlands.

– Vi står för kunskap och kvalitet vilket vi tydligt kan se i att exempelvis vår export hela tiden ökar, säger Örjan Freijd, försäljningschef på Bufab Lann.

14 november 2017 Läs mer
Mikael Damberg, i mitten, intervjuades av Johan Wangström och Linda von Essen-Sylvén.

Digitalisering, kompetensförsörjning och hållbarhet. Tre fokusområden som närings- och innovationsminister Mikael Damberg lyfte fram när han intervjuades på Subcontractor Direct.

14 november 2017 Läs mer
Förra året besökte en delegation från Nederländerna Elmia Subcontractor och i år är de tillbaka med en samlingsmonter.

För första gången på länge finns en samlingsmonter från Nederländerna med på Elmia Subcontractor. På mässans andra dag arrangeras en nätverksträff i montern där svenska företag får lära känna utställarna.

14 november 2017 Läs mer
Tobias Söderlund, till vänster, och Jan-Åke Lindqvist, till höger, från WSI tillsammans med Rikard Florin från Telit. Framför dem, i vitt ovanpå robotgräsklipparen från Husqvarna, syns den smarta miljösensorn.

Att Internet of Things kan skapa nya affärsområden för industrin är en självklarhet. Men IoT kan också göra en insats för världens klimat. Det svenska företaget WSI har utvecklat en miljösensor som samlar in väderdata från 30 städer världen över. Lösningen fanns att se på Elmia Subcontractor.

14 november 2017 Läs mer
Alain Lennquist, vd på KG Fridman, har funnits på plats på Elmia Subcontractor varje år sedan 1991.

Avancerad mekanisk bearbetning och tekniska keramer är bara några av de unika komponenter som KG Fridman AB i Karlstad visar upp på Elmia Subcontractor.

– Hög kvalitet och korta leveranstider är något av vårt signum, säger Alain Lennquist, vd på det värmländska företaget.

14 november 2017 Läs mer
Morten Kreiberg Block visar hur sensorer från Arrow fungerar i en parkeringsapplikation. Lösningen kommer att visas även under Elmia Subcontractor.

Sensorer på soptunnor kan ge en rejäl besparing av energiförbrukningen för ett återvinningsföretag. Lösningen har tagits fram av det finska succéföretaget Enevo med hjälp från Arrow Electronic.

På Elmia Subcontractor visar Arrow hur systemet fungerar i verkligheten.

14 november 2017 Läs mer
Jeremiah Dutton på Trifilon ser ett stort användande av hampa som kompositmaterial.

Det började 2012 som ett mindre forskningsprojekt. I dag är det ett miljöprojekt på stor frammarsch.

Allt tack vare vanlig hampa.

– Användning av naturfiber som armering i stället för glas och kolfiber är både starkt och miljövänligt, säger Jeremiah Dutton på Trifilon, utställare på Elmia Subcontractor för första gången.

14 november 2017 Läs mer
Futuristiskt material. Vanligt trä förenas med teknologi och blir något nytt – ett högpresterande material som öppnar helt nya perspektiv.

Genomskinligt, röt- och brand­säkert, miljövänligt och 300 gånger mer robust än vanligt trä. Det innovativa, förstärkta Woodoo-träet har prisats mångdubbelt över hela världen. Nu visas det för första gången i Skandinavien.

07 november 2017 Läs mer
Roger Persson, Investment Director, Saab Ventures

Missilteknik från Saab blev till volymmätning i skogsbranschen. En utveckling tack vare ett av de senaste årens mest hajpade begrepp – corporate venturing.

Men vad innebär det egentligen och hur fungerar det? Frågorna besvaras på Elmia Subcontractors scen av Roger Persson, Investment Director, Saab Ventures, och Peter Löfgren, vd, SynerLeap.

02 november 2017 Läs mer
Andreas Takacs, Chef Business Content på Silf

Med en allt mer digitaliserad inköpsprocess kommer också nya utmaningar. Vilka är dessa och hur ser inköp ut i framtiden? Detta diskuteras under panelsamtalet ”Hur påverkar digitalisering inköpsprocessen?” på Elmia Subcontractor.

02 november 2017 Läs mer
Pär Jacobsson, Strategic Sourcing Manager på Volvo Bussar håller föreläsningen: ”Volvo Bussar tar tekniksprånget – gör du?”, fredagen den 17 november, klockan 11.00.

Hållbara transporter och uppkopplade bussar. Det är Volvo Bussars vision för framtiden. Pär Jacobsson, Strategic Sourcing Manager, berättar på Elmia Subcontractors scen vad visionen innebär för underleverantören.

26 oktober 2017 Läs mer
Den 16 november kommer Audi till Elmia Subcontractor och talar om Concept Breathe – Reinventing car seats with a dynamic 3D printed structure

Blir framtidens säte en levande organism? Audi gav i våras en grupp studenter i uppgift att utveckla ett innovativt och dynamiskt säte för framtidens självkörande bilar. Resultatet är Concept Breathe.

26 oktober 2017 Läs mer
CV9035 är en av BAE Systems Hägglunds mer välkända produkter.

Är du en stabil leverantör även när konjunkturen svänger? Är du innovativ, levererar i tid och med hög kvalitet? Då finns det stora möjligheter att jobba med BAE Systems Hägglunds i framtiden. Ta chansen att lyssna på ställföreträdare inköpschefen Martin Johansson som gästar scenen på Elmia Subcontractor.

26 oktober 2017 Läs mer

Sverige är beroende av handel med andra länder. Export av våra produkter bidrar till att den svenska ekonomin växer samtidigt som det genererar utmaningar och möjligheter för de svenska företagen.

På Exportdagen under Elmia Subcontractor läggs fokus på den svenska exporten under ledning av flera affärsrådgivare.

20 oktober 2017 Läs mer

Hur kommer framtidens arbetsmarknad att se ut i takt med att tekniken utvecklas allt mer? Hur ska människan agera för att vara i framkant med sin kompetens?

Trygghetsrådets paneldiskussion på Elmia Subcontractor lär locka fram flera intressanta funderingar.

– Det är väldigt heta frågor och diskussionen lär bli jätterolig, säger en av paneldeltagarna, Peter Siljerud, omvärldsanalytiker och trendspanare.

17 oktober 2017 Läs mer