Uppkopplat och trådlöst ger gränslösa möjligheter

En uppkopplad skruv som förmedlar kritiska mätdata – eller en pillerkamera för endoskopisk undersökning. Lösningarna är både smarta och kreativa. ShortLink skapar nya möjligheter med trådlös elektronik.

– De allra flesta av våra kunder är intresserade av att mäta med någon form av sensor för att sedan behandla data och skicka den vidare för information, analys och beslut, berättar ShortLinks grundare Hans-Erik Backram.

Man ser sig själva som ett designhus inom elektronikområdet. Med undantag för det egna sortimentet av bredbandsantenner levererar ShortLink kundspecifika lösningar med den trådlösa elektroniken i fokus.

– Lösningarna ska vara strömsnåla och robusta, inte störas av omgivningen. De ska vara kompakta och med hög säkerhet som uppfyller gällande normer för uppkoppling och som bygger på säkra protokoll, säger vd Martin Valfridsson.

Bättre mätunderlag med nya teknologier

Alla tekniklösningar skapas in house av ShortLink som har lång erfarenhet av trådlös elektronik, allt sedan man i början av 1990-talet började utveckla trådlösa headset i samarbete med Ericson. Huvudfokus ligger på hårdvaran och man vänder sig till branscher som medtech/healthcare, industri och verkstad, energi, infrastruktur, hem- och byggnadsautomation, konsumentelektronik, instrumentering och laboratorieverksamhet.

– Kundnyttan innebär framför allt att du kan mäta så mycket mer med de här teknologierna vilket ger ett bra beslutsunderlag för kunden. Vi har också gjort lösningar med integrerad teknik i form av produkter som fått unik prestanda och unika egenskaper, säger Hans-Erik Backram.

Uppkopplad skruv och smart pillerkamera

Ett exempel är utvecklingen av en uppkopplad skruv till kunden Strainlabs, som förmedlar kritiska data till användaren.

– Rapporteringen sker med jämna tidsintervall och skruven talar om töjningen, antingen för att den håller på att gå av eller för att åtdragningen minskat, berättar Martin.

Ett annat exempel är pillerkameran som tagits fram för en asiatisk kund. I stället för att genomföra endoskopisk undersökning med kamera som förs in med hjälp av kabel, oralt eller rektalt, kan patienten svälja en pillerkamera som ger möjlighet till komplett undersökning genom hela mag-/tarmkanalen.

Specialkompetens inom ASIC

– Här handlar det om att konstruera en extremt strömsnål produkt utan att göra avkall på bildkvalitet och med bra antennlösning utan att den blir för stor för att svälja, säger Hans-Erik.

Den kompakta lösningen innehåller kamera som levererar upp till 7 bilder per sekund, blixtljus, drivelektronik, radio, batteri och antenn.

– För att lösa detta behövde vi göra en integrerad krets, RF ASIC, vilket är en av våra specialkompetenser, säger Hans-Erik Backram.

På Elmia Subcontractors IoT Arena i Hall D kan du ta del av hur ShortLink och andra företag skapat smarta uppkopplade kundlösningar.

 Läs mer om IoT Arena

 

Publicerad
2018-10-26
Bilder