Tekniska lösningar med skumplast i centrum

Skumplasten finns överallt – och får en allt viktigare roll i tekniska applikationer. Recticel skapar lösningar för allt ifrån medicinteknik till rymdraketer.

 

Efter en rundvandring hos Recticel AB i Gislaved står det snart klart att deras produkter finns överallt i våra hem. Varje år producerar man en miljon madrasser av olika slag inom verksamhetsområdet Bedding. Lägg därtill skumplasten som fyller fåtöljer, soffor och andra möbler inom området Comfort. Det tredje benet i verksamheten är Technical Foam med en imponerande bredd av användningsområden.

Stor bredd av applikationer inom Technical Foam

– Mycket av våra produkter går till bilindustrin, exempelvis tillverkar vi skumplast som sedan lamineras i själva bilinredningen. Vi gör också bränslefilter, filter till fläktar, vi gör stommarna som vindkraftverkens rotorblad gjuts kring och vi säljer till och med komponenter som ingår i ljuddämpande paneler till rymdraketer, berättar Ronnie Petersson, försäljningschef Technical Foam.

En annan högteknologisk applikation är filter som används inom läkemedelsindustrin.

– Vi jobbar med ett material som människor andas genom och sover på varje natt. Därför är miljöfrågorna oerhört viktiga för oss, säger Ronnie Petersson.

Materialet skräddarsys för olika användningsområden

Recticel ingår i en belgisk företagsgrupp som med sina ca 8 000 anställda är en av världens största aktörer inom skumplast. På huvudkontoret i Belgien har man ett Competence Center där man kontinuerligt utforskar nya områden för skumplasten och skräddarsyr materialet för olika användningsområden.

– Vi har ungefär 500 olika grundrecept att utgå ifrån för att göra skummet mjukt, hårt, segt, starkt, tyst, stötdämpande, vattenabsorberande, antistatiskt, brandsäkert, öppet, tätande – eller en kombination av dessa egenskaper, berättar Ronnie Petersson.

Forskarteamet i Belgien gör sina laboratorietester och utfallsprover innan produktionen sedan tar vid i Gislaved och Mönsterås.

Recticel AB grundades 1920 och är ett av de första plastföretagen i Gnosjöregionen.

 

Publicerad
2018-11-06
Bilder
Recticel har ungefär 500 olika grundrecept som i sin tur ger skumplasten olika egenskaper, berättar Ronnie Petersson.
Skumplast i kubik. Här lagras själva råmaterialet innan bearbetning och vidareförädling.