SSAB visar första steget mot ”internet of materials”

SSAB SmartSteel 1.0 är stål laddat med digital information. All materialinfo som kunden behöver kan scannas med mobilen och visas i en app.
– Det blir transparent och tydligt för alla led i produktionskedjan. Ett första steg mot helt uppkopplade material, säger Lasse Bengtsson, Marketing Manager på SSAB.

I bolagets monter på Elmia Subcontractor visas provplåtar med inlagda koder som kan scannas för att ge besökaren möjlighet att testa hur SmartSteel fungerar.

– Materialinfo och certifikat, vi har lagt allt i molnet. Oavsett var i tillverkningskedjan du befinner dig och vilka egenskaper och fakta som är relevanta för just dig ska du enkelt kunna kolla det du vill, säger Lasse Bengtsson.

Uppkopplat hela vägen
Projektet är ett samarbete mellan SSAB i Sverige och Finland, med stöd av Vinnova och dess finska motsvarighet Business Finland. Målet är att skapa en plattform där bolag kan dela data och lösa problem tillsammans. I ett längre perspektiv ska också stålet kunna kommunicera med bearbetningsmaskinen så att maskinen kan justera sig själv efter stålets egenskaper och prestanda.

– Internet of materials och i slutändan Internet och things. Att allt i produktionskedjan är uppkopplat i någon form, det är det som hela industrin måste gå emot tillsammans, säger Lasse Bengtsson.

Fler nyheter
På Elmia Subcontractor visar SSAB också bland annat Multisteel, en ny stålkvalitet som möter två eller flera specifikationer i samma plåt.

Publicerad
2018-08-29
Bilder
Stål laddat med digital information är ett första steg mot helt uppkopplade material.
Stål laddat med digital information är ett första steg mot helt uppkopplade material.