Oväntat möte på mässgolvet gav affär

Spring Systems i Torsås förädlar tråd med fordonsindustrin som bas.

Besöket av ett designföretag i mässmontern öppnade dörren för en ny affärskontakt i ett nytt segment.

Den nya kulören av hyllan Pythagoras XS i klarblått har precis släppts hos Maze Interior. Bakom tillverkningen av produkten står Spring Systems, företaget som levererar lösningar inom fjäder, tråd, clips och sammansatta produkter. Tråd på coil förädlas genom processer som bockning, stansning och svetsning med hög automationsgrad för krävande kunder inom fordonsindustrin.

Offertförfrågan strax efter mässan

Och det var just den här kompetensen som öppnade dörren för ett oväntat besök under Elmia Subcontractor 2015.

– Vi ställde ut för första gången efter ett längre uppehåll när vi fick besök av två personer i montern som visade intresse för vår produktion. De berättade att de hade produkter med tråd i sitt sortiment och att de tittade på nya leverantörer eftersom de hade nya projekt på gång, berättar Håkan Muhr, försäljningschef.

Besökarna som kom från designföretaget Maze Interior hämtade även sin ägare och vd, man bytte visitkort och inte långt därefter kom en offertförfrågan som landade i affär.

Systemleverantörer av konsumentprodukt

Idag har Spring Systems helhetsansvaret för produktionen av hyllan Pythagoras XS.

– Vi tar hem råmaterial som vi bockar och stansar. Vi pressar ut bleck för uppsättning, svetsar och skickar sedan vidare till vår underleverantör för lackering i olika kulörer. När konsolerna kommer tillbaka till oss packar vi i kartong tillsammans med andra ingående detaljer och skickar vidare, ibland till lager och ibland direkt till nätkunder. Vi har hand om hela kedjan, berättar Povel Varga, kundansvarig säljare.

Kompetensen öppnade för ny kontakt

Att merparten av processerna finns under samma tak borgar för god kontroll vilket kunden uppskattar. Helhetslösningar med en enda leverantör väger tungt i kundleden.

– Här såg vi tydligt hur våra kompetenser inom automation och fordonsindustri öppnade för kontakten med Maze, säger Håkan Muhr.

Samtidigt finns det också utmaningar.

– Med våra automotivekunder jobbar vi med långa prognoser. Med en konsumentprodukt som Pythagoras får vi agera gummiband på ett helt annat sätt för att se till att kunden alltid har produkten på hyllan. Det är en ny lärdom, konstaterar Povel Varga.

Ingår i dansk företagsgrupp

Spring Systems i Torsås har 63 anställda och räknar med att landa på ca 125 miljoner SEK i omsättning för 2019. Sedan två år tillbaka ägs företaget av danska Hagens Spring Group, där även en kinesisk fabrik ingår.

– Men vi agerar relativt självständigt under eget varumärke eftersom vi arbetar framför allt mot kunder inom fordonsindustrin, säger Håkan Muhr.

Publicerad
2019-04-16
Bilder