Nya vinklar för en smart framtid

Världens första modulära, hopfällbara hjul; superstabilt high-tech-trä och en 3D-printad bro i metall. I år visas runt hundra innovationer på Subcontractor InnoDex– handplockade egenskaper och möjligheter.

De senaste åren har utvecklingen gått snabbt, såväl inom nya tillverkningstekniker som smarta material. Men det är först nu som industrin är mogen att använda både nya och traditionella material på ett smartare sätt menar tyske innovationsgurun dr Sascha Peters. 

– Man har på allvar börjat tänka nytt kring traditionella material och tar dem in i hightech-världen. Genom att lära sig mer om materialens unika egenskaper kan man, med ny teknik, utveckla dessa egenskaper på ett sätt som aldrig gjorts tidigare, säger han.

Ny materialbransch

Med det snabbt växande intresset för additiv tillverkning ökar också efterfrågan på lämpliga material. En helt ny bransch med material för 3D-printning har vuxit fram med bolag som Evonik, BASF, Bayer och Wacker i fronten.

– Särskilt inom fordonsindustrin finns ett stort tryck att hitta nya lösningar på hur man kan flytta en person från en plats till en annan på ett hållbart sätt. Och det handlar inte bara om energi, utan också om vilka material och konstruktioner man ska använda, berättar dr Peters. 

Wooden 3D Tubing

Tyska Lignoa Leichtbau är ett bra exempel på en sådan lösning. Genom en egenutvecklad process kan de producera ett hållbart och estetiskt hightech-alternativ, som är både lättare och mer stabilt än aluminiumprofiler, för t.ex. interiörer och karosser för fordon. Strukturella element av träfiber kan byggas i nästan vilken form som helst och fibrerna konstrueras exakt längs en tredimensionellt böjd axel. Den inre strukturen anpassas efter den beräknade belastning som konstruktionen ska klara och profilens får en optimal form.

Världens smartaste hjul

Bland det hundratal produkter som visas på Elmia Subcontractors innovationsarena Subcontractor InnoDex finns också exempel på hur traditionella konstruktioner kan få helt nya egenskaper och därmed nya användningsområden. Italienska designern Andrea Mocellin har vidareutvecklat den kanske mest traditionella produkten av alla, hjulet. Revolve är världens första modulära, hopfällbara hjul – ett fullstort hjul för t.ex. cykel eller rullstol, som minskar i storlek med upp till 60 procent och platsar i en handbagageväska när det fälls ihop.

– Ett exempel på en produktutveckling som ingen kanske har efterfrågat, men som man kan se stora möjligheter med, nu när produkten finns, menar dr Sascha Peters.

3D-printad bro i stål

Stål är en annan av industrins mest traditionella produkter. Genom nederländska MX3D:s 3D-printande multiaxlade robotar har materialet bevisats fungera utmärkt som printat i större konstruktioner. Företaget har bestyckat vanliga industrirobotar med specialbyggda verktyg och utvecklat egen mjukvara för att kontrollera tillverkningen. På så vis har man kunnat 3D-printa en fullstor gångbro i metall, i starka, komplexa och samtidigt eleganta strukturer.

Subcontractor Innodex

Publicerad
2018-10-26
Bilder