Inxide går i bräschen med ny teknologi

Inxide är det lilla bolaget som snabbt blivit en av huvudspelarna i en rad utvecklingsprojekt inom fordonsindustrin, tack vare sin unika kompetens inom termoplastkompositer. 2018 är de en av tre ambassadörer för Elmia Subcontractor.

 

Inxides vd Andreas Ljungberg möter upp i trapphuset i centrala Trollhättan där företaget har sitt kontor. Här jobbar han tillsammans sex medarbetare i öppna lokaler. Ett litet bolag som spelar en nyckelroll i utvecklingen mot fordonsindustrins framtid och utvecklar revolutionerande lösningar till företag i hela industrin.
– Att ta fram en lätt konstruktion är inte svårt, det kan många. Men att göra det kostnadseffektivt och att se när potentialen finns, det är vi bra på, säger han och berättar om bolagets snabba resa.

Forskning och produktutveckling
Det hela startade för sex år sedan med ett patent på en termoplastkomposit som kan integreras i formsprutningsprocessen som en unik förstärkning. Teknologin kräver ingen härdning och kan därför produceras snabbt och i stora serier. Idag leder bolaget FoU-projekt tillsammans med Vinnova och storbolag som CEVT, Volvo Cars och Kinnarps, utvecklar produkter till såväl fordons- som övrig industri och tillverkar komponenter i den egna produktionsanläggningen i Örkelljunga.

Starkare, lättare och återvinningsbar
Andreas tar ett konkret exempel på hur ett projekt mot tillverkningsindustrin kan se ut.
– Plastinject i Anderstorp kom till oss med en byggtrall tänkt att ersätta trä, aluminium och plåt i byggnadsställningar. Trallen var redan ute på marknaden, men det hände att den gick sönder så den behövde förstärkas. Vi analyserade, dimensionerade och konstruerade en förstärkning som passade i deras formsprutningsverktyg, berättar han och förklarar mervärdena som kunden fick.
– Trallen blev 10 procent lättare, endast små justeringar behövde göras i Plastinjects befintliga verktyg och hela trallen blev återvinningsbar eftersom vår förstärkning bestod av samma grundmaterial som själva produkten.

Ett nytt, smart alternativ
Att ställa ut på Elmia Subcontractor är en naturlig del i Inxides strategi att synliggöra både sig själva och sin teknologi.
– Vi representerar en ung bransch i tillväxt. Det är viktigt att synas och nätverka på mässan, precis som att det är viktigt för oss att delta i FoU-projekt. Såsom metallerna utvecklas, så utvecklas också kompositerna, med termoplastkompositer i frontlinjen, säger Andreas Ljungberg.

Publicerad
2018-06-01
Bilder
Andreas Ljungberg, vd, och Adam Alfredsson, designer och konstruktör, visar en komponent till en kontorsstol framtagen för Kinnarps – både lättare och billigare att producera än i magnesium.
Andreas Ljungberg, vd, och Adam Alfredsson, designer och konstruktör, visar en komponent till en kontorsstol framtagen för Kinnarps – både lättare och billigare att producera än i magnesium.