CEVT:s bilruta har touch och ljud

Vilka funktioner kan bilens transparenta ytor ha, förutom att vara just genomskinliga? Det ville fordonsutvecklaren CEVT och digitaliseringsbyrån Zenta ta reda på. Nu visas deras unika prototyp, med både ljud- och visuella funktioner, på Subcontractor IoT Arena.

De båda företagen träffades första gången på Elmia Subcontractor 2017, i Zentas monter.

– Vi började prata och de sa ”ni låter som några vi skulle behöva”, så vi bjöd ner innovationschefen och en medarbetare till vårt kontor i Växjö. De var rätt skeptiska till en början. Hur skulle ett källarföretag i Växjö kunna skapa innovation? Men efter att vi visat våra idéer var samarbetet ett faktum, berättar Bennie Forss, vd Zenta.

Imponerade med demo

Zentas första demo och deras snabba utvecklingsarbete imponerade på CEVT. Samarbetet som startades upp resulterade i en prototyp med smarta vindrutor, inspirerarat av bland annat rymdteknik, som kommer att visas på Subcontractor IoT Arena.

Rutor med smarta funktioner

Proto­typen består av två bildörrar vars rutor används som högtalar­membran. Ljudet kommer direkt från bilrutan genom en vibrations­högtalare. Detta sparar plats och möjliggör nya applikationer för bland annat brus­reducering. Rutorna är också̊ laminerade med en kristallfilm som kan öka och minska transparensen.

– Om du sitter i baksätet på en bil och tittar ut så ser du inte igenom den här rutan. Då kan du ”pincha” precis som när du zoomar på din smartphone, och då öppnar den upp transparensen och du kan se ut, förklarar Bennie Forss och berättar att en av rutorna har en en liten transparent LED-display integrerad, med ikoner som visar var man ska ”pincha”. 

Enkel teknik

Liknande tankar har funnits hos andra tidigare, men ingen annan har tagit det hela längre än till ritbordet. Zenta ville bygga en faktisk prototyp för att kunna testa hur det känns att sitta i en bil med den här tekniken. Och utveckling av det här slaget behöver inte bli så dyrt som man kan tro, menar Bennie Forss.

– Man kan åstadkomma mycket genom att skapa nya saker med befintlig teknik. I detta fallet använde vi faktiskt mestadels enkel teknik från en av de stora elektronikkedjorna, förutom kristallen i rutan som kommer från ett forskningsinstitut, berättar han.     

Fortsatt samarbete

Idag har Zenta ett ramavtal med CEVT och är deras ”preferred partner” inom extrem prototyping. Tillsammans tittar de på nya möjligheter inom Cyber Security och nya typer av prototyper.

 Läs mer om samtliga IoT case här

 

 

Publicerad
2018-10-29
Bilder