BASF:s funktionella lack - mer än bara yta

Sänkt innertemperatur med upp till 20 grader och säker spårning i radar och nära infraröda systemen. I framtidens bil sträcker sig lackens egenskaper långt utanför det enbart estetiska.

FORDON BASF:s prisade Passive Temperature Management System är högintressant för fordonsindustrins OEMbolag. Det kan göra dagens bilar mer bekväma, men framförallt göra stor skillnad i utvecklingen av elfordon och självkörande bilar.

– Den ytbehandlingsteknik vi har utvecklat är en del av BASF:s klimatsystem, som hjälper till att sänka temperaturen inne i bilen väsentligt. I en elbil betyder det att man kan minska luftkonditioneringen och därmed spara väldigt mycket energi, berättar Stefan Sickert, Head of Marketing Basecoat/Primer Europe på BASF’s Coatings division.

Smart pigment

Säker spårbarhet är också en springande punkt för system kring framtidens förarlösa bilar. Just nu pågår utveckling av högreflekterande lacker som är lätta att upptäcka med sensorer.

–Smart pigment och lacker kommer att spela en stor roll i systemen för självkörande bilar. Tidigare har bilens färg handlat mest om att ge ett attraktivt intryck, men i framtiden kommer många viktiga funktioner att ligga där. Det är en spännande utveckling att vara del av, säger Stefan Sickert.

 

BASF’s Functional Solutions for Future Mobility Stefan Sickert, BASF’s Coatings division, Tyskland

Tisdag 13 november kl.10.30 Subcontractor InnoDex, hall C

Publicerad
2018-11-08
Bilder
BASF:s funktionella lack - mer än bara ytaaktiv
BASF:s funktionella lack - mer än bara ytaaktiv