Whipox unikt material för krävande miljöer

Whipox är ett nytt fiberkeramiskt material som kombinerar de bästa egenskaperna från keramik och metall. Under Elmia Subcontractor visar Svenska Tanso upp materialet i sin monter.

Svenska Tanso etablerades 1981 och är i dag marknadsledande i Norden och Baltikum. Den stora nyheten under årets Elmia Subcontractor heter Whipox. Ett material som bland annat klarar temperaturer upp till 1 400 grader Celsius och är stabilt mot såväl termiska som mekaniska chocker. Materialet kan användas som laststöd i bland annat ugnar för värmebehandling och lödning.

– Det här är ett unikt material med flera avancerade egenskaper. Förutom att klara av höga temperaturer är Whipox exempelvis icke-oxiderande samt kemiskt resistent mot metalliska smältor. Det gör att materialet är lämpligt för applikationer i extremt krävande miljöer, vi pratar missilkoner, gasturbinblad eller värmesköldar till rymdfarkoster, säger Sten Fransson, vd, Svenska Tanso.

Svenska Tanso är ett familjeföretag som har en nära relation med japanska Toyo Tanso, världens största producent av isotatpressad grafit. Produktområdena innefattar grafit och tekniskt kol för metallurgiska, elektriska, kemiska och mekaniska applikationer. Men även tillbehör för gnistbearbetning, natur/syntetiskt grafitpulver, fiber- och processmaterial för kompositområdet samt vissa metaller och kemikalier.

– I år har vi utökat vår satsning på material för renovering av vakuumugnar i specialanpassad lokal och har bland annat anställt två nya medarbetare inom området, säger Sten Fransson.

Förutom Whipox visar Svenska Tanso även upp grafikfolien THG under Elmia Subcontractor. THG har hög värmeledningsförmåga, nästan fem gånger högre än koppar, och används som värmeavledning inom till exempel elektroniska produkter.

– Vi ser Elmia Subcontractor som en unik möjlighet att nå utanför våra ordinarie kontaktytor tack vare mässans många internationella besökare, säger Sten Fransson.

Publicerad
2015-10-21
Bilder
Sten Fransson, vd på Svenska Tanso
Sten Fransson, vd på Svenska Tanso.