Volvo Car söker små- och medelstora underleverantörer

Nästa år ska Volvo Car utveckla uppemot 50 000 specialbilar. För att lyckas vill de öka innovationskraften inom företaget. Därför söker de efter nya underleverantörer – på Elmia Subcontractor.
– Vi vill ha mindre leverantörer med stor kunskap och engagemang, säger Vice President Vehicle Anders Gustavsson. 

Volvo Car Group utvecklar specialbilar, allt från polisbilar och Säpos säkerhetsbilar till taxibilar och lyxiga limousiner. Specialbilarna utvecklas främst för att stärka och bygga vidare på varumärket, berättade Anders Gustavsson under fredagens programpunkt ”Volvo Car vill öka närproduktionen” på Elmia Subcontractor.

– Det vi egentligen gör är att vi tar en färdig Volvo-bil och bygger om den. Så vi tummar aldrig på säkerheten, sade han.

– Men för att våra specialbilar ska kunna bli ännu mer ”special” krävs ny innovationskraft och nya idéer.

Fokus just nu ligger på att förbättra tjänsteutvecklingen. Volvo Car tänker på människans ständiga behov av uppkoppling och mobilitet och refererar till att allt fler vill styra så mycket som möjligt i vardagen via mobilen och till och med klockan.

– Tekniken finns idag. Men det gäller att göra det till verklighet. Och det tror jag att vi kommer lyckas med, senast 2017, sade Martin Rosenqvist, New Car Director.

På Elmia Subcontractor har företaget dels haft en hel den förbokade möten, men också gått runt i olika montrar för att skapa nya samarbeten.

– Det finns otroligt mycket inspirerande företag här. Jag har samlat på mig en hel del visitkort vilka vi ska gå igenom när vi kommer hem. Elmia Subcontractor är absolut en nyttig mässa för oss, sade Anders Gustavsson.

Volvo Car har under dagen kikat väldigt mycket på 3D-printar, men också formsprutning och mekantronik. Mycket handlar om ytmaterial.

– En viktig aspekt i letandet efter nya leverantörer är det lokala. Det är viktigt med närhet, speciellt under den kreativa delen av processen, sade Anders Gustavsson.

Publicerad
2015-11-13
Bilder
Martin Rosenqvist och Anders Gustavsson från Volvo Car letar nya underleverantörer på Elmai Subcontractor.
Martin Rosenqvist och Anders Gustavsson från Volvo Car letar nya underleverantörer på Elmai Subcontractor.