Volvo Bussar söker leverantörer som vågar utmana

Utmana. Tänk långsiktigt och var innovationsbenägen.
Klarar du det, har du goda chanser att bli leverantör till Volvo Bussar. Det sa Johan Lindqvist, strategisk inköpschef, när han gästade Elmia Subcontractor under onsdagen.

Volvo Bussar finns i alla världsdelar och tillverkar årligen cirka 9000 bussar, under fem olika varumärken. Idag har företaget 500 direktleverantörer – och kraven är höga.
–  Förutom att leverera i rätt tid, rätt kvalitet och rätt volym, värdesätter jag att man inte bara gör som vi säger – utan är proaktiv. Kom med idéer och lösningar som vi själva inte alltid frågar efter. Och har du något riktigt bra ska du inte nöja dig när vi säger ”vi är inte riktigt mogna för det”, säger Johan Lindqvist.

Eftersom Volvo Bussar har fabriker på flera ställen i världen, är det viktigt att leverantörerna kan anpassa sig efter de olika marknaderna, menar Johan Lindqvist.
– Vi vill hitta leverantörer som kan förse alla våra marknader, därmed inte sagt att man måste vara ett jättestort företag. Vi gör trots allt bara 9000 enheter per år, vilket är ganska lite om du jämför med exempelvis personbilsindustrin.
– Ett annat krav är att leverantörerna ska tänka långsiktigt och inte vara ute efter några snabba vinster. Det är så vi själva tänker och vi vill jobba med likasinnade.

Under senare år har Volvo Bussar genomgått ett stort teknikskifte. Idag går det exempelvis inte att köpa citybussar med dieselmotorer till exempel, utan allt är hybrider. Ett annat område som utvecklas är servicedelen som exempelvis förarutbildning, trafikledningssystem etc.
– Vi behöver leverantörer som kan komma med kunskap och kompetens. Vi är ute på ny mark och vi kan villigt erkänna att vi inte kan allt.

Hur ställer ni er till att era leverantörer har andra busstillverkare som kund?
– Vi vill vara en viktig kund, men inte för viktig. Ingen leverantör får vara mer beroende av oss än 30 procent. Jobbar de med andra bussföretag är det egentligen en styrka, för det ökar deras kompetens – och säkrar att vi inte missar något.

Publicerad
2014-11-12
Bilder
Johan Lindqvist, strategisk inköpschef på Volvo Bussar, intervjuades på scenen under Elmia Subcontractor.
Johan Lindqvist, strategisk inköpschef på Volvo Bussar, intervjuades på scenen under Elmia Subcontractor.