Unik tätning får nya användningsområden

Trelleborg Sealing Solutions unika tätning Turcon Roto L utvecklades främst för terränggående fordon. Under Elmia Subcontractor lyfts även andra användningsområden fram.
– Redan under första dagen fick vi ett lead, säger Ann-Marie Ringqvist, marknadskoordinator på Trelleborg Sealing Solution i Sverige.

På jordbruks- och terrängfordon används ofta olika system för central däcktrycksreglering (CTIS). Det innebär att trycket i fordonets däck kan ökas eller minskas beroende på ytan. Samma behov har sportbilar och det är här som Turcon Roto L kommer in i bilden.

– Vid höga hastigheter kommer bilarna att uppföra sig bättre om man har högt tryck i däcken eller rentav olika tryck på varje hjul, lite beroende på banan den körs på, säger Henrik Sindmark, Technical Knowledge Manager på Trelleborg Sealing Solutions i Jönköping.

Turcon Roto L tätar axeln i CTIS-systemet och den patenterade designen innebär att den endast tätar när det behövs. I förlängningen innebär det ökad livslängd och lägre driftskostnader.

– Eftersom tätningen bara är aktiverad ungefär tio procent av driftstiden hos axelsystemet betyder det att tätningssystemet kommer att fungera under fordonets hela livslängd. Ännu viktigare är dock att friktionen elimineras när tätningen inte är trycksatt. Det sparar energi och leder till betydande bränslebesparingar för fordonsägaren, säger Henrik Sindmark.

I år har Trelleborg Sealing Solutions sin monter direkt vid ingången i hall A, eller i ”pole position” som de själva säger, och precis som vanligt presenteras här nyheter och innovativa tätningslösningar. Elmia Subcontractor är en viktig marknadsplats för Trelleborg Sealing Solutions och varje mässa leder alltid till nya kontakter eller potentiella affärer.

– Jag tycker att mässan har börjat riktigt bra och vi är säkra på att det blir en utmärkt vecka. Vi tror stenhårt på den här mässan, säger Ann-Marie Ringqvist.

Publicerad
2015-11-11
Bilder
Ann-Marie Ringqvist (till höger) i samspråk med Johanna Larsson och Morgan Karlsson från Trelleborg Sealing Solutions.
Ann-Marie Ringqvist (till höger) i samspråk med Johanna Larsson och Morgan Karlsson från Trelleborg Sealing Solutions.