Unik materialutveckling för lätta nödbostäder

Över en miljon lättviktspaneler per år. Det är vad Safeman har på beställningslistan till Better Shelters nödbostad, som i sin tur levererar kompletta nödbostäder till UNHCR. De senaste fyra åren har företaget medverkat i utvecklingen av ett passande lättviktsmaterial och en unik produktionsteknik för att klara de högt ställda kraven.

Plasttillverkaren Safeman, som ställer ut på Elmia Subcontractor, har länge levererat komponenter till fordonsindustrin och är vana vid långa kravlistor. Men uppdraget till Better Shelter har varit extremt.

– Det här har krävt att vi tillsammans med en tillverkare fått utveckla en ny och supereffektiv produktionsteknik. Det som en vakuumformningsmaskin gör på tre minuter kan vi nu göra på under minuten. Det är banbrytande och ett måste för att vi ska kunna leverera så stora volymer på kort tid, berättar Stephan Bengtsson, vd Safeman.

I somras levererades de första 17,5 kvadratmeter stora husen. Safeman producerar väggar och tak som, tillsammans med resterande komponenter, levereras i två paket á 80 kg till den plats där bostaden behövs.
– Just låg vikt och låg kostnad var grundläggande krav. Vi fick vara med tidigt i utvecklingsprocessen och har – tillsammans med Better Shelter och andra underleverantörer – utvecklat ett unikt lättviktsmaterial för ändamålet. Det är oerhört spännande, säger Stephan Bengtsson och berättar att det bland annat fanns krav att produkten ska kunna motstå extrem hetta, brand, sandstormar och regn.

Publicerad
2015-11-04
Bilder
Safeman producerar väggar och tak som, tillsammans med resterande komponenter, levereras i två paket á 80 kg till den plats där bostaden behövs.
Safeman producerar väggar och tak som, tillsammans med resterande komponenter, levereras i två paket á 80 kg till den plats där bostaden behövs.