Tyg som lyser – framtidens fordonsbelysning?

Ett lysande tyg – perfekt för bilen, i mattan eller soffkudden.
Nu vill det tyska företaget Future Lighting Technologies in på den svenska marknaden.
– Det här materialet har oerhört stor potential, säger Bjoern Sobischek, ingenjör och säljare för tyska Future Lighting Technologies.

Tänk dig en bil som lyses upp av tyget i taket när det är mörkt ute, ett flygplan som vill göra atmosfären mysig för passagerarna eller varför inte en reflexväst som inte bara reflekterar ett eventuellt ljus utan även lyser av sig själv. Bjoern Sobischek menar att det finns mängder av användningsområden för det lysande tyg Future Lighting har tagit fram. Men främst tittar de åt fordons- och båtindustrin.
– Bilar, bussar, lastbilar, helikoptrar. Alla typer av transportmedel behöver ett komfortabelt ljus – både interiört och exteriört, säger Bjoern Sobischeck.
Tekniken innebär i korthet att man väver in tunna optiska fibrer (plastic optical fiber) i väven tillsammans med polyester. Fibrerna får man sedan att lysa genom att de kopplas till en LED-modul.
– Det som är så bra är att tekniken är så tunn. Den är max en millimeter tjock och kan därmed sättas var som helst och lysa upp ett stort utrymme. I en bil kan det exempelvis vara taket, mattorna eller instrumentbrädan, säger Bjoern Sobischek.

Heminredning är en annan marknad som har användning för tekniken, menar Bjoern Sobischek.
– Genom denna teknik är helt nya tillämpningar och innovationer inom design möjliga, till exempel inredning och inredningsdesign.
Än så länge är tekniken sällsynt – och därmed också dyr att genomföra.
– Det är nytt och finns knappt på marknaden än, vilket gör att produkterna i teknologin är dyra. Men efterfrågan kommer att öka, säger Bjoern Sobischek.

Future Lighting startades så sent som 2012 och gör i år debut på Elmia Subcontractor där de ska visa upp sin innovation på Subcontractor InnoDex.
– Det är den viktigaste underleverantörsmässan i norra Europa och Sverige är en viktig marknad för oss. Vi ser fram emot att komma till Elmia Subcontractor, säger Bjoern Sobischek.

Publicerad
2014-10-02
Bilder
Ett lysande tyg – perfekt för bilen, i mattan eller soffkudden. Nu vill det tyska företaget Future Lighting Technologies in på den svenska marknaden.
Ett lysande tyg – perfekt för bilen, i mattan eller soffkudden. Nu vill det tyska företaget Future Lighting Technologies in på den svenska marknaden.