Subcontractor Innodex – arenan för framtidens material

Subcontractor Innodex är Elmia Subcontractors stora kunskaps- och innovationsarena. Där visas nya material och innovativa tekniker. Allt för att inspirera framtidens produktutveckling.
– Här finns alltid det senaste och det som visas här öppnar oerhörda möjligheter, säger Christofer Sjöberg, Key Account på Rudhäll.

Christofer Sjöberg och kollegan Markus Gabrielsson besökte Elmia Subcontractors öppningsdag och passade då på att göra ett stopp på Subcontractor Innodex.

– Det är väldigt häftigt, väldigt high-tech och nästan lite science fiction, säger Christofer Sjöberg som fascinerades mest av 3d-printningen.

– Det öppnar oerhörda möjligheter. Vi skulle kunna implementera det i vår protoyptillverkning, säger han.

Bland det utställda materialet märks bland annat en 3d-utskriven version av Frihetsgudinnan från Swerea.

– Den är printad i sand, i ett stycke. Allt som allt tog det 17 timmar att skriva ut den, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Swerea, som är en av medarrangörerna av Subcontractor Innodex.

Sten Farre menar att 3d-printning aldrig kommer att ta över konventionell tillverkning helt, men blir ett bra komplement i framtiden.

– I nuläget är det främst länder som USA, Kina och Storbritannien som leder utvecklingen. Tänker man branscher så ligger flygbranschen i förarsätet, säger han och nämner bland annat en Airbus 350 som har tillverkats med omkring 1 000 3d-utskrivna delar.

– Det är alltifrån gångjärn till bältesspännor, allt för att spara vikt. Bara genom att printa bältesspännorna i 3d blir planet 45 kilo lättare. Med den viktbesparingen sparas också hela 2,5 miljoner liter bränsle under ett flygplans livstid, säger Sten Farre.

Publicerad
2015-11-11
Bilder
Sten Farre, från Swerea, diskuterar 3d-printning med Christofer Sjöberg och Markus Gabrielsson från Rudhäll.
Sten Farre, från Swerea, diskuterar 3d-printning med Christofer Sjöberg och Markus Gabrielsson från Rudhäll.