Stålgiganten Tata Steel rutinerad debutant

Tata Steel är en av världens största ståltillverkare och har kunder i Norden sedan många år tillbaka. Nu kommer den här stålgiganten till Elmia Subcontractor. Företaget köpte i våras tre nordiska stålservicecenter och intensifierar sin satsning på våra breddgrader.
– Vi tänker globalt, men agerar lokalt, deklarerar Tata Steels Nordenchef Stefan Landesz.

Stefan Landesz, Tata Steels Nordenchef. Foto: Tata SteelTata Steel, som ingår i det globala bolaget Tata Group, ställer ut på Elmia Subcontractor. Vi pratar om en ståljätte med verksamhet på alla världsmarknader. Tata Steel har verkat i norra Europa i flera års tid. Vad gäller Sverige har närvaron bestått av produktion av elektroplåt i Surahammar, tillhandahållande av byggkomponenter och bygglösningar via enheten i Halmstad samt säljkontor i Göteborg. 

I år har expansionen fortsatt. I april verkställdes köpet av tre nordiska stålservicecenter – i Halmstad, Fredrikstad (Norge) och Nådendal (Finland) – och samtidigt har det befintliga säljkontoret i Göteborg blivit förstärkt med en mer central samordnande funktion. Vid införskaffade servicecenter utgörs tillverkningen i huvudsak av tunnplåtsprodukter.

– Genom de här förvärven erbjuder vi våra kunder fullt sortiment. Utvidgningen illustrerar också viljan bakom vår närvaro i Norden. Det är så att säga en del av vår hemmamarknad. Typen av produkter som används i Norden passar in väldigt väl på vår kapacitet, säger holländaren Stefan Landesz som är Tata Steels Nordenchef.

Utökningen tar sig likaså uttryck i att Tata Steel väljer att vara utställare på Elmia Subcontractor. Trots att Tata Steel är en av världens största stålaktörer är årets medverkan faktiskt deras debut i den här ansedda underleverantörsmässan.
Stefan Landesz är mycket förväntansfull. Han vet vilken dignitet mässan har som mötesplats och hur värdefull den är när det gäller att odla kontakter.

– Jag anser att Subcontractor är ett viktigt medel för oss att nå ut till kunder och till marknaden som helhet. Precis som ni säger är detta första gången vi närvarar. Det återspeglar hur seriös vår satsning är i Norden. Med anskaffningen vi gjort i år vill vi verkligen betona vår roll som lokal spelare i den här delen av Europa, resonerar Stefan Landesz:

– Självklart är avsikten att visa våra produkter, men först och främst handlar det om att introducera oss som företag och berätta om ambitionerna vi har i Norden. Stålet har en oerhörd potential och den vill vi släppa lös.

Publicerad
2015-10-14