Saab söker nya breda vägar och kontakter

Ett mångfacetterat och kontaktsuget Saab AB möter alla som besöker företagets monter på Elmia Subcontractor. Stridsflygplanet Gripen är en känd symbol för koncernen men företagets verksamhet har breda vingar över många områden.

Saab är en oerhört komplex koncern med verksamheter av alla de slag.

– Gripen är navet, men det är enbart en del. Vi arbetar på väldigt många områden, förklarar Stefan Hansson på produktion Saab Aeronautics.

Han är stolt över att ett litet land som Sverige förfogar över sådan spetskompetens när det gäller exempelvis ubåtar, övervakningssystem, försvarsteknologi och flygindustri. Saab informerar om alla sina branscher på mässan, men det finns också fler syften med närvaron.

– Det handlar om två delar kan man säga. Det ena är att vi gärna vill hitta leverantörer och kunder till oss. Det andra är att vi vill möta ungdomar. Alltså de som utgör framtiden. Rekryteringen är jätteviktig, menar Stefan Hansson.

– När yngre vänder sig till oss får vi ofta frågan: ”Vad behöver jag utbilda mig till för att arbeta hos er?”. Svaret är att det faktiskt fungerar med alla typer av utbildningar. Juridik, sjukvård, ingenjörskap. Ta vad som helst. Det finns alla typer av tjänster inom koncernen.

På Elmia Subcontractor är det lätt att leta efter nya leverantörer och kontakter.

– Vi söker alltid duktiga underleverantörer. Till exempel när det är frågan om processer som inte finns inom koncernen. Eller när det uppstår nya behov. Finns det en färdig specialist inom det område vi letar en lösning är det självklart av intresse, säger Per Jünke, affärsansvarig Saab AB Avionics division Precision Components.

Saab letar på mässan också efter samarbetspartners att utför olika legojobb för. Med sin fackkunskap och förstklassiga utrustning kan de möta alla krav som kan tänkas ställas. Det är resurser som även kan användas utanför den egna domänen.

– Vi erbjuder till exempel mekanisk bearbetning, svetsning, kablage, skärande bearbetning och ytbehandling, förklarar Per Jünke och Stefan Hansson.

Publicerad
2015-11-12
Bilder
Stefan Hansson (till vänster) och Per Jünke representerar Saab AB och kan berätta om hur allsidig koncernen är.
Stefan Hansson (till vänster) och Per Jünke representerar Saab AB och kan berätta om hur allsidig koncernen är.