Precision med högt tryck och små sandkorn

Finepart från Bollebygd har utvecklat och förfinat tekniken för vattenskärning ner till sandkornsnivå. På Elmia Subcontractor visar de upp sin finprecison – att kunna skära med bara 200 mikrometers snittbredd.

200 mikrometer – 0,2 millimeter – är nästan ofattbart smått. Fineparts Finecut Waterjet Machining Center är ett under av finprecision.

– Maskinen lanserades 2009 och vi har sålt 13 maskiner sedan dess. Den första sålde vi i Sverige. Nästa gick till Tyskland. I dag står det maskiner även i Frankrike, Danmark och England, berättar företagets vd Christian Öjmertz.

Abrasiv vattenskärningsprocess, eller i dagligt tal mikrovattenskärning, skiljer sig från vanlig vattenskärning genom att det tillsätts sandkorn i processen. Sanden är slipmedlet, som lite enkelt beskrivet slussas in i skärhuvudets andra kammare och blir ett element i den ytterst tunna vattenstrålen på bara en tiondels millimeter.

– Det rör sig om mycket fin skiktsand. Partikelbombardemanget är enormt. Vi pratar om 100 000 sandkorn per sekund, förklarar Christian Öjmertz.

Skärhuvudet jobbar med den tredubbla ljudhastigheten och högtrycksvattnet har ett tryck på 4 000 bar. Processen är extremt effektiv inuti kammaren. Det som kommer ut i toppen på skärhuvudet består till 95 procent av luft.

I och med att skärsystemet är så exakt är det skräddarsytt för precisionsbearbetning inom flera sektorer, exempelvis medicinteknik och elektronik. Även smyckestillverkning är perfekt tack vare att vattnet och sanden samlas upp – och därmed också partiklarna i materialet till smycket, som oftast är mycket dyrbart.

– Men vi ser inga begränsningar egentligen. Eftersom det inte är någon värmepåverkan kan maskinen skära i praktiskt taget alla material, säger Jenny Ståhlbom, företagets sälj- och marknadschef.

Och utvecklingen är inte över. Ett femaxligt system har nyss integrerats i maskinen och gör att skärhuvudet kan lutas i 15-gradig vinkel. Det tillåter tredimensionella arbeten. Nästa skärhuvud är också på gång och kommer att erbjuda en snittbredd på makalösa 500-dels millimeter.

– Våra maskiner är alltid bakåtkompatibla. De som följer med oss på resan uppgraderas på nyheterna vi gör, säger Christian Öjmertz.

Publicerad
2015-11-10
Bilder
Christian Öjmertz, Jenny Ståhlbom och Ulf Nilsson.
Christian Öjmertz, Jenny Ståhlbom och Ulf Nilsson.