Nya fördelar med investeringar i Polen

Det internationella intresset för Elmia Subcontractor fortsätter att växa. På årets mässa finns 31 länder representerade. Ett land som vill få svenska företag att rikta blicken mot sydost är Polen, som för första gången arrangerar en samlingsmonter på Elmia Subcontractor.
– Företagen i Polen är väldigt intresserade av att utvecklas, både när det gäller innovation och teknologi. Genom att samarbeta med svenska företag blir det lättare att nå dessa mål, säger Izabela Urwalska, projektledare på Polish Information and Foreign Investment Agency.

Den tiden är förbi, när polska företag lockade till sig investeringar tack vare låga lönekostnader. Polen har i stället tagit intryck av Sverige och kan nu erbjuda kvalificerad arbetskraft och högkvalitativa produkter. Ett led i att hitta intressanta investerare till Polen är samlingsmontern på Elmia Subcontractor i november. De satsar stort med 17 företag främst inom flyg-, fordons- och maskinindustrin.

Handeln mellan svenska och polska företag har de senaste åren varit som mest intensiv när det gäller fordons- och maskinkomponenter. Det här är samtidigt två områden där Polen just nu är inne i en spännande utvecklingsfas. Det finns goda förhoppningar om att den positiva trenden fortsätter i framtiden.

– Sverige ligger extremt långt framme i de här båda branscherna, vilket skapar en plattform för vidare samarbete. Svenska företag kan bidra med sin kunskap samtidigt som polska underleverantörer letar efter investeringar och nya tekniska lösningar, säger Izabela Urwalska.

Publicerad
2014-11-03