Ny synkronmotor sparar energi

Nordela AB presenterar en miljövänlig motornyhet under Elmia Subcontractor. I montern förevisas en lågvarvig synkronmotor – baserad på en ny teknik – med en verkningsgrad på upp till 97 procent. – Alla vill tänka grönt. Då är den här motorn perfekt, säger Nordelas vd Sten Sanderoth.

Sten och Nordelas andra ägare, Björn Johansson, är nordiska importörer av den här intressanta synkronmotorn. Konstruktionen är gjord i Tyskland och tillverkningen sker i Turkiet. Motorn är i första hand avsedd för industriapplikationer, men det finns även specialversioner för extruder och hissar.

Sten är glad över att få visa upp den här nyheten på Elmia Subcontractor.

– Vi har tassat fram lite försiktigt i två års tid, men nu känner vi att vi fått mer kött på benen och kan gå ut med en större presentation. Vi tycker att motorn har så goda egenskaper att den förtjänar fler kunder. Med den här motorn kommer någonting helt nytt, säger han.

Det remarkabla är givetvis den höga verkningsgraden. Den överträffar till och med kraven för IE4 som är en vanlig parameter i branschen. Effektkurvan stiger snabbt för att lägga sig på en jämn och energisnål nivå. Motorn kombinerar högt moment och lågt varvtal – och det sker dessutom utan växlar.

– Samtidigt avyttrar motorn väldigt lite värme. Så det behövs ingen form av nedkylning. Därmed sparas ännu mer energi, betonar Sten Sanderoth.

Sten kan därutöver räkna upp många andra fördelar som denna nya teknik innebär. I och med att växeln är bortrationaliserad blir det ingen effektförlust, inga glapp och inget underhåll. Sedan är den också mycket tyst.

– Men bästa argumentet är ändå att motorn sänker energikostnaden. Det är populärt att tänka grönt och det här är en motor med mycket miljövänliga egenskaper, säger Sten Sanderoth.

Synkronmotorerna byggs i olika storlekar. Serien täcker hela skalan från 0.12 till 100 kilowattimme. För Nordela AB, som har sitt säte i Årsta i Stockholm, är dessa motorer ett spännande tillskott i en hel uppsjö av olika produkter och fabrikat. Företaget är koncentrerat på elektromagnetiska komponenter inom automation.

Publicerad
2015-11-13
Bilder
En ny spännande motor med en verkningsgrad upp till 97 procent. Det kan Sten Sanderoth presentera i Nordelas monter.
En ny spännande motor med en verkningsgrad upp till 97 procent. Det kan Sten Sanderoth presentera i Nordelas monter.