Norrlandsgjuteriet mångmiljoninvesterar

– Bor man i norr måste man vara minst en dag snabbare än konkurrenterna i söder.
Det menar Peter Göttfert, vd och ägare till Norrlandsgjuteriet i Robertsfors, Västerbotten, som nyligen investerat 23 miljoner kronor i ett nytt smältverk.
I veckan ställer företaget ut på Elmia Subcontractor. 

Från Robertsfors är det 105 mil till Jönköping, enkel väg. Den resan åker Norrlandsgjuteriet varje år i november för att ställa ut på Elmia Subcontractor.
– Skulle man starta i Jönköping och åka lika långt söderut hamnar man i södra Tyskland, säger Peter Göttfert och ler.

Men man vet att resan är värd sitt pris. För två år sedan träffade de ett företag som var på jakt efter ett gjuteri som kunde tillverka små serier. Samtalet i montern blev till en offert som sedan blev en konkret order. Idag är företaget en av Norrlandsgjuteriets fem största kunder.
– Det är så det är på den här mässan. Man kan stöta ihop med folk som kan leda till riktigt bra affärer, säger Peter Göttfert. 

I år har man dessutom en riktigt stor nyhet att prata om. Man har nyligen investerat 23 miljoner kronor i ett nytt smältverk. Det nya smältverket gör dels att man snabbare kan ställa om produktionen, dels att man kan smälta andra material.
– Vi måste kunna anpassa oss och vara mer flexibla. Eftersom våra kunder finns i södra Sverige och vi i norr måste vi vara snabbare än våra konkurrenter i söder. Det nya smältverket är ett led i att förbättra vår produktion.

Ni omsätter 32 miljoner kronor, hur vågar ni göra en så pass stor investering som detta?
– Stannar man upp och stagnerar, blir man snabbt ifrånsprungen. Man måste tänka positivt. Vi tror på det vi gör, att tillverka små serier i både små och stora storlekar.

Publicerad
2014-11-13
Bilder
Peter Göttfert är vd och ägare för Norrlandsgjuteriet, ett företag som har mer än mer än 250 år lång historia.
Peter Göttfert är vd och ägare för Norrlandsgjuteriet, ett företag som har mer än mer än 250 år lång historia.