Materials Revolution – Innovationer från hela världen

Se världens största 3D-printer jobba. Provsitt stolen, som också är en högtalare av ljudtransporterande kolfiber. Upptäck styrkan i konstruktioner inspirerade av djuphavsalger. Årets utställning Materials Revolution tänjer gränserna.

För tredje året i rad visar tyske innovationsgurun dr Sascha Peters nya material och innovativa processer från hela världen på mässans inspirationsarena Subcontractor InnoDex. Genom att ständigt hålla hela världen under lupp kan han vittna om att innovationsrikedomen är stor och växande. 
– Det händer mycket nu. Vi ser många nya material och nya tillverkningssätt, bland annat kombinationer av traditionell och additiv tillverkning. Ett mycket spännande sådant exempel är en kolfiberskrivande robot, utvecklad av polska designern Basia Dżaman. Hon har lyckats skräddarsy lättviktskonstruktioner i kolfiber och ge dem smarta egenskaper, berättar dr Sascha Peters.

Även inom hållbara, biobaserade lösningar sker en stor utveckling, vilket också visas i utställningen. Sockerdrivna batterier, biologiskt nedbrytbar plast av kronärtskocka och kasserad matolja, och smarta idéer hämtade direkt från djurriket är några exempel. 
– Forskningen om den sydamerikanska chaoanska horngrodan är ett av flera spännande exempel. Grodan har en mycket stark, snabb och klibbig tunga som den fångar gnagare och små fåglar med. Ett anmärkningsvärt biologiskt limsystem som forskare vid universitetet i Kiel har tittat närmare på. Tänk att kunna översätta den egenskapen till industrin!

Många fantastiska innovationer visas alltså, men man ska inte tro att de är science fiction. Det mesta kommer troligtvis att finnas på marknaden inom en snar framtid, menar dr Sascha Peters.
– Jag hoppas att utställningen ska öppna sinnet och sätta igång fantasin, framför allt hos alla designers och konstruktörer. Det är ju aldrig fel att ligga steget före.

Publicerad
2015-10-21
Bilder