Kinnarps trycker på vikten av hållbarhet

Hållbarhet är i fokus när möbelföretaget Kinnarps letar nya underleverantörer. Både vad gäller produkten och företaget.
– Vi jobbar kontinuerligt med att se över vår leverantörsbas och det är inget som säger att alla ska vara från Asien, Baltikum eller Småland, säger Per-Arne Andersson, koncernchef på Kinnarps.

Först och främst ska leverantören vara skicklig och därefter tänka på samma sätt som Kinnarps. Det sade Per-Arne Andersson under Elmia Subcontractos seminarium Ska underleverantörerna lyfta möbelbranschen?
Hållbarhet är den viktigaste aspekten för att hitta ett och samma tankesätt.
– Vi måste ha kontroll över hela kedjan för att kunna se var våra produkter kommer ifrån. Därför vill vi vara med från början och se till att det är rätt tillverkat, så att vi kan stå för sakerna, säger Per-Arne Andersson.

Transparens är ett viktigt ord. Det återkom Per-Arne Andersson till flera gånger under seminariet. Det ska gå att se leverantörskedjan hela vägen bak för att kunna visa på en solid grund rakt igenom. Dessutom är det viktigt att underleverantören har en säkrad kompetens under en överskådlig framtid.
– Att byta leverantör kostar pengar och därför måste man jobba långsiktigt.
– Kompetensen är oerhört viktig, har vi inte kompetensen får vi det svårt att behålla arbetstillfällen i Sverige, säger Per-Arne Andersson.

Mer än hälften av komponenterna i Kinnarps produkter är tillverkade i Sverige. Kinnarps gör till exempel sitsar och ryggar i sina egna fabriker och där monteras även mekaniken samman. Produktionen sker i Sverige och Tyskland – och det är ett medvetet val för att effektivisera logistikverksamheten.
– Vi är intresserade av de som är duktiga och skickliga, vilket man blir om man är fokuserad och effektiv. Det är underleverantörer som vi vill samarbeta med, och samarbeta nära med, säger Per-Arne Andersson.

När det gäller möbelinredning är branschen just nu inne i något av ett paradigmskifte. Det handlar inte längre om bara ett bord att ställa datorn på eller en stol att sitta på. I stället skapar till exempel Kinnarps en helhetslösning för varje specifikt kontorslandskap. Med ny teknik på ingång är det också viktigt för företaget att hela tiden vara öppna för nya kontakter och få input från leverantörer.
Per-Arne Andersson anser att Elmia Subcontractor spelar en stor roll för Kinnarps i den processen.
– Det är en viktig mässa för oss. Både för att förbättra relationerna med befintliga leverantörer och för att snappa upp nya tankesätt, säger han.

Publicerad
2014-11-14
Bilder
Per-Arne Andersson och moderatorn Bengt Spjuth under Elmia Subcontractors seminarium Ska underleverantörerna lyfta möbelbranschen?
Per-Arne Andersson och moderatorn Bengt Spjuth under Elmia Subcontractors seminarium Ska underleverantörerna lyfta möbelbranschen?